بیماری های رایج

تب دنگی چیست؟

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.

تب دنگی عفونتی است که توسط یکی از 4 ویروس به نام “ویروس های دنگی” ایجاد می شود. آنها با یکدیگر مرتبط هستند، اما دقیقاً یکسان نیستند.

بیمار شدن از 1 ویروس دنگی شما را از ابتلا به سایرین محافظت نمی کند. یک فرد ممکن است بیش از یک بار به تب دنگی مبتلا شود. تب دنگی توسط پشه های حامل ویروس دنگی منتقل می شود.

افرادی که در مناطقی زندگی می کنند که این پشه ها در آنجا شایع هستند، بیشترین خطر ابتلا به عفونت را دارند. این مناطق شامل جنوب آسیا، آمریکای مرکزی و جنوبی و دریای کارائیب است.

علائم تب دنگی چیست؟

علائم معمولاً 4 تا 7 روز پس از نیش پشه ناقل ویروس دنگی رخ می دهد. اما ممکن است تا 2 هفته بعد رخ دهند. علائم معمولا 5 تا 7 روز طول می کشد. علائم تب دنگی برای هر فردی متفاوت است. آنها می توانند خفیف یا شدید باشند. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:

●تب

●سردرد

●درد پشت چشم

●درد مفاصل و عضلات

●احساس خستگی، گاهی از روزها تا هفته ها

● راش – این می تواند صاف یا دارای برجستگی های کوچک باشد. ممکنه خارش داشته باشه بثورات در افرادی که قبلاً به ویروس دنگی مبتلا نشده اند، شایع تر است.

●مشکلات معده مانند تهوع، استفراغ و اسهال

سرفه، گلودرد، و گرفتگی بینی – گلو ممکن است قرمز به نظر برسد. ●لکه های کوچک بنفش روی پوست، یا حرکات روده که سیاه به نظر می رسند

●چشم قرمز

●غدد متورم کودکان و افراد جوان تر اغلب علائم شدید کمتری دارند. افرادی که در گذشته تب دنگی داشتند و با ویروس دنگی دیگری آلوده شده بودند، بیشترین خطر ابتلا به علائم شدید را دارند.

یک فرد مبتلا به تب دنگی شدید ممکن است:

●شکم درد شدید داشته باشید

●بدون برخورد به چیزی کبود شوید – ممکن است فرد لکه های بنفش کوچکی روی پوست داشته باشد.

●استفراغ خون

خون دماغ بگیرید

● مدفوع سیاه داشته باشید

● تشنج داشته باشید – فردی که تشنج دارد ممکن است بیهوش شود یا حرکت کند یا رفتار عجیبی داشته باشد. برای مثال، ممکن است تکان بخورند یا بیفتند.

● خونریزی بین دوره های قاعدگی (در خانم ها) آیا باید به پزشک مراجعه کنم؟ – آره. اگر در کشوری زندگی می کنید که تب دنگی در آن شایع است، در صورت داشتن هر یک از علائم به پزشک مراجعه کنید.

اگر قبلاً در کشوری زندگی می‌کردید که تب دنگی در آن شایع است و اخیراً برای ملاقات برگشته‌اید، در صورت داشتن علائم تب دنگی به پزشک مراجعه کنید. ممکن است زمانی که در آنجا زندگی می‌کردید دچار عفونت شده باشید و در بازدید خود مجدداً آلوده شده باشید. افرادی که اغلب به این کشورها سفر می کنند نیز در صورت داشتن علائم باید به پزشک مراجعه کنند.

آیا آزمایشی برای تب دنگی وجود دارد؟

آره. پزشک ممکن است با انجام معاینه و اطلاع از علائم، تشخیص دهد که آیا تب دنگی دارید یا خیر. آنها همچنین می توانند آزمایش خون انجام دهند. این آزمایش‌ها می‌توانند نشان دهند که آیا تب دنگی دارید یا بیماری دیگری که علائم مشابهی مانند عفونت ویروس زیکا ایجاد می‌کند یا خیر.

در کشورهایی که تب دنگی شایع است، ممکن است آزمایش خون انجام ندهید. اما اگر پزشکان فکر کنند که شما آن را دارید، همچنان می توانند علائم را درمان کنند.

تب دنگی چگونه درمان می شود؟

هیچ درمانی برای ویروسی که باعث تب دنگی می شود وجود ندارد، اما پزشکان می توانند علائم را درمان کنند. افراد بسیار بیمار را می توان در بیمارستان درمان کرد.

درمان ها شامل:

●تزریق خون – اگر عفونت باعث خونریزی شدید شود، پزشکان می توانند خونی را که شخص دیگری به بیمارستان داده است به فرد بدهد.

●رفتن مایعات از طریق لوله نازکی که به داخل سیاهرگی به نام “IV” می رود.

برخی از افراد بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به تب دنگی هستند.

این شامل:

●افراد باردار

●نوزادان

●افراد مسن

●افراد چاق

●افرادی که مبتلا به دیابت، نارسایی کلیه یا بیماری های خونی خاص هستند این افراد در صورت ابتلا به تب دنگی ممکن است نیاز به مراجعه به بیمارستان داشته باشند.

پزشکان می توانند علائم شدید را تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز آنها را درمان کنند. افرادی که به تنهایی یا دور از مطب پزشک یا بیمارستان زندگی می کنند نیز ممکن است نیاز به ماندن در بیمارستان داشته باشند. به این ترتیب، اگر خیلی بیمار شوند، می‌توانند فوراً درمان شوند. افرادی که چندان بیمار نیستند معمولاً می توانند در خانه استراحت کنند.

اگر تب دنگی دارید، ممکن است لازم باشد هر روز به پزشک مراجعه کنید تا زمانی که بهبود پیدا کنید. پزشک می تواند آزمایش خون انجام دهد و فشار خون شما را بررسی کند. این معاینات مهم هستند زیرا تب دنگی می تواند باعث خونریزی جدی شود.

پزشکان می‌توانند بررسی کنند که آیا این اتفاق می‌افتد یا خیر، و در صورت وقوع آن را زودتر درمان کنند.

آیا کاری وجود دارد که بتوانم به تنهایی انجام دهم تا احساس بهتری داشته باشم؟

–  آره. اگر پزشک گفت که نیازی به رفتن به بیمارستان نیست، می توانید در خانه بمانید، استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید.

همچنین می توانید برای تسکین تب و درد استامینوفن مصرف کنید. از مصرف آسپرین یا NSAID ها، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن خودداری کنید. این داروها می توانند خطر خونریزی را در افراد مبتلا به تب دنگی افزایش دهند. هرگز آسپرین یا داروهای حاوی آسپرین را به کودکان کمتر از 18 سال ندهید. در کودکان، آسپرین می تواند باعث ایجاد مشکل جدی به نام سندرم ری شود.

آیا می توان از تب دنگی پیشگیری کرد؟

–  آره. بهترین راه برای جلوگیری از تب دنگی اجتناب از پشه های حامل آن است. همه کشورهایی که تب دنگی در آنها رایج است، پشه ها را به خوبی کنترل نمی کنند. اما اگر به آنجا زندگی می کنید یا سفر می کنید، می توانید شانس ابتلا به تب دنگی را کاهش دهید.

تو می توانی:

●در طول روز، زمانی که پشه های ناقل تب دنگی بیشتر فعال هستند، در داخل خانه بمانید. ساختمان های دارای محافظ پشه و تهویه مطبوع امن ترین هستند.

●وقتی بیرون می روید کفش، پیراهن آستین بلند، شلوار بلند و کلاه بپوشید.

●اسپری یا کرم حاوی DEET یا ماده شیمیایی به نام پیکاریدین بزنید. برای اطمینان، برچسب را بررسی کنید. از DEET برای نوزادان کمتر از 2 ماه استفاده نکنید.

●روی لباس و وسایل خود از مواد دفع حشرات که دارای ماده شیمیایی به نام پرمترین هستند استفاده کنید.

●هر آب ایستاده نزدیک خانه خود را تخلیه کنید، مانند استخرها، سطل ها و گیاهان گلدانی . پشه ها در آب های ایستاده تولید مثل می کنند. واکسن تب دنگی در برخی از نقاط جهان موجود است. اما همه افراد واجد شرایط دریافت واکسن نیستند، بنابراین از پزشک خود بپرسید اگر می خواهید در مورد آن بیشتر بدانید.

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

 

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − دو =

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا