بیماری های رایج

انواع بیماری های قلب و عروق در کودکان

بیماری قلبی، که بیماری قلبی عروقی نیز نامیده می‌شود، به طور عمده افراد مسن را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما در کودکان نیز شایع است، و بدان معنی است که مشکلاتی در قلب و رگ‌های خونی وجود دارد. قلب مرکز سیستم قلبی عروقی است. از طریق رگ‌های خونی بدن، قلب خون را به تمام سلول های بدن پمپاژ می‌کند. خون اکسیژنی که سلول‌ها نیاز دارند را حمل می‌کند. بیماری‌های قلبی عروقی گروهی از مشکلاتی است که زمانی رخ می‌دهد که قلب و رگ‌های خونی به شیوه ای که باید، کار نمی‌کنند.

انواع بیماری‌های قلب و عروق در کودکان

بیماری قلبی مادرزادی

بیماری‌های قلبی مادرزادی (CHD) نوعی از بیماری‌های قلبی است که کودکان با آن متولد می‌شوند، این بیماری‌ها معمولا ناشی از نقص قلب است که در هنگام تولد وجود دارد. CHDهایی که کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد عبارتند از:

  • اختلالات دریچه قلب مانند تنگی دریچه آئورت، که جریان خون را کم می‌کند.
  • سندرم هیپوپلازی قلب چپ، که در آن سمت چپ قلب کامل نشده است.
  • اختلالات مربوط به سوراخ در قلب، به طور معمول در دیواره‌های بین بطن و عروق اصلی خروج از قلب، از جمله:
    • نقایص سپتوم بطنی
    • نقایص سپتوم دهلیزی
    • مجرای شریانی باز
  • تترالوژی فالوت که ترکیبی از چهار نقص است، از جمله:
    • سوراخ در سپتوم بطن
    • گذرگاه تنگ بین بطن راست و شریان ریوی
    • ضخیم شدن سمت راست قلب
    • آئورت جابه جا شده

نقایص قلبی مادرزادی ممکن است اثرات طولانی مدت بر سلامت کودک داشته باشد که معمولا با جراحی، روش‌های کاتتر، دارو، و در موارد شدید با پیوند قلب درمان می‌شوند. برخی از کودکان نیاز به تحت نظر بودن و درمان مادام‌العمر دارند.

تصلب شریان

تصلب شریان اصطلاح مورد استفاده برای توصیف تجمع پلاک‌های پر شده از چربی و کلسترول در داخل شریان‌ها است. وقتی این تجمع افزایش می‌یابد، شریان سفت و تنگ می‌شود، که خطر لخته شدن خون و حملات قلبی را افزایش می‌دهد. به طور معمول سال‌ها طول می‌کشد تا آترواسکلروز (تصلب شریان) ایجاد شود. این بیماری برای کودکان و نوجوانان غیر معمول است که به آن مبتلا شوند. با این حال، چاقی، دیابت، فشار خون بالا، و دیگر مسائل مربوط به سلامت، کودکان را در معرض خطر بالاتر قرار می‌دهد. پزشکان آزمایش غربالگری برای کلسترول بالا و فشار خون بالا در کودکانی که دارای عوامل خطری مانند سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا دیابت و اضافه وزن یا چاقی هستند، را توصیه می‌کنند. درمان معمولا شامل تغییر شیوه زندگی مانند افزایش ورزش و تغییر رژیم غذایی است.

آریتمی (ضربان نامنظم قلب)

آریتمی ریتم غیر طبیعی قلب است. این مشکل باعث می‌شود قلب به طور ناکارآمدی پمپاژ کند. بسیاری از انواع مختلف آریتمی‌ها ممکن است در کودکان رخ دهد از جمله:

  • ضربان قلب سریع (تاکی کاردی)، رایج ترین نوع در کودکان دارای تاکی کاردی فوق بطنی یافت می‌شود.
  • ضربان قلب آهسته (برادیکاردی)
  • سندرم Q – T طولانی (LQTS)
  • سندرم ولف پارکینسون وایت

علائم عبارتند از:

  • ضعف
  • خستگی
  • سرگیجه
  • غش کردن
  • مشکل تغذیه

روش درمانی به نوع آریتمی و اینکه چگونه بر سلامت کودک اثر می‌گذارد بستگی دارد.

بیماری کاوازاکی

بیماری کاوازاکی یک بیماری نادر است که در درجه اول کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث التهاب در عروق خونی در دست آن‌ها، پاها، دهان، لب و گلو شود، همچنین این بیماری تب و تورم در غدد لنفاوی ایجاد می‌کند. محققان همچنان مطمئن نیستند چه چیزی باعث این بیماری می‌شود. با توجه به پژوهش‌ها، این بیماری یک علت عمده مشکلات قلبی در هر 1 در 4 فرزند است. اکثر آنها زیر 5 سال سن دارند.

درمان بستگی به وسعت بیماری دارد، اما اغلب شامل درمان فوری با ایمونوگلوبولین وریدی یا آسپرین (بوفرین) می‌باشد. کورتیکواستروئیدها می‌تواند گاهی عوارض آینده بیماری کاوازاکی را کاهش دهد. کودکانی که از این بیماری رنج می‌برند اغلب نیاز به پیگیری مادام العمر برای مراقبت از سلامت قلب دارند.

صدای اضافه قلب

سوفل قلب یک صدای باد شدید توسط گردش خون در بطن‌ها یا دریچه‌های قلب و یا از طریق رگ‌های خونی در نزدیکی قلب است. در اغلب موارد این حالت بی‌خطر است. در موارد دیگر ممکن است مشکل قلبی و عروقی اساسی را نشان دهد. سوفل قلبی (صدای اضافه در قلب) ممکن است توسط CHDها، تب، یا کم خونی ایجاد شود. اگر پزشک صدای غیر طبیعی قلب در یک کودک را بشنود، آزمایش‌های دیگری انجام خواهند داد تا از سلامت قلب مطمئن شوند. سوفل‌های قلبی بی‌خطر معمولا به طور خود به خود حل می‌شوند، اما اگر صدای اضافه قلب ناشی از مشکل قلب باشد، به درمان اضافی نیاز دارد.

پریکاردیت

این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که کیسه نازک و یا غشایی که قلب (پریکارد) را احاطه کرده است ملتهب یا عفونی شود. در این حالت مقدار مایع بین دو لایه‌اش افزایش می‌یابد و توانایی قلب را برای پمپ کردن خون مختل می‌کند. پریکاردیت ممکن است بعد از عمل جراحی رفع  CHDرخ دهد، یا ممکن است توسط عفونت‌های باکتریایی، صدمات قفسه سینه، یا بیماری‌های بافت همبند مانند لوپوس ایجاد شود. روش درمانی به شدت بیماری، سن کودک و سلامت کلی آنها بستگی دارد.

روماتیسم قلبی

باکتری استرپتوکوک که باعث گلودرد و تب مخملک است هنگامی که درمان نشود، می‌تواند بیماری روماتیسمی قلبی را ایجاد کند. این بیماری به طور جدی و به صورت دائمی می‌تواند به دریچه‌های قلب و عضله قلب (با ایجاد التهاب عضله قلب، که به میوکاردیت شناخته می‌شود) آسیب برساند. تب روماتیسمی معمولا در کودکان سنین 5 تا 15 سال رخ می‌دهد، اما معمولا علائم و نشانه‌های بیماری روماتیسم قلبی تا 10 تا 20 سال پس از بیماری اصلی بروز نمی‌کنند. این بیماری می‌تواند با درمان سریع گلودرد استرپتوکوکی (میکروبی) با آنتی بیوتیک‌ها جلوگیری شود.

عفونت‌های ویروسی

ویروس‌ها، علاوه بر ایجاد بیماری‌های تنفسی و آنفلوآنزا، همچنین می‌توانند بر سلامت قلب تاثیر بگذارند. عفونت‌های ویروسی می‌تواند باعث میوکاردیت، که ممکن است توانایی قلب برای پمپ کردن خون در سراسر بدن را تحت تاثیر قرار دهد، شود. عفونت‌های ویروسی قلب نادر هستند و ممکن است علائم کمی را نشان دهند. هنگامی که علائم ظاهر شوند، شبیه به علائم سرماخوردگی، از جمله خستگی، تنگی نفس، و ناراحتی در قفسه سینه هستند. درمان شامل دارو و درمان برای نشانه‌های میوکاردیت است.

آزمایش برای نقایص قلب

تست‌های متعددی برای مشکلات قلبی وجود دارد، که اکثر آنها ساده، سریع و بدون درد هستند:

  • اشعه X قفسه سینه
  • ECG
  • اسکن سونوگرافی به نام اکوکاردیوگرام (اغلب به نام اکو)

از آنجا که کودک شما باید بسیار بی‌حرکت بخوابد، گاهی اوقات برخی از داروهای بی‌حسی (آرام بخش) برای ایجاد احساس خواب آلودگی به آن‌ها داده می‌شود.

درمان

دارو

برای برخی از مشکلات قلبی، کودکان می‌توانند دارو استفاده کنند که که با برطرف شدن مشکل می‌تواند متوقف شود. گاهی اوقات داروها باید برای سال‌های زیادی و یا حتی برای تمام عمر مصرف شود.

جراحی

عمل جراحی قلب می‌تواند یک درمان طولانی مدت برای برخی از مشکلات قلبی باشد. جراح قلب خطرات و فواید را با جزئیات با شما گفتگو خواهد کرد. در موارد بسیار نادر که در آن عمل جراحی، روش‌های درمانی یا دارو کمک کننده نیست، کودک ممکن است به پیوند قلب نیاز داشته باشد.

سایر روش‌ها

برخی از روش‌ها شامل قرار دادن یک لوله نازک بنام کاتتر، از طریق رگ به قلب برای درمان نارسایی قلبی است. فرزند شما برای این روش در حال بیهوشی عمومی قرار داده می‌شود.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا