لیست بهترین دکتر اطفال تهران
فوق تخصص گوارش کودکان
متخصص گوارش کودکان، در تشخیص و درمان اختلالات دستگاه گوارش نوزادان و اطفال و نوجوانان تخصص دارد. درمان یبوست کودکان و بی اشتهایی کودکان از جمله مواردی است که باید تحت نظر متخصص گوارش اطفال انجام شود.
بیماریهای انگلی شایع در کودکان
بیماریهای انگلی، بهویژه در کودکانی که در مهدکودکها یا مدرسه با دوستان زیادی در ارتباط هستند، شایع است.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص کودکان
کرمک یا پین وُرم
کرمک یا پین وُرم، یکسری کرمهای ریز سفید رنگ هستند که در مقعد کودک زندگی می کنند و در مدفوع کودک نیز مشاهده می شوند. این عارضه، اگرچه ممکن است باعث خارش در ناحیه مقعد، شب ادراری یا درد در ناحیه شکم شود، اما خطرناک نیست.
برای درمان این بیماری انگلی لازم است تحت نظر متخصص کودکان مصرف دارو آغاز شود. علاوه بر کودک، بهتر است سایر اعضای خانواده نیز مصرف دارو را شروع کنند تا از بروز انگل در آنها نیز جلوگیری شود.
البته، انواع دیگری از بیماریهای انگلی نیز در کودکان و نوزادان وجود دارند که شیوع کمی دارند:
آسکاریس
بلاستوسیستیس هومینیس
آمیبیازیس
کرم نواری
دینتاموبا
بیماری انگلی ژیاردیا
انگل ژیاردیا، یکی از جمله انگلهایی است که معمولاً کودکان زیر پنج سال را درگیر میکند و میزان شیوع آن نیز بسیار بالا است؛ یعنی در حدود 30 درصد از کودکان زیر پنج سال به این بیماری مبتلا میشوند.
کودکانی که دچار نقص سیستم ایمنی یا نشانگان نفروتیک یا مبتلا به یبوست هستند، بیشتر از دیگر کودکان به این انگل مبتلا می شوند. نصف کودکانی که به این بیماری انگلی مبتلا میشوند، بدون علامت هستند و در نصف دیگر مبتلایان نیز علائمی مثل اسهال شدید، بیحالی، مدفوع چرب و بدبو، درد شکم و نفخ، تهوع، بیاشتهایی و کموزنی مشاهده میشود. برای درمان این بیماری، لازم است با متخصص کودکان مشورت شود.
کولیک در نوزادان
کولیک در نوزادان زمانی بروز کرده که نوزاد بیش از اندازه گریه میکند و معمولاً خواب شبانه مناسبی ندارد. کولیک در نوزادان معمولاً در همان چند هفته نخست بعد از تولد ایجاد میشود و اغلب تا سه، چهار ماهگی نوزاد ادامه دارد.
در برخی از موارد، کولیک نوزاد خفیف است و میتوان با استفاده از برخی درمانهای ساده خانگی آن را برطرف کرد، اما شدت کولیک در بعضی از نوزادان، بسیار زیاد است و حتماً باید به متخصص کودکان مراجعه شود.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص اطفال
علائم کولیک نوزادان
سرخ شدن رنگ پوست
مشت کردن و دست و باز کردن دستها بهصورت مداوم
کشیدن پاها به سمت شکم
کش و قوس مداوم بدن
غرغر کردن
امتناع از خوردن غذا و شیر مادر
پرتاب کردن سر به عقب
علتهایی بروز کولیک در نوزادان
اختلالات گوارشی
آلرژیهای غذایی
عدم تحمل لاکتوز موجود در شیر
حساسیت
تغذیه بیش از حد
استرس
درمان خانگی کولیک
از تغذیه بیش از حد نوزاد پرهیز کنید
در زمان شیردهی به نوزاد استراحت بدهید
مطمئن شوید کودک در معرض صدای زیاد قرار نمیگیرد
نوزاد را پس از شیر خوردن به حالت ایستاده یا عمودی نگه دارید
برای درمان دارویی حتماً با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید.
ندارد.
بیماری کرون
بیماری کرون یک بیماری شایع و مزمن گوارشی است و التهاب دستگاه گوارشی را در پی دارد. کلون ممکن است روده کوچک کودک یا نوزاد را درگیر کند یا روی هر دو روده تاثیر بگذارد. البت، دهان، مری، معده و در کل سایر ارگانهای دستگاه تنفسی نیز میتوانند تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص کودکان و اطفال
انواع بیماریهای گوارشی کودکان
حساسیت غذایی
بیماریهای کیسه صفرا
گاستروپارزی
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
بیماری مری
بیماری هیرشپرونگ (HIRSH-sproongz)
شبه انسداد روده
سندرم روده تحریکپذیر
بیماری پانکراتیک
زخم معده
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک، یک بیماری مزمن است وروی روده کوچک کودکان و نوزادان تاثیر میگذارد. کودکان مبتلا به سلیاک، به گلوتن موجود در مواد غذایی مانند انواع نان حساسیت دارند و دستگاه گوارش آنها توان هضم گلوتن را ندارد.
دستگاه گوارش کودکان و نوزادانی که به این بیماری مبتلا هستند، با گلوتن از کار می ماند و همین امر باعث توقف رشد کودک یا نوزاد میشود. مهمترین روش درمانی برای این کودکان و نوزادان، عدم استفاده از مواد غذایی حاوی گلوتن می باشد.
نفخ شکم، گاز معده و روده
ایجاد نفخ و گاز در شکم و روده، در کودکان و نوزادان شایع است و گاهی اوقات بسیار آزاردهنده خواهد بود. معمولاً نفخ در کودکان، نیاز به درمان خاصی ندارد و خودبهخود رفع می شود، اما در مورد نوزادان که هنوز قدرت دفع گاز را ندارند میتواند اذیت کننده باشد.
عوامل ایجاد نفخ شکم در کودکان و نوزادان
بلعیدن هوا
عدم تحمل لاکتوز
یبوست
سندرم روده تحریکپذیر
حساسیتهای غذایی
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر متخصص اطفال
برای از بین بردن نفخ، بهتر است غذاهایی که تا حد امکان نفاخ نباشند به نوزاد یا کودک بدهید. در مورد کودکان، بلعیدن هوا معمولا هنگام دویدن، جویدن آدامس یا خوردن غذا پیش می آید که باید به کودک بیاموزید، تا جایی که میتواند دهان خود را بسته نگه دارد و هو را نبلعد.
در مورد نوزادان نیز بلیعدن هوا معمولاً هنگام خوردن شیر اتفاق میافتد. بهتر است، هنگام تغذیه، مادر مراقب باشد تا لبهای نوزاد کاملا به سینه چسبیده باشند و اگر از شیشه شیر استفاده میشود، از شیشههای استاندارد استفاده شود که دارای هواگیری هستند.
بعضی داروهای گیاهی نیز به بهبود نفخ در کودکان و نوزادان کمک می کند، از جمله این داروها می توان عرق نعناع یا شیرین بیان، ترکیب ترنجبین و آب ولرم و همچنین گلاب را نام برد.
در مورد نوزادان، بهویژه نوزادانی که تازه متولد شدهاند، بهتر است از داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص کودکان استفاده شود. همچنین می توان برای کم کردن درد و خروج گازها از معده، از ماساژ ملایم استفاده کنید. در صورت مشاهده این، حتما به پزشک مراجعه کنید:
مشاهده خون در مدفوع کودک یا نوزاد
آروغ زدن کودک
خون یا عفونت در ادرار کودک یا نوزاد
تورم شدید در ناحیه شکم کودک یا نوزاد
مشکل در بلع کودک یا نوزاد
ادرار کدر و بدبوی کودک و نوزاد
اسهال و استفراغ
اسهال در کودکان و نوزادان بسیار شایع است. بارها پیش آمده که هنگام عوض کردن پوشک نوزاد، متوجه رقیق بودن مدفوع نوزاد شدهاید. در مورد کودکان، تشخیص اسهال کار سادهتری است، چون مدفوع کودکان شباهت زیادی به مدفوع افراد بزرگسال دارد و اکثرا حالتی جامد دارد. رقیق یا شل بودن مدفوع، نشانه اسهال در کودک است.
اما در مورد نوزادان که در حالت عادی نیز مدفوعی رقیق و شل دارند، شاید تشخیص اسهال کار چندان سادهای نباشد. اگر مدفوع نوزاد بیش از اندازه رقیق باشد و با روزهای عادی متفاوت باشد، یا نوزاد در طول روز بیشتر از حد طبیعی مدفوع میکند، دچار اسهال شده است.
مهمترین علتهای اسهال در کودکان و نوزادان
عفونتهای ویروسی، باکتریایی و انگلی
نوشیدن بیش از حد آبمیوه
تغییر رژیم غذایی نوزاد
عدم تحمل ساکارز
استفاده از آنتی بیوتیک توسط نوزاد یا مادر شیرده
مسمومیت غذایی
عدم تحمل لاکتوز
عدم تحمل فروکتوز
سندرم روده تحریک پذیر
بیشتر بخوانید: اسامی پزشکان متخصص اطفال تهران
برای درمان اسهال و استفراغ در کودکان و نوزادان، باید دستهای خود و کودک مرتب با آب و صابون شسته شود، شستن ظروفی که کودک در آنها غذا میخورد یا شیشه شیری که به نوزاد شیر میدهید را فراموش نکنید.
برای این که آب بدن کودک یا نوزاد کم نشود، مایعات بیشتری به او بدهید و بدون نظر پزشک به کودک یا نوزاد داروی ضد اسهال و استفراغ استفاده نکنید. در صورت مشاهده علائم زیر لازم است حتما به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید:
مشاهده خون در مدفوع یا مدفوع بدبو یا چرکی
درد شدید در ناحیه شکم
وجود بیماری مزمن و زمینهای
وجود خون یا صفرا در استفراغ
زرد شدن رنگ پوست