لیست بهترین متخصص کودکان 💥 02166602506
لیست بهترین متخصص کودکان
بیماریهای شایع نوزادان نارس
نوزادان نارس، پیش از موعد، یعنی پیش از هفته 37ام به دنیا آمدهاند. هفتههای پایانی، هفتههایی حیاتی برای وزنگیری نوزادان و تکامل اندامهای حیاتی است و به همین دلیل نیز بسیاری از نوزادانی که زودتر از موعد یا به اصطلاح نارس به دنیا میآیند، دارای بیماریها و نارساییهایی هستند.
انتروکولیت نکروزان
انتروکولیت نکروزان (NEC)، یکی از شایعترین و مهمترین بیماریهای روده در نوزادان نارس است و زمانی اتفاق میافتد که بافتهای روده کوچک یا بزرگ نوزاد آسیب ببیند یا شروع به از بین رفتن کند.
روده در اثر این بیماری آسیب دیده یا حتی در موارد نادری سوراخ میشود. باکتریها و مواد زاید درون روده از طریق این سوراخ یا آسیب دیدگی وارد جریان خون نوزاد شده و یا به حفره شکمی نوزاد وارد می شود و باعث عفونتهای مرگبار در نوزادان میشوند.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین متخصص اطفال تهران
هیپربیلی روبینمی یا زردی
زردی یکی از بیماریهای شایع در کودکان و نوزادان است که به دلیل عدم توانایی کبد در دفع بیلی روبین بروز می کند، در حدود 80 درصد از نوزادان پس از تولد دچار زردی میشوند.
آپنه
آپنه بیماری شایع دیگری در نوزادان نارس است که باعث میشود تنفس نوزاد قطع شود، ضربان قلب کاهش یابد و پوست نوزاد کبود، مایل به بنفش یا رنگ پریده به نظر برسد. این بیماری، اغلب در نوزادانی پیش می آید که قسمتی از مغز آنها که وظیفه کنترل تنفس را به عهده دارد تکمیل نشده است. بیشتر نوزادان نارسی که در هفته سیام به دنیا میآیند دچار این عارضه میشوند.
فشارخون پایین
عفونت، خونریزی، کاهش مایعات بدن یا داروهایی که مادر قبل از زایمان مصرف کرده، باعث میشود نوزاد نارس پس از مدت کوتاهی بعد از زایمان دچار فشارخون پایین شود. مصرف برخی از داروها با تجویز پزشک کودکان و همچنین مصرف مایعات، به کنترل و درمان فشارخون پایین در نوزادان نارس کمک خواهد کرد.
کمخونی
بسیاری از نوزادان نارس به دلیل کمبود گلبولهای قرمز دچار کمخونی هستند. کمخونی یا آنمی نوزادان نارس میتواند شدید یا خفیف باشد که شدت آن، با استفاده از آزمایشهای خون و شمارش حجم گلبولهای قرمز قابل تشخیص می باشد.
بیشتر بخوانید: فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان
سندرم زجر تنفسی
یکی از شایعترین مشکلاتی که اکثر نوزادان نارس بلافاصله پس از تولد با آن روبهرو میشوند، مشکلات تنفسی است. شایعترین دلایل مشکلات تنفسی در نوزادان نارس، سندرم زجر تنفسی (RDS) است.
در اثر این عارضه، ریههای نوزاد نارس قادر نیست به اندازه کافی مادهای به نام سورفکتانت را تولید کند. مادهای که انبساط سطح داخلی ریه را پس از خروج نوزاد از رحم امکان پذیر میکند. خوشبختانه این عارضه قابل درمان است.
دیسپلازی برونکوپولمونری
دیسپلازی برونکوپولمونری (BPD) یکی از بیماریهای شایع در نوزادان نارسی است که به ویژه با وزن پایینتر از یک کیلوگرم به دنیا آمدهاند. معمولاً در سندرم زجر تنفسی، استفاده از ماسک یا اکسیژن و عفونتهای ناشی از این موارد، باعث ابتلای نوزادان نارس به این بیماری مزمن خواهد شد.
عفونتها
به دلیل کامل نشدن سیستم ایمنی بدن نوزادان نارس، مانند دیگر نوزادان قادر به مبارزه با ویروسها، باکتریها و میکروبها نیستند و مستعد ابتلا به انواع بیماریها و عفونتها خواهند بود. این عفونتها ممکن است قبل از زایمان، حین زایمان یا پس از آن به نوزادان نارس منتقل شود.
برای جلوگیری از ابتلای نوزادان نارس به عفونت، بهتر است اقدامات بهداشتی رعایت شود و کسانی که با نوزاد در تماس هستند، مرتب دستهای خود را در بیمارستان و خانه با آب و صابون بشویید.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال
مجرای شریانی باز
مجرای شریانی قلب (داکتوس آرتریوس)، یکی از رگهایی است که نقش مهمی در دستگاه گردش خون جنین دارد و وظیفه بایپس خون از ریهها را انجام می دهد. این مجرا، در نوزادان سالم معمولاً مدتی بعد از زایمان بسته میشود اما در نوزادان نارس، همچنان باز میماند. این باز ماندن شریان باعث میشود تا خون وارد ریهها شود و نوزاد را دچار مشکلات تنفسی یا حتی قلبی کند.
بیماریهای انگلی شایع در کودکان
بیماریهای انگلی، بهویژه در کودکانی که در مهدکودکها یا مدرسه با دوستان زیادی در ارتباط هستند، شایع است.
کرمک یا پین وُرم
کرمک یا پین وُرم، یکسری کرمهای ریز سفید رنگ هستند که در مقعد کودک زندگی می کنند و در مدفوع کودک نیز مشاهده می شوند. این عارضه، اگرچه ممکن است باعث خارش در ناحیه مقعد، شب ادراری یا درد در ناحیه شکم شود، اما خطرناک نیست.
برای درمان این بیماری انگلی لازم است تحت نظر متخصص کودکان مصرف دارو آغاز شود. علاوه بر کودک، بهتر است سایر اعضای خانواده نیز مصرف دارو را شروع کنند تا از بروز انگل در آنها نیز جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال تهران
البته، انواع دیگری از بیماریهای انگلی نیز در کودکان و نوزادان وجود دارند که شیوع کمی دارند:
آسکاریس
بلاستوسیستیس هومینیس
آمیبیازیس
کرم نواری
دینتاموبا
بیماری انگلی ژیاردیا
انگل ژیاردیا، یکی از جمله انگلهایی است که معمولاً کودکان زیر پنج سال را درگیر میکند و میزان شیوع آن نیز بسیار بالا است؛ یعنی در حدود 30 درصد از کودکان زیر پنج سال به این بیماری مبتلا میشوند.
کودکانی که دچار نقص سیستم ایمنی یا نشانگان نفروتیک یا مبتلا به یبوست هستند، بیشتر از دیگر کودکان به این انگل مبتلا می شوند.
نصف کودکانی که به این بیماری انگلی مبتلا میشوند، بدون علامت هستند و در نصف دیگر مبتلایان نیز علائمی مثل اسهال شدید، بیحالی، مدفوع چرب و بدبو، درد شکم و نفخ، تهوع، بیاشتهایی و کموزنی مشاهده میشود. برای درمان این بیماری، لازم است با متخصص کودکان مشورت شود.
فارنژیت (التهاب گلو)
فارنژیت، التهاب غشاهای مخاطی پشت گلو یا حلق است که باعث میشود کودک یا نوزاد در بلع دچار مشکل شود و احساس درد و خشکی در گلو کند. فارنژیت ، یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است که البته خطر چندانی برای کودک در پی ندارد و چندان جای نگرانی نیست. فارنژیت، معمولاً پس از یک هفتهای خود، بهصورت خود به خود بهبود پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص کودکان
شایعترین علائم فارنژیت
سردرد
تب و لرز
سرفه
آبریزش از بینی
درد بدن
عطسه
گرفتگی بینی
خستگی مفرط
زخم شدن دهان
تورم غدد لنفاوی
در کودکان و نوزادانی که به فارنژیت مرتبط با مونونوکلئوز مبتلا می شوند، علائم دیگری نظیر درد در ناحیه شکم، درد شدید هنگام بلع و ضایعات سفید چرکی در پشت گلو را نیز بروز می کند.
مهمترین علل ابتلای کودکان و نوزادان به فارنژیت ، عفونتهای ویروسی مثل ویروسهای سرماخوردگی، آنفولانزا و ویروس اپشتین بار(EBV) و عفونتهای باکتریایی مثل باکتریهای استرپتوکوک گروه A، استرپتوکوکوس گروه C و G، کلامیدیا، گونوریا و مایکوپلاسما پنومونیه هستند.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص اطفال
هر دو نوع فارنژیت ویروسی و باکتریایی واگیردارند و کودکان و نوزادانی که به آلرژی مبتلا هستند، سابقه عفونتهای مکرر سینوسی دارند یا والدینشان سیگاری هستند، بیشتر از دیگر کودکان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
روشهای درمانی فارنژیت
استفاده از بخور برای مرطوب نگه داشتن هوای اتاق
نوشیدن مقدار زیادی مایعات برای جلوگیری از کم آبی بدن
استراحت کامل
غرغره آب نمک
مصرف آنتی بیوتیک در صورت تجویز توسط پزشک