فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان – 02166602506
فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان
متخصص عفونی کودکان، بنا به تخصصش اطفال مبتلا به اختلالات مادرزادی سیستم ایمنی یا اکتسابی از جمله بیماریهای ناشی از ورود باکتری، قارچ، انگل به بدن یا سایر عفونتهای نادر و پیچیده را ارزیابی و درمان میکند. یکی از بیماریهای عفونی شایعی که این بیماران کوچک به آن مبتلا میشوند عفونت گوش است که در حوزه تخصص متخصص عفونی اطفال قرار دارد.
عفونتهای مجاری ادراری
عفونت مثانه که به آن عفونت ادراری یا UTI ، هنگام رشد باکتریها در مجاری ادراری کودک را مبتلا می کند. عفونت مجاری ادراری میتواند از نوزادی تا دوران نوجوانی و حتی جوانی رخ دهد.
علائم UTI
درد یا سوزش در هنگام دفع ادرار
نیاز فوری به ادرار کردن یا نیاز به ادرار کردن به طور مکرر
خیس کردن رختخواب توسط کودکی که میتواند به دستشویی برود
درد شکمی یا درد پشت یا پهلو
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال
پزشک برای تشخیص عفونت مجاری ادراری، قبل از مشخص کردن نوع درمان، پس از انجام آزمایش ادرار، به نوع باکتری موجود در ادرار کودک، روش درمانی را مشخص می کند.
عفونت مجاری ادراری، حدود 3 الی 5 درصد از دختران و 1 درصد از پسران را درگیرمی کند. بر همین اساس، دو بیماری ناشی از عفونت مجاری ادراری در کودکان و نوزادان عبارتند از عفونت مثانه یا سیستیت و عفونت کلیه یا پرونفریت
میکروبهایی که کودکان و نوزادان را به عفونت مجاری ادراری مبتلا می کنند، میکروبهای دستگاه گوارشی هستند. به همین دلیل مخصوصا در مورد نوزادان، باید پوشک آنها را زود به زود تعویض کرد تا مجاری ادراری نوزاد زیاد در تماس با مدفوع نباشد.
عوامل ابتلا به عفونت ادراری در کودکان و نوزادان
تماس زیاد مجاری ادراری کودک با مدفوع، بهویژه در کودکان زیر 4 سال
عوامل ژنتیکی
برگشت ادرار
ختنه نشدن پسران
یبوست
نگه داشتن زیاد ادرار
نشانههای این بیماری در نوزادان بیشتر شامل زردی، کم شدن حجم ادرار، اسهال، بیحالی و بیاشتهایی می باشد. اما در کودکان بالای یک سال، شب ادراری، بیاختیاری ادرار، بوی بد ادرار، اسهال، درد پهلوها، درد ناحیه شکم و بیقراری حین ادرار یا قطع و وصل شدن ادرار نیز نشانه عفونت مجاری ادراری می باشد.
عفونت ادراری با استفاده از آزمایش و کشت ادرار قابل تشخیص است و در موارد حاد، پزشک به بستری شدن کودک توصیه خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال تهران
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت مجاری ادراری نکات زیر را رعایت کنید:
مصرف آب زیاد به منظور تخلیه مداوم مثانه
درمان یبوست کودکان
درمان برگشت ادراری و مثانه عصبی
درمان کرمک درصورت وجود
شستوشوی صحیح (از جلو به عقب) دستگاه تناسلی
استفاده از لباس زیرهای نخی و گشاد
تعویض زود به زود پوشک نوزادان
ختنه در پسران
گوش درد
دلایل ابتلا به گوش درد
عفونت گوش میانی (اوتیت مدیا)
گوش شناگران (عفونت پوست در مجرای گوش)
فشار ناشی از سرماخوردگی یا عفونت سینوسی
دندان دردی که به گوش بزند
برای تشخیص نوع بیماری، پزشک متخصص کودکان باید گوش کودک را معاینه کند. اگر درد گوش کودک با تب شدید همراه باشد، هر 2 گوش را درگیر کند یا کودک علائم بیماری دیگری نیز داشته باشد، پزشک متخصص اطفال ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص کودکان
بسیاری از عفونتهای واقعی گوش به دلیل وجود ویروسهاست و نیازی به آنتیبیوتیک ندارند. اگر متخصص اطفال تشخیص بدهد که عفونت گوش کودک یا نوزاد ناشی از ویروس است، راهکارهایی که میتوانند درد گوش کودک را تا زمان سپری شدن طول دوره درمان از بین ببرد به والدین گوشزد می کند.
گوش درد همراه با درد هنگام بلع
درصورتی که گوش کودک درد میکند و در هنگام بلع نیز درد گوش یا گلودرد وجود دارد، به احتمال زیاد کودک سرما خوردگی، دچار گلودرد ویروسی شده و یا لوزه او ورم کرده است.
گوش درد همراه با کاهش شنوایی
زمانی که گوش، به لحاظ فیزیکی دچار مشکل شده باشد درد گوش با کاهش شنوایی همراه است. عواملی مانند گیر کردن شی خارجی در گوش، تجمع جرم در یا سوراخ شدن پرده گوش به علت صدای بلند، ضربه یا تصادف، باعث میشود کودک یا نوزاد، علاوه بر گوش درد، شنوایی کودک تا حدی کم شود.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص اطفال
گوش درد همراه با دندان درد
این نوع از گوش درد در نوزادان زیاد پیش می آید و دلیل عمده آن، در آوردن دندان است. اگر کودک همراه با گوش درد، درد دندان هم دارد، احتمالاً در حال درآوردن دندان جدید است که باعث بیتابی نوزاد شده یا باعث میشود مدام دست خود را به سمت گوش خود ببرد.
گوش درد همراه با تب
یکی از شایعترین بیماریهای کودکان و نوزادان گوش درد همراه با تب است که نشانه عفونت گوش در کودکان و نوزادان است. البته، این دو علامت در کنار هم میتواند نشانه سرماخوردگی یا ابتلا به آنفولانزا هم باشد، اما عفونت گوش اغلب با تب همراه است و علائم دیگر سرماخوردگی مانندخسخس سینه، آبریزش از بینی و عطسه و سرفه را ندارد.
برای درمان اکثر گوش دردهایی که گفته شد، استفاده از آنتیبیوتیکها موثر است. البته، در مورد پاره شدن پرده گوش، یا تجمع جرم در گوش لازم است به پزشک مراجعه شود تا درمان تخصصی صورت بگیرد. اما مواردی مثل گلودرد، سرماخوردگی یا عفونت گوش، با مصرف آنتی بیوتیکها درمان میشوند.
تا زمانی که درمان با آنتی بیوتیک، روی گوش و درد آن اثر بگذارد، کودک یا نوزاد بیقراری میکند، می توان برای کاهش درد با تجویز پزشک از مسکن استفاده کنید. همچنین میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید. یک دستمال سرد و مرطوب را به مدت ۲۰ دقیقه روی گوش خارجی کودک یا نوزاد قرار دهید تا به کاهش درد گوش کمک کند.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص کودکان و اطفال
فارنژیت (التهاب گلو)
فارنژیت، التهاب غشاهای مخاطی پشت گلو یا حلق است که باعث میشود کودک یا نوزاد در بلع دچار مشکل شود و احساس درد و خشکی در گلو کند. فارنژیت ، یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است که البته خطر چندانی برای کودک در پی ندارد و چندان جای نگرانی نیست. فارنژیت، معمولاً پس از یک هفتهای خود، بهصورت خود به خود بهبود پیدا میکند.
شایعترین علائم فارنژیت
سردرد
تب و لرز
سرفه
آبریزش از بینی
درد بدن
عطسه
گرفتگی بینی
خستگی مفرط
زخم شدن دهان
تورم غدد لنفاوی
در کودکان و نوزادانی که به فارنژیت مرتبط با مونونوکلئوز مبتلا می شوند، علائم دیگری نظیر درد در ناحیه شکم، درد شدید هنگام بلع و ضایعات سفید چرکی در پشت گلو را نیز بروز می کند.
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر متخصص اطفال
مهمترین علل ابتلای کودکان و نوزادان به فارنژیت ، عفونتهای ویروسی مثل ویروسهای سرماخوردگی، آنفولانزا و ویروس اپشتین بار(EBV) و عفونتهای باکتریایی مثل باکتریهای استرپتوکوک گروه A، استرپتوکوکوس گروه C و G، کلامیدیا، گونوریا و مایکوپلاسما پنومونیه هستند.
هر دو نوع فارنژیت ویروسی و باکتریایی واگیردارند و کودکان و نوزادانی که به آلرژی مبتلا هستند، سابقه عفونتهای مکرر سینوسی دارند یا والدینشان سیگاری هستند، بیشتر از دیگر کودکان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
روشهای درمانی فارنژیت
استفاده از بخور برای مرطوب نگه داشتن هوای اتاق
نوشیدن مقدار زیادی مایعات برای جلوگیری از کم آبی بدن
استراحت کامل
غرغره آب نمک
مصرف آنتی بیوتیک در صورت تجویز توسط پزشک