بیماری های رایج

سرخک در کودکان، درمان و مراقبت های لازم

سرخک در کودکان دارای شیوع نسبتا زیادی است که والدین کودک مبتلا باید از علایم و روش های درمان آن اطلاع داشته باشند. سرخک یک بیماری عفونی حاد در دوران کودکی است که توسط ویروس ایجاد می شود.

این ویروس از طریق سرفه یا عطسه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.  این بیماری باعث بروز تب معمولاً بالاتر از 38 درجه سانتیگراد می شود. سرفه ، آبریزش بینی قرمزی چشم و ورم ملتحمه ا زعلایم اصلی این بیماری می باشد.

علاوه بر این ، کودکان مبتلا به سرخک غالباً از روشنایی بدشان می آید و مشکل نورگریزی یا (فوتوفوبیا)  دارند ، و اغلب دارای دهان قرمز درد (استوماتیزیس) هستند.  سرخک در کودکان معمولا از طریق تشخیص  لکه های پوستی و همچنین  وجود یک لکه کوچک به رنگ سفید مایل به آبی روی زمینه قرمز روشن – لکه کوپلیک – در قسمت داخلی گونه تشخیص داده می شود.

بعضی از بیماریهای عفونی در دوران کودکی نیز وجود دارد که علایمی شبیه به سرخک دارند که شامل سرخچه (سرخک آلمانی) و تب مخملک هستند. اما در این بیماری ها معمولاً سرفه  یا ورم ملتحمه وجود ندارد . ویروس سرخک می تواند با آزمایشی که به روی گلو یا نمونه ادرار انجام می شود تشخیص داده شود.

میزان شیوع :

سرخک یک بیماری شایع در کودکان است. بر طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی در سال  (2001) مشخص شده است که حدود 30 میلیون مورد  ابتلا به سرخک در کودکان گزارش شده است که  این بیماری منجر به مرگ حدود 700000 کودک شده است.

سازمان جهانی بهداشت در اوایل سال 2019 نسبت به بازگشت بیماری واگیردار سرخک و شیوع آن در سراسر جهان هشدار داده بود. به گفته یونیسف، در سال گذشته شمار مبتلایان به بیماری سرخک در ۹۸ کشور افزایش یافته است. ۱۳۶ هزار نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به سرخک جان خود را از دست دادند.

درمان سرخک در کودکان  :

هیچ درمان خاصی برای  سرخک در کودکان وجود ندارد. با این حال ، برخی اقدامات می تواند برای محافظت از افراد آسیب پذیر که در معرض ویروس قرار گرفته اند ، انجام شود.

اگر فردی نسبت به این بیماری واکسینه نشده باشد ،  ممکن است واکسیناسیون سرخک طی 72 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ویروس سرخک امکان پذیر باشد تا از فرد در برابر بیماری محافظت کند. اما اگر پس از تزریق سرخک بیماری ایجاد شود این بیماری معمولاً علائم خفیف تری دارد و مدت زمان کمتری ادامه پیدا خواهد کرد.

گلوبولین

زنان باردار ، نوزادان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف که در معرض ویروس هستند ممکن است از پروتئین ها (آنتی بادی ها) به نام گلوبولین تزریق کنند. هنگامی که در طی شش روز قبل  از قرار گرفتن در معرض ویروس استفاده شود ، این آنتی بادی ها می توانند از بروز سرخک جلوگیری کرده یا علائم را کمتر کنند.

داروهای سرخک در کودکان

به عنوان کاهنده تب می توان از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن ، ایبوپروفن ، یا ناپروکسن سدیم  استفاده نمایید  تا در کاهش تبی که  همراه با سرخک است کمک نماید.

به کودکان یا نوجوانانی که علائم سرخک دارند آسپرین ندهید. اگرچه آسپرین برای استفاده در کودکان بالاتر از 3 سال تأیید شده است ، کودکان و نوجوانان بهبود یافته از آبله مرغان یا علائم شبیه آنفولانزا هرگز نباید از آسپرین استفاده کنند.

دلیل این امر این است که آسپرین با سندرم ری ، یک بیماری نادر اما بالقوه تهدید کننده زندگی ، در چنین کودکانی ارتباط دارد.

آنتی بیوتیک ها

اگر عفونت باکتریایی مانند ذات الریه یا عفونت گوش همزمان با سرخک در کودکان ایجاد شود ممکن است پزشک یک آنتی بیوتیک برای کودک تجویز نماید.

ویتامین آ

كودكانی كه سطح پایین ویتامین A دارند ، احتمال ابتلا به بیماری سرخك در آنها بیشتر است. خوراندن ویتامین A  به کودک ممکن است شدت سرخک را کاهش دهد. به طور کلی برای کودکان بزرگتر از یک سال  این ویتامین با  دوز 200000 واحد بین المللی  (IU) تجویز میگردد.

درمان های خانگی سرخک در کودکان

می توانید این اقدامات را نیز در منزل به انجام برسانید :

  • سخت نگیرید . استراحت کنید و از فعالیتهای پرهیجان و شلوغ پرهیز کنید.
  • برای جبران و جایگزینی مایعات از دست رفته در اثر تب و تعریق ، مقدار زیادی آب ، آب میوه و چای گیاهی نوشیده شود.
  • به دنبال تسکین مشکلات تنفسی خود باشید. برای رفع سرفه و گلودرد از بخور و مرطوب کننده هوایی استفاده کنید.
  • به چشمان خود استراحت دهید. اگر کودکتان ابزار می کند که  نور شدید برای او آزار دهنده است ، مانند بسیاری از افراد مبتلا به سرخک ، چراغ ها را کم  نور نگه دارید و  یا از عینک آفتابی برای او استفاده کنید. همچنین اگر نور منتشر شده از چراغ مطالعه یا تلویزیون آزار دهنده است از مطالعه یا تماشای تلویزیون خودداری کنید.

 

آمادگی برای ملاقات با پزشک:

  • اگر شک دارید که علایم سرخک در کودک در حال پیشرفت است ، باید سریعا به پزشک معالج مراجعه نمایید تا اقدامات ضروری انجام گردد.
  • علائمی را که فرزند تان تجربه می نماید بنویسید و در هنگام ملاقات به پزشک در مورد آنها با پزشک مشورت نمایید.
  • لیستی از تمام داروها ، ویتامین ها یا مکمل هایی که کودک مصرف می نماید تهیه کنید و در مورد آن با پزشک صحبت نمایید .

انتظارات پزشک از بیمار مبتلا به سرخک :

پزشک ممکن است از والدین کودک مبتلا به سرخک بخواهد قبل یا بعد از ساعت اداری وارد  مطب شود تا از خطر قرار گرفتن دیگران در معرض سرخک بکاهد. علاوه بر این ، اگر پزشک معتقد باشد که کودک مبتلا به سرخک است ، باید این یافته ها را به بخش بهداشت محلی یا خانه بهداشت گزارش دهد تا از شیوع احتمالی این بیماری در بین کودکان و اعضای خانواده همسایه یا همکلاس کودک جلوگیری به عمل آورند.

سوالاتی که ممکن است پزشک از والدین  کودک مبتلا به سرخک بپرسد:

  • آیا کودک واکسن سرخک تزریق کرده است زمان آن چه موقع بوده است ؟
  • آیا اخیراً به خارج از کشور سفر کرده اید؟
  • آیا شخص دیگری در خانه زندگی می کند؟ اگر بله ، آیا آنها برای سرخک واکسینه شده اند؟

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا