بهترین پزشک متخصص کودکان (درمان سردرد) 02166602506 📞
انواع سردرد در کودکان و درمان آن
پزشکان متخصص کودکان
متخصص اطفال
آموزش و مهارت متخصص اطفال در زمینه بیماری ها و مشکلاتی است که بر سلامت و رشد نوزادان، کودکان و نوجوانان تأثیرگذار است. پزشکان متخصص اطفال درباره شرایط و بیماریهای مختلفی که می تواند بر سلامت، رفاه، رفتار و آموزش کودکان موثر باشد، تخصص دارند.
آنها چگونگی ارتباط بیماری ها و شرایط مختلف با یکدیگر را بررسی می کنند. برخی از این متخصصان کودکان، آموزش عمومی را انجام می دهند. برخی دیگر آموزش های تخصصی را در زمینه هایی مانند درمان نوزادان تازه متولد شده، قلب شناسی یا رشد و رفتار انجام می دهند.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان تهران
پزشک معالج ممکن است کودک را برای ارزیابی و درمان بیشتر به پزشک متخصص اطفال ارجاع دهد، از جمله موارد تخصص یک پزشک متخصص اطفال می توان این موارد را بشمرد:
مشکلات رفتاری
آسم و آلرژی
رشد ضعیف
اوتیسم
بیش فعالی
تأخیر رشد
بی اختیاری مدفوع (encopresis) یا یبوست
مشکلات خواب
مشکلات مربوط به عضلات یا استخوانها – به عنوان مثال ، دیسپلازی رشدی مفصل ران یا مفصل پا
بیماری های مغز
ناتوانی مانند سندرم داون ، فلج مغزی یا سندرم شکننده ای X
علل سردرد در کودکان
مشکلات مغزی
وجود تومور، آبسه یا خونریزی مغزی که نادر نیز هست، ممکن است مناطقی از مغز را تحت فشار قرار دهد و باعث سردرد مزمن و تشدید شونده در کودکان شود. معمولا این سردردها، علائم دیگری مانند مشکلات بینایی، سرگیجه و عدم تعادل نیز دارند.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص اطفال
بیماری و عفونت
بیماری های شایعی مانند سرماخوردگی ها، آنفلوانزا و عفونت های گوش و سینوس از علل سردرد در کودکان به شمار می آیند. عفونت های خطرناک تر مانند مننژیت یا انسفالیت نیز می تواند باعث سردرد در کودکان شود، اما بیشتر نشانه هایی مثل تب و سفتی گردن همراه خواهد بود.
عوامل احساسی
استرس و اضطراب که در اثر داشتن مشکلات با همسالان، مربیان یا والدین ایجاد می شوند، از مهم ترین دلایل سردرد در کودکان است. ممکن است کودکان مبتلا به افسردگی از سردرد شکایت کنند مخصوصا اگر احساس ناراحتی و تنهایی داشته باشند.
سابقه ژنتیکی
سردردهایی مانند میگرن زمینه ارثی دارند.
برخی غذاها و نوشیدنی ها
نیترات که به عنوان یک نگه دارنده خوراکی در فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس یافت می شود، می تواند عامل سردرد در کودکان باشد. مصرف زیاد کافئین در نوشابه، شکلات، قهوه و چای نیز از دیگر علت های سردرد در کودکان است.
آسیب به سر
ضربه و کوبیدگی نیز می تواند عامل سردرد در کودکان باشد. بیشتر آسیب های سر خفیف هستند، اما اگر کودک به شدت بر روی سر خود بیفتد و یا ضربه سختی به سر وارد شد، به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که سردرد در کودک بعد از آسیب به سر ادامه داشته باشد و تشدید شود، مراجعه به پزشک ضروری خواهد بود.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص اطفال تهران
تشخیص سردرد در کودکان
سابقه سردرد
متخصص کودکان از والدین و کودک می خواهد که سردرد را با جزئیات آن مثل دفعات، شدت درد و محرک های احتمالی توضیح دهند تا الگوی درد یا عامل تحریک آن را شناسایی کند.
معاینه فیزیکی
متخصص کودکان برای تشخیص سردرد در کودکان، معاینه فیزیکی از جمله اندازه گیری قد، وزن، دور سر، فشار خون و نبض و معاینه چشم ها، گردن، سر، شانه ها و ستون فقرات را انجام می دهد.
معاینه عصبی
برای تشخیص سردرد در کودکان، متخصص کودکان هر مشکل در حرکت، تعادل یا احساس را بررسی می کند.
اگر کودک در موارد دیگر سالم بود و سردرد تنها علامت باشد، نیازی به انجام بررسی های بیشتر نیست. در بعضی موارد، اسکن ها و سایر ارزیابی ها می تواند به تشخیص وضعیت و یا کنار گذاشتن سایر مشکلات که می توانند عامل سردرد در کودکان باشند، کمک کنند. معمولا انجام این آزمایش ها برای تشخیص سردرد در کودکان انجام می گیرد:
سی تی اسکن
در این روش تصویربرداری از پرتوهای ایکس استفاده می شود تا تصویر عرضی از مغز کودک فراهم آید. این کار به تشخیص تومورها، عفونت ها و سایر مشکلات که می توانند علل سردرد در کودکان باشند، به متخصص کودکان کمک می کند.
پونکسیون لومبار (گرفتن نمونه از مایع نخاعی)
اگر پزشک به وجود مشکل زمینه ای مثل مننژیت ویروسی یا باکتریایی که موجب سردرد در کودکان می شود، مشکوک شد انجام پانچ کمری را توصیه می کند. در این روش، یک سوزن نازک بین دو مهره پایین کمر وارد شده و نمونه ای از مایع مغزی نخاعی برداشته می شود.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص کودکان
ام آر آی
در این روش از میدان مغناطیسی قوی برای تولید تصاویر واضح از مغز استفاده می شود. ام آر آی امکان مشاهده و تشخیص تومورها، سکته های مغزی، آنوریسم ها، بیماری های عصبی و سایر ناهنجاری های مغزی را ایجاد می کند. این روش برای بررسی عروق تغذیه کننده مغز انجام می شود.
سرماخوردگی
سرماخوردگی بوسیله ویروسها در قسمت فوقانی مجرای تنفسی ایجاد میشود. بسیاری از کودکان کم سن، به خصوص آنهایی که در مراکز حمایتی نگهداری میشوند، سالیانه بین ۶ تا هشت بار دچار سرماخوردگی می شوند. علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، احتقان و سرفه ممکن است تا 10 روز ادامه داشته باشد.
وجود مخاط سبز در بینی همیشه به معنی عدم نیاز به مصرف آنتیبیوتیک نیست. سرماخوردگی معمولا به آنتیبیوتیک احتیاج ندارد، اما اگر پزشک به عفونت سینوسی مشكوك باشد، بر اساس علائم کودک و معاینه بدنی، مصرف آنتیبیوتیک را تجویز می کند.
سرماخوردگی یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است که تقریباً هر پدر و مادری با آن آشناست. شاید این بیماری پیش پا افتاده و ساده به نظر برسد، اما سرماخوردگی کودکان و خصوصاً نوزادان، اگر جدی گرفته نشود می تواند عوارض زیادی داشته باشد.
بیش از 200 نوع ویروس وجود دارند که باعث بروز سرماخوردگی در کودکان و نوزادان می شوند. بر خلاف تصور عموم که برای درمان سرماخوردگی از آنتیبیوتیکها استفاده میکنند، این داروها هیچ تاثیری روی سرماخوردگی کودکان و نوزادان ندارند، زیرا سرماخوردگی، یک بیماری ویروسی است. جز در مورد نوزادان تازه متولد شده و کودکانی که بیماری زمینهای خاصی دارند یا دچار ضعیف سیستم ایمنی هستند، سرماخوردگی بیماری خطرناکی نیست.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص کودکان و اطفال تهران
کودکانی که به سرماخوردگی مبتلا شدهاند، معمولاً 2 الی 4 روز پس از شروع علائم، ناقل ویروس هستند و لازم است ارتباط آنها با دوستانشان کنترل شود تا شیوع بیماری به حداقل برسد. همچنین، برای بهبود وضعیت کودک یا نوزاد، باید هوای اتاق تا جایی که ممکن، مرطوب نگه داشته شود، از مایعات فراوان استفاده کند و کنار او کسی به هیچ عنوان سیگار نکشد.
استفاده از آنتیهیستامینها، داروهای ضداحتقان، ضدسرفهها و خلطآورها، به تنهایی یا به صورت ترکیبی راههای درمان سرماخوردگی در کودکان و نوزادان،تحت نظر پزشک کودکان می باشد. بهویژه در مورد شیرخواران و نوزادان که استفاده از هر نوع دارویی بدون نسخه پزشک اصلا توصیه نمیشود.
در صورت وجود تب، میتوان از استامینوفن خوراکی یا در تبهای بالاتر شیاف استامینوفن استفاده کرد. در مورد نوزادانی که بهخاطر گرفتگی بینی قادر به خوردن شیر نیستند توصیه میشود با استفاده از قطرههای بینی یا دستگاه پوار، بینی نوزاد تخلیه شود تا راحتتر تنفس کرده و تغذیه کند.
مهمترین علائم سرماخوردگی در کودکان و نوزادان
آبریزش از بینی
کاهش اشتها
احساس خستگی مفرط
آبریزش از چشمها
عطسه و سرفه
تب (در برخی موارد)
گلودرد
در برخی موارد اسهال و استفراغ