ویزیت بهترین متخصص کودکان
رفلاکس در نوزادان
غذا بوسیله مری از دهان به معده منتقل می شود. اگر نوزاد به رفلاکس دچار شده باشد، محتویات معده به داخل مری بازمی گردد کهGER نامیده می شود. بیماری رفلاکس معده به مری، رفلاکس طولانی مدت و شدیدی است. در صورتی که علائم رفلاکس در تغذیه نوزدان اختلال ایجاد کند، یا رفلاکس بیش از 12 یا 14 ماه طول بکشد، نوزاد به بیماری رفلاکس معده به مری دچار شده است.
علائم رفلاکس در نوزادان
مهم ترین علامت رفلاکس در نوزادان، بالا آوردن و خروج بزاق است. بیماری رفلاکس معده به مری باعث ایجاد علائمی مانند درد پشت در زمان شیر خوردن یا بعد از آن، کولیک، مشکل در بلع، بی قراری اغلب بعد از خوردن شیر، تغذیه ضعیف یا امتناع از خوردن، وزن گیری کم یا کاهش وزن، خس خس کردن یا مشکل در تنفس و استفراغ مکرر می شود.
بیشتر بخوانید: ویزیت بهترین متخصص کودکان تهران
تشخیص رفلاکس در نوزادان
معمولا، رفلاکس معده در نوزادان با بررسی علائم نوزاد و سابقه پزشکی او توسط متخصص کودکان تشخیص داده می شود. اگر علائم با تغییر در غذا دادن به کودک و داروهای ضد رفلاکس بهبود نیافت، نوزاد باید تحت آزمایش برای تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری در نوزادان قرار گیرد. تست های رایج شامل موارد زیر هستند:
1.آندوسکوپی فوقانی و بیوپسی. پزشک اندوسکوپ را در طول مری، معده و بخش ابتدایی روده باریک به پیش و در حالی که تصاویر به دست آمده را مشاهده می کند، نمونه های بافتی از مجاری گوارشی فوقانی تهیه می کند.
2.بررسی دستگاه گوارش فوقانی توسط متخصص کودکان تا بتوند شکل مجاری گوارشی فوقانی کودک را مورد بررسی قرار دهد. نوزاد یک محلول کنتراست به نام باریم می نوشد؛ باریم در شیشه شیر یا با غذای دیگری ترکیب می شود. متخصص کودکان با استفاده از اشعه ایکس، چندین عکس از مجاری گوارشی نوزاد می گیرد و حرکت آن از مری و معده را دنبال می کند.
3.اندازه گیری امپدانس و اسیدیته معده. مقدار اسید یا مایع موجود در مری نوزاد را اندازه گیری می شو. متخصص کودکان یک لوله منعطف باریک را از طریق بینی نوزاد وارد معده او می کندتا مقداری اسیدی که از معده بالا بیاید و آن را اندازه گیری کند. انتهای دیگر آن به یک صفحه نمایشگر متصل شده که اندازه ها را ثبت می کند. این تست، 24 ساعت در بیمارستان ادامه می یابد.
درمان رفلاکس در نوزادان
انجام تغییراتی در غذا دادن به نوزاد در درمان رفلاکس در نوزادان بسیار مفید خواهد بود:
1.بعد از شیر خوردن، نوزاد را 30 دقیقه در وضعیت ایستاده نگهدارید.
2.اضافه کردن غله برنج به شیر خشک یا شیر مادر که نوزاد از آن تغذیه می کند.
3.از دادن شیر زیاد به نوزاد باید خودداری کنید.
4.نوزاد باید بعد از هر بار تغذیه آروغ بزند. اگر او از شیر مادر تغذیه می کند، بعد از هر بار شیردهی باید آروغ نوزاد گرفته شود.
5.خوردن غذای جامد نوزاد در سنین 4 تا 7 ماهگی آغاز شود.
6.اگر نوزاد از شیر خشک تغذیه می کند و تشخیص داده شده که به پروتئین شیر حساسیت دارد، با مشورت با متخصص کودکان تعویض شیر خشک مصرفی نوزاد را انجام دهید.
7.اگر این تغییرات موثر نباشند، پزشک داروهایی را برای درمان بیماری رفلاکس نوزاد تجویز می کند تا مقدار اسید تولید شده را کاهش دهد.
انواع بیماریهای گوارشی کودکان
حساسیت غذایی
بیماریهای کیسه صفرا
گاستروپارزی
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
بیماری مری
بیماری هیرشپرونگ (HIRSH-sproongz)
شبه انسداد روده
سندرم روده تحریکپذیر
بیماری پانکراتیک
زخم معده
بیشتر بخوانید: ویزیت بهترین متخصص اطفال
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک، یک بیماری مزمن است وروی روده کوچک کودکان و نوزادان تاثیر میگذارد. کودکان مبتلا به سلیاک، به گلوتن موجود در مواد غذایی مانند انواع نان حساسیت دارند و دستگاه گوارش آنها توان هضم گلوتن را ندارد. دستگاه گوارش کودکان و نوزادانی که به این بیماری مبتلا هستند، با گلوتن از کار می ماند و همین امر باعث توقف رشد کودک یا نوزاد میشود. مهمترین روش درمانی برای این کودکان و نوزادان، عدم استفاده از مواد غذایی حاوی گلوتن می باشد.
بیماریهای گوارشی شایع در کودکان
کولیت
کولیت، یکی از بیماریهای گوارشی شایع روده بزرگ است که میتواند به خونریزی و اسهال در کودکان و نوزادان منجر شود. این بیماری مزمن است و هیچ راه درمانی بهجز برداشتن روده بزرگ ندارد.
بیماری کرون
بیماری کرون یک بیماری شایع و مزمن گوارشی است و التهاب دستگاه گوارشی را در پی دارد. کلون ممکن است روده کوچک کودک یا نوزاد را درگیر کند یا روی هر دو روده تاثیر بگذارد. البت، دهان، مری، معده و در کل سایر ارگانهای دستگاه تنفسی نیز میتوانند تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد.
آنفولانزای معده در کودکان
از دیگر بیماری های رایج کودکان آنفولانزای معده یا گاستروانتریت است. حالت تهوع و استفراغ و مدفوع بدبو و آبکی از علائم آنفلوانزای معده در اطفال می باشد. این نشانهها ممکن است به دلیل وجود عفونت در روده نیز مشاهده شود. دردهای عضلانی، درد معده و تب خفیف نیز در آنفولانزای معده ممکن است وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: ویزیت بهترین متخصص اطفال تهران
درمان آنفولانزای معده
برای جایگزینی آب و املاح از دست رفته بدن کودک از آب و مایعات بدون شیر استفاده کنید.
کودک را تشویق کنید که به طور مکرر و هر بار به مقدار کم مایعات بنوشد.
آنفولانزای معده مسری و واگیردار است. بنابراین تا حد امکان از تماس کودکان با دیگران جلوگیری کنید.
در صورتی که بیماری ادامه یافت یا بدتر شد، کودک را نزد پزشک متخصص کودکان ببرید.
یبوست در کودکان و نوزادان
اگرچه یبوست، خطری برای کودک یا نوزاد ندارد، اما میتواند نشانه یکی از بیماریهای شایع در کودکان و نوزادان بوده یا زنگ خطری برای اختلالات جدی باشد. این عارضه، باعث احیای درد و آزار در کودک و نوزاد می شود و نیاز به درمان فوری دارد. نوزادان، کمتر از کودکان به یبوست دچار میشوند چون ساختار شیر مادر یا شیر خشک یبوست در نوزادان ایجاد نمیکند.
علامتهای یبوست در کودکان و نوزادان
گريه و زور زدن هنگام دفع
مدفوع نکردن برای يک هفته برای نوزادانی که شير مادر میخورند
مدفوع سفت و خشک يا تکهتکه
بیاشتهایی
مدفوع نکردن برای ۲ تا ۳ روز در نوزادانی که شير خشک میخورند
خونريزی از مقعد
مهمترین علل ابتلا به یبوست
کمکاری تیروئید
مصرف غذاهای دیرهضم یا سنگین
ديابت
نقصهای مادرزادی در روده و مقعد
سيستيک فيبروزيس
مصرف اندک مایعات مخصوصاً آب
اختلالات متابولیکی
مصرف غذاهای کمفیبر
مصرف داروهایی مثل ايبوپروفن، آنتيبيوتيکها یا استامينوفن
مصرف مکملهای آهن
بیشتر بخوانید: نوبت دهی بهترین دکتر متخصص کودکان
تغییر مارک شیر خشک در نوزادان
آلرژیهای غذایی
درمان یبوست در کودکان و نوزادان
مصرف منابع غنی از فیبر (مثل میوهها و سبزیجات)
ماساژ دادن شکم کودک یا نوزاد پس از غذا خوردن
افزایش فعالیت بدنی
مصرف فراوان مایعات مخصوصاً آب
در صورت بی تاثیر بودن موارد ذکر شده، تحت نظر پزشک از ملینها و شیافهای گلیسیرین استفاده کنید.