اطلاعات عمومی

تفاوت ” بیش فعالی و شیطنت “

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.
 بیش‌فعالی، همان‌طور که از اسمش پیداست، یعنی فعال بودن بیش از اندازه. همه مشکل از آنجا شروع می‌شود که این «اندازه»، چقدر هست که بیشتر از آن، اختلال حساب می‌شود؟!!
وقتی شیطنت، جست و خیز، ابراز شدید و کنترل‌نشده هیجانات، سر و صدا راه‌انداختن هنگام بازی و البته بی‌توجهی به تذکر و هشدار اطرافیان، بیش از حد می‌شود، رفتارهای کودک معمولا فقط با یک عنوان مشخص معنی می‌شود؛ بیش‌فعالی (ADHD)!
بیش‌فعالی (ADHD) یکی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی کودکان است که در پسران بیش از دختران شیوع دارد. علت بروز این اختلال پیچیده است و عوامل متعددی در بروز آن دخیل هستند، اما متخصصان و پژوهشگران بیش از هر چیز مساله ژنتیک را مطرح کرده‌اند.
امروزه در بیشتر منابع معتبر علمی مواردی نظیر تغذیه، عوامل روان‌شناختی و رفتاری را نیز به عنوان علل زمینه‌ای در بروز بیش‌فعالی مطرح می‌کنند ولی به نظر می‌رسد باید عوامل فرهنگی و ارزش‌های اجتماعی و حتی شرایط اقتصادی خانواده و جامعه را نیز به عنوان یک عامل زمینه‌ای با پتانسیل قوی در نظر گرفت.

 کودکان پرحرفی که آرام و قرار ندارند!

گرچه متخصصان رفتار درمانگر همواره تاکید می‌کنند که شیطنت همیشه و لزوما به معنای بیش‌فعالی نیست. تحرک زیاد و نامتناسب با محیط، پرحرفی، نداشتن صبر و تحمل برای رسیدن به خواسته‌ها، انجام فعالیت‌های تخریبی و خرابکاری، پرخاشگری، بد‌خوابی و… ازجمله مهم‌ترین علائم بیش‌فعالی محسوب می‌شود.
در کنار این علامت‌ها باید به علائم هشدار دهنده دیگری هم توجه داشت.
کودکان بیش‌فعال معمولا خواب ناآرامی دارند و همان تحرک شدید و شیطنت‌های زمان بیداری را در خواب هم تکرار می‌کنند. از طرفی فرستادن این کودکان به تخت خواب کار راحتی نیست چون تقریبا در هر شرایطی خستگی برایشان معنا ندارد و از خوابیدن متنفرند چرا که مانع فعالیت‌های فیزیکی و مخربانه آنها می‌شود.
همچنین این بچه‌ها معمولا آرام و قرار ندارند، دائم در حال حرکتند، از دیوار راست بالا می‌روند، دچار عدم تمرکزند، حواس‌پرت هستند و در بیشتر مواقع دچار افت تحصیلی می‌شوند (طوری که معلمان متوجه اختلال بیش‌فعالی در آنها می‌شوند)، وسط حرف دیگران می‌پرند، قابل کنترل نیستند و بعضا کارهای خطرناکی می‌کنند و به همین دلیل ممکن است به خودشان یا دیگران آسیب برسانند.

 بروز نشانه‌ها از سه سالگی به بعد

توجه داشته باشید رشد و تکامل سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) تا پایان سه سالگی ادامه می‌یابد و حتی در بخش‌هایی از مغز این رشد تا سنین بلوغ (سیزده تا پانزده سالگی) نیز ادامه می‌یابد. بنابراین در این سنین باید به علائم زودرس و هشداردهنده بیش‌فعالی (ADHD) یا هر نوع اختلال رفتاری دیگر توجه کرد ولی هیچ گاه آنها را به عنوان علائم تعیین‌کننده تشخیص قطعی نباید در نظر گرفت.
علائمی نظیر بیقراری‌های زیاد حرکتی، تغییر مداوم اسباب‌بازی‌ها در کمتر از یک دقیقه، عدم توانمندی در انجام حرکات ریتمیک و هماهنگ طولانی مدت (بیش از سه تا پنج دقیقه)، از نشانه‌های اختصاصی‌تر بیش‌فعالی محسوب می‌شود.

فواید شیطنت برای کودکان

 اغلب والدین با شیطنت ها و بازیگوشی های کودکان بی حوصله می شوند اما باید بدانند این شیطنت ها فواید شگفت انگیزی برای آینده آنها دارد.
 زمانی که احساس کردید، در برخورد با چنین بچه های شیطانی کنترل خود را از دست دادید، بهتر است یک نفس عمیق بکشید و در مورد تاثیر رفتار خودتان با آنها همچنین آینده آنها کمی بیشتر بیندیشید.
 امروز ۹ دلیل بیان می کنیم که چرا هرچقدر اجازه بیشتری به بچه ها برای شیطنت می دهیم باعث می شویم آنها شادتر از گذشته باشند.
۱_ مستقل تر می شوند.
۲_  با این کارجهان اطراف خود را بهتر می شناسند.
۳_ الگوی رفتار طبیعی را دنبال می کنند.
۴_ توانایی بهتری برای مدیریت احساساتشان پیدا می کنند.
۵_ برای هر کاری به دنبال تایید دیگران نیستند.
۶_ تلاش ندارند عشق دیگران را برای خود بخرند یا برای آن دست و پا بزنند.
۷_ به رشد خلاقیت در آنها کمک می کند.
۸_ مهارت بهتری در حل مشکلات دارند.
۹_ به رشد عزت نفس و اعتماد بنفسشان کمک می کند.
اجازه دادن به کودکان برای شیطنت به این معنا نیست کا آنها را به حال خود رها کنید بلکه به طور نامحسوس مراقب رفتارها و کارهای آنها باشید تا مبادا آسیبی به خود وارد نکنند.
                           کانال آرامش زندگی
دکتر حسین توکلی طامه دارای مدرک کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی از دانشگاه علامه طباطبائی و  مجوز از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به شماره ۱۵۳۵۵۸۸
مشاوره در زمینه های زیر در کلنیک کودکان دکتر مهدی افشاری:
۱.درمان مشکلات فردی مثل استرس، اضطراب، افسردگی، وسواس و …
۲.مشاوره پیش از ازدواج( شناخت از ویژگی های شخصیتی خودمان و طرف مقابل)، خانوادگی، شغلی و تحصیلی
۳.مشکلات رایج کودکان و نوجوانان و و راهکار مقابله ( بیش فعالی-نقص توجه، اضطراب امتحان، تنظیم هیجان، استرس، مسئولیت پذیری، دروغ گویی، پرخاشگری، زور گویی و …)
۴.تست های هوش (IQ) ، شخصیت، استعدادیابی، سلامت روان (پایش سلامت)
۵. کارگاههای مهارت های زندگی شامل( خودآگاهی، ارتباط مو ثر، جرات ورزی، مدیریت خشم، مدیریت استرس، حل مسئله، اعتماد بنفس، خلق منفی، تفکر خلاق و تفکر انتقادی، عزت نفس)، فرزند پروری، هوش هیجانی( EQ)، مدیریت استرس (ریلکسیشن، مدیتیشن، ذهن آگاهی)

 

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

 

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − 17 =

دکمه بازگشت به بالا