بهترین دکتر مامایی مهرآباد | 02166602506
مامایی از زیرشاخه های علوم پزشکی است که مراقبتهای لازم از مادر و نوزاد را قبل از بارداری، در طول بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان انجام می دهد و هدف اصلی؛ حفظ سلامت مادر و جنین است.
مامایی از زیرشاخه های علوم پزشکی است که مراقبتهای لازم از مادر و نوزاد را قبل از بارداری، در طول بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان انجام می دهد و هدف اصلی؛ حفظ سلامت مادر و جنین است.
بخش های مختلف شغل مامایی
مسائل دوران بارداری و بعد از زایمان
انجام کلیه مراقبتهای دوران بارداری
آموزش بهداشت، ارائه خدمات بهداشتی و مامایی به جامعه زنان در سنین باروری
از زایمان تا مراقبتهای بعد از زایمان و مراقبت از نوزاد در بیمارستان، خانه و هر مراکز زایمانی دیگر
مشاوره و راهنمایی خانواده در رابطه با بهداشت ازدواج و بهداشت خانواده
تشخیص بیماری زنان و ارجاع به پزشک متخصص در صورت لزوم، پیشگیری از امراض زنان و تنظیم خانواده
تشخیص بیماریهای دوران بارداری و تشخیص موارد غیرطبیعی در مادر، جنین، نوزاد و شیرخوار
کمک گرفتن از پزشک در موارد ضروری انجام فوریتهای مامایی در صورت عدم دسترسی به پزشک در مواقع اورژانس
وظایف ماما
دوران زایمان برای بعضی مادران راحت و طبق روال طبیعی می گذرد و برای برخی دیگر با مشکلاتی همراه است. در هر دو صورت ماما قبل از بارداری، در طول دوران بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان مراقبت های لازم را از مادران انجام می دهد. بطور کلی حفظ سلامت مادران و نوزادان وظیفه اصلی هر ماما می باشد.
خدمات ماما پیش از دوران بارداری
بیشتر بخوانید:تعیین جنسیت قبل از بارداری
به جز از مسائل مربوط به زنان باردار، ماما وظایف دیگری نیز دارد که شامل مشاورههای پیش از ازدواج، بهداشت نسل، بهداشت زنان، انجام معاینات و تشخیص بیماریهای زنان و راهنمایی در امر تنظیم خانواده است. ماماها مشاوران خوبی برای زنان در امر سبک زندگی و تغذیه مناسب در دوران پیش از بارداری هستند.
امروزه، ماما در تمام دوران زندگی یک زن همراه اوست؛ خدمات مامایی باید برای همه دختران و زنان در دسترس باشد. وظایف یک ماما شامل مشاورههای پیش از ازدواج در زمینه سلامت جنسی و روانی، مراقبت پیش از بارداری (ارزیابی خطرات موجود برای باردار شدن)، تامین سلامت مادر پیش از بارداری، بهداشت زنان، راهنمایی در زمینه تنظیم خانواده، انجام معاینات و تشخیص بیماری های زنان و بهترین راهنمایی برای زنان در مورد تغذیه مناسب پیش از بارداری می باشد.
خدمات ماما به مادران باردار
وظیفه ماما قبل از تولد نوزاد، انجام توصیه های لازم به مادران باردار برای داشتن تغذیهای سالم، دادن توضیحات لازم درمورد نحوه زایمان، برگزاری کلاسهای آموزشی برای مادران و بررسی سلامت مادر و جنین در طول بارداری می باشد. در هنگام زایمان وظیفه ماما تسکین و کنترل درد مادر، انجام عمل زایمان (طبیعی) و درنهایت ارتباط با دکتر متخصص زنان زایمان در هنگام روبرو شدن با مشکل غیرطبیعی خواهد بود.
پس از به دنیا آمدن نوزاد، ماما وظیفه دارد در مورد مراقبت از کودک، که شامل تغذیه یا حمام کردن مادر و نوزاد است توصیههای لازم را به خانواده ارائه دهد. ماما مشاوری معتمد و آگاه در مسائل مربوط به زنان و مراقبتهای بارداری است.
از جمله این مشاوره ها می توان به مراقبتهای جسمی، عاطفی، روانی و آموزشهای دوران پیش از بارداری، در طول بارداری و پس از زایمان اشاره نمود. مادران باردار برای معاینات اولیه و مشاورههای دوران بارداری میتوانند با پرداخت هزینه کمتر و صرف زمان بیشتر، پاسخ همه سوالات خود را در مورد بارداری و بایدها و نبایدهای این دوران دریافت کنند.
در هنگام زایمان طبیعی تسکین و کنترل درد مادر و انجام عمل زایمان طبیعی کم خطر از وظایف ماما است. ماما نمیتواند عمل جراحی انجام دهد، به همین دلیل در هنگام روبه رو شدن با مشکل غیرطبیعی در هنگام زایمان، باید از متخصص زنان و زایمان کمک بگیرد. ماما پس از تولد نوزاد، در زمینه مراقبت از نوزاد مانند تغذیه، حمام کردن و … توصیههای لازم را به خانواده خواهد داشت؛ اما ماما نمیتواند عمل ختنه را انجام دهد.
بیشتر بخوانید :تعیین جنسیت جنین
وظایف ماما هنگام زایمان
وظایف ماما در ارتباط با افراد غیر باردار
راهنمایی و مشاوره زنان و دختران در خصوص بهداشت شخصی
انجام معاینات اولیه زنان و ارجاع به پزشک متخصص در صورت لزوم
راهنمایی زوجین در رابطه با تنظیم خانواده
بعد از تولد نوزاد، تغذیه و حمام کردن از وظایف ماما است.
در صورت مشکل در روال زایمان، ماما باید با پزشک تماس بگیرد.
خدمات متخصص زنان و زایمان پیش از دوران بارداری
مراجعه به پزشک زنان برای اطمینان از سلامت و بهداشت زنان، یک امر ضروری است. زمانی که زنان با علائم بیماریهای شایع زنان مواجه می شوند، باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایند و تحت معاینه قرار گیرند. زنان قبل از بارداری نیز باید برای مشاوره و معاینات لازم به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند. قبل از بارداری با مراجعه به متخصص زنان و زایمان میتوانند از این علائم مطلع شده و از بارداری پرخطر جلوگیری نمایند.
پزشک زنان و زایمان تمامی بیماریهایی که به ارگانهای تولید مثلی مربوط است، مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک، سرطان دهانه رحم، عفونتهای واژن و عفونتهای ادراری و … را تشخیص داده و درمان می کند.
خدمان متخصص زنان و زایمان به مادران باردار
تشخیص و درمان بیماریهای سخت و موارد غیرطبیعی که در دوران بارداری برای مادر و جنین رخ می دهد، از جمله موارد حوزهی تخصصی دکتر زنان و زایمان است. مادران باردار در دوران بارداری میتوانند با مراجعه به متخصص زنان و زایمان از سلامت خود و جنین اطمینان حاصل کنند. دیگر وظیفهی متخصص زنان و زایمان انجام عمل سزارین است.
۴ تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان
ماماها مراقبتهای جسمی، عاطفی و روحی را قبل و بعد از زایمان برای مادران انجام میدهند و دکتر زنان صرفا به مسائل تخصصی پزشکی میپردازد.
ماماها به بهداشت فردی و بیماریهای جزئی زنان میپردازند، اما متخصصان زنان و زایمان به بیماریهای تخصصیتر و پیچیدهتر میپردازند.
ماما قادر به انجام عملهای جراحی زنان نیست، اما متخصصان زنان و زایمان برای این کار آموزش دیدهاند.
متخصص زنان و زایمان ابتدا دوره پزشکی عمومی را میگذراند و سپس تخصص خود را در این حیطه میگیرد. از این جهت نسبت به ماما در بیماریهای تخصصی زنان دانش بیشتری دارد.
می توان گفت حرفه مامایی و تخصص زنان زایمان دو حرفهی مستقل اما مکمل یکدیگرند که هردو به بهداشت و سلامت زنان مرتبط هستند. با راهنماییها و مراقبتهای هردو، سلامت مادران باردار و نوزادان تامین میشود و هریک بنا به تخصص خود میتوانند از قبل از دوران بارداری تا بعد از زایمان و همچنین مراقبت از نوزاد در کنار مادر و نوزاد و مراقبتهای لازم را انجام دهند.