بهترین پزشک متخصص کودکان (بیماری های شایع گوارشی)| 02166602506
بیماریهای گوارشی شایع در کودکان را بشناسیم!
بیماریهای گوارشی شایع در کودکان
کولیت
کولیت، یکی از بیماریهای گوارشی شایع روده بزرگ است که میتواند به خونریزی و اسهال در کودکان و نوزادان منجر شود. این بیماری مزمن است و هیچ راه درمانی بهجز برداشتن روده بزرگ ندارد.
بیماری کرون
بیماری کرون یک بیماری شایع و مزمن گوارشی است و التهاب دستگاه گوارشی را در پی دارد. کلون ممکن است روده کوچک کودک یا نوزاد را درگیر کند یا روی هر دو روده تاثیر بگذارد. البت، دهان، مری، معده و در کل سایر ارگانهای دستگاه تنفسی نیز میتوانند تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص اطفال
انواع بیماریهای گوارشی کودکان
حساسیت غذایی
بیماریهای کیسه صفرا
گاستروپارزی
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
بیماری مری
بیماری هیرشپرونگ (HIRSH-sproongz)
شبه انسداد روده
سندرم روده تحریکپذیر
بیماری پانکراتیک
زخم معده
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک، یک بیماری مزمن است وروی روده کوچک کودکان و نوزادان تاثیر میگذارد. کودکان مبتلا به سلیاک، به گلوتن موجود در مواد غذایی مانند انواع نان حساسیت دارند و دستگاه گوارش آنها توان هضم گلوتن را ندارد.
دستگاه گوارش کودکان و نوزادانی که به این بیماری مبتلا هستند، با گلوتن از کار می ماند و همین امر باعث توقف رشد کودک یا نوزاد میشود. مهمترین روش درمانی برای این کودکان و نوزادان، عدم استفاده از مواد غذایی حاوی گلوتن می باشد.
آنفولانزا
نوعی ویروس است که به راحتی هنگام سرفه یا عطسه افراد آلوده به دیگران سرایت می کند. این بیماری دارای علائمی مانند تب، گلودرد، خستگی، بدن درد و لرز است و در بیشتر موارد می توان در خانه با مدیریت علائم با دارو، مایعات و استراحت قابل درمان است.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص کودکان و اطفال
ورم ملتحمه
ورم ملتحمه با نام رایج چشم صورتی معروف است و علائم آشکار چشم صورتی شامل قرمزی، ترشح، خارش و تورم در یک یا هر دو چشم می باشد. ورم ملتحمه علل متعددی دارد، اما نوع مسری آن بوسیله باکتری یا ویروسی که وارد چشم می شود رخ می دهد. یک متخصص اطفال ممکن است چشم صورتی را با پماد آنتی بیوتیک یا قطره چشم درمان کند.
آنفولانزای معده در کودکان
از دیگر بیماری های رایج کودکان آنفولانزای معده یا گاستروانتریت است. حالت تهوع و استفراغ و مدفوع بدبو و آبکی از علائم آنفلوانزای معده در اطفال می باشد. این نشانهها ممکن است به دلیل وجود عفونت در روده نیز مشاهده شود. دردهای عضلانی، درد معده و تب خفیف نیز در آنفولانزای معده ممکن است وجود داشته باشد.
درمان آنفولانزای معده
برای جایگزینی آب و املاح از دست رفته بدن کودک از آب و مایعات بدون شیر استفاده کنید.
کودک را تشویق کنید که به طور مکرر و هر بار به مقدار کم مایعات بنوشد.
آنفولانزای معده مسری و واگیردار است. بنابراین تا حد امکان از تماس کودکان با دیگران جلوگیری کنید.
در صورتی که بیماری ادامه یافت یا بدتر شد، کودک را نزد پزشک متخصص کودکان ببرید.
آلوپسی آرهآتا
آلوپسی آرهآتا یک اختلال خودایمنی است که باعث ریزش نواحی از مو میشود. ابتلا به آلوپسی آرهآتا در هر سنی امکان دارد، اما بیش از همه در دوران کودکی احتمال پیش می آید، ولی در کودکان زیر ۱۸ ماه نادر است.
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر متخصص اطفال
اگر کودک به این بیماری باشد، سیستم ایمنی بدن او به فولیکولهای موی خودش حمله میکند، به صورتی که برای محافظت از بدن در مقابل یک بیماری این کار را انجام داده است.
این حمله، فولیکولها را کوچک میکند، در نتیحه آنها به قدری کند و آهسته مو تولید میکنند که تا ماهها یا سالها هیچ مویی رشد نمی کند. آلوپسی آرهآتا مسری نیست، دردی به همراه ندارد و به معنای ناسالم یا مریض بودن کودک نخواهد بود.
ممکن است موهای کودکتان تنها در چند ناحیه از سرش بریزد یا ممکن است کل سرش طاس بشود. در موارد نادر، تمام موهای بدن میریزند، ولی در تمام موارد آلوپسی آرهآتا، البته غیر از موارد شدید، کودکان مبتلا تقریباً همیشه حداقل بخشی از موهای خود را دوباره به دست میآورند.
فلج مغزی
فلج مغزی گروهی از اختلالات مزمن است که توانایی کودک برای کنترل حرکات و وضعیت بدن را مختل میکند. این اختلالات در دوران بارداری یا بعد از تولد، به دلیل آسیب نواحی حرکتی مغز ایجاد میشوند. علائم این بیماری همیشه در طول سال اول زندگی کودک قابل تشخیص نخواهد بود.
امکان این که از هر ۱۰۰۰ تولد، 2 تا 6 نوزاد دچار فلج مغزی شوند وجود دارد. شاید کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف، فقط دچار لنگیدن خفیف یا ناهماهنگی در راه رفتن شوند، اما کودکان با نوع شدید فلج مغزی احتمالا در کل دوران زندگی به مراقبت و نظارت نیاز خواهند داشت. ممکن است بسیاری از نوزادانی که با فلج مغزی متولد میشوند تا حدودی دچار عقبماندگی ذهنی یا تشنج شوند.
اگزما
بثورات قرمز و خارشدار روی صورت یا بدن کودک ممکن است نشان از اگزما داشته باشد. اطفالی که از اگزما رنج میبرند عموما سابقه این عارضه را در اطرافیان نزدیک خود داشته و بیماریهایی مثل آسم یا تب یونجه دارند. اگزما عفونی و واگیردار نیست و به سایر کودکان از طریق تماس انتقال پیدا نمیکند.
بیشتر بخوانید: اسامی پزشکان متخصص اطفال تهران
درمان اگزمای کودکان
با کرم مرطوب کننده پوست کودک را مرطوب نگه دارید و در صورت تجویز پزشک از کرمهای موضعی استروئیدی استفاده کنید.
میتوانید آنتی هستامین به کودک بدهید تا خارش وی کمتر شده و همچنین خواب بهتری داشته باشد.
از گرد و غبار، حیوانات خانگی، تغییر ناگهانی دما، دود سیگار و استرس، فرزند خود را دور نگه دارید.
جهت شستشو از صابونهای ملایم استفاده کرده و لباسهای نخی سبک به کودک بپوشانید.
اگر خارش در فعالیت روزانه کودک یا خواب وی اختلال ایجاد کرده، حتما کودک را نزد پزشک ببرید.
تب در کودکان و نوزادان
تب در کودکان و نوزادان، به معنی بالا بودن بیشتر از حد طبیعی دمای بدن است. تب یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است و ً زمانی اتفاق میافتد که بدن کودک یا نوزاد، در حال مبارزه با عفونت باشدیا التهابی را پشت سر میگذارد.
بیماریهای شایع کودکان و نوزادان تب
به عقیده پزشکان، دمای طبیعی بدن در حالت عادی پایینتر از ۳۸ درجه سانتیگراد است و اگر دمای بدن نوزاد یا کودک ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر باشد یعنی تب دارد.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین متخصصین اطفال
مهمترین عوامل بروز تب در کودکان و نوزادان
درآوردن دندان در نوزادان
عفونتهای ویروسی
واکنش به واکسنها یا برخی داروها
عفونتهای باکتریایی
البته، گاهی بعضی بیماریهای خطرناک باعث بروز تب در کودکان و نوزادان می شوند که نیاز به ویزیت پزشک متخصص و درمان دارویی دارد. اما میتوان با استفاده از برخی راهکارهای ساده تب کودک یا نوزاد را پایین آورد.
در صورتی که کنترل نشود، امکان این که منجر به بروز عوارض خطرناکی در کودکان و خصوصاً نوزادان شود وجود دارد. تشنج در کودکان و نوزادان، یکی از مهمترین و شایعترین عوارض تب بالا می باشد.
چند روش پایین آوردن تب
پاشویه با استفاده از آب ولرم
استفاده از دستمال مرطوب برای خنک کردن مفصلهای کودک یا نوزاد
استفاده از استامینوفن خوراکی
در مواردی که تب شدید است یا پایین نمیآید، استفاده از شیاف استامینوفن