بهترین پزشک متخصص اطفال (درمان سرماخوردگی و سرفه) 02166602506
انواع سرفه در کودکان و راه های درمان آن
لیست پزشکان متخصص اطفال
سرماخوردگی
سرماخوردگی بوسیله ویروسها در قسمت فوقانی مجرای تنفسی ایجاد میشود. بسیاری از کودکان کم سن، به خصوص آنهایی که در مراکز حمایتی نگهداری میشوند، سالیانه بین ۶ تا هشت بار دچار سرماخوردگی می شوند. علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، احتقان و سرفه ممکن است تا 10 روز ادامه داشته باشد.
وجود مخاط سبز در بینی همیشه به معنی عدم نیاز به مصرف آنتیبیوتیک نیست. سرماخوردگی معمولا به آنتیبیوتیک احتیاج ندارد، اما اگر پزشک به عفونت سینوسی مشكوك باشد، بر اساس علائم کودک و معاینه بدنی، مصرف آنتیبیوتیک را تجویز می کند.
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص اطفال تهران
سرماخوردگی یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است که تقریباً هر پدر و مادری با آن آشناست. شاید این بیماری پیش پا افتاده و ساده به نظر برسد، اما سرماخوردگی کودکان و خصوصاً نوزادان، اگر جدی گرفته نشود می تواند عوارض زیادی داشته باشد.
بیش از 200 نوع ویروس وجود دارند که باعث بروز سرماخوردگی در کودکان و نوزادان می شوند. بر خلاف تصور عموم که برای درمان سرماخوردگی از آنتیبیوتیکها استفاده میکنند، این داروها هیچ تاثیری روی سرماخوردگی کودکان و نوزادان ندارند، زیرا سرماخوردگی، یک بیماری ویروسی است. جز در مورد نوزادان تازه متولد شده و کودکانی که بیماری زمینهای خاصی دارند یا دچار ضعیف سیستم ایمنی هستند، سرماخوردگی بیماری خطرناکی نیست.
کودکانی که به سرماخوردگی مبتلا شدهاند، معمولاً 2 الی 4 روز پس از شروع علائم، ناقل ویروس هستند و لازم است ارتباط آنها با دوستانشان کنترل شود تا شیوع بیماری به حداقل برسد. همچنین، برای بهبود وضعیت کودک یا نوزاد، باید هوای اتاق تا جایی که ممکن، مرطوب نگه داشته شود، از مایعات فراوان استفاده کند و کنار او کسی به هیچ عنوان سیگار نکشد.
استفاده از آنتیهیستامینها، داروهای ضداحتقان، ضدسرفهها و خلطآورها، به تنهایی یا به صورت ترکیبی راههای درمان سرماخوردگی در کودکان و نوزادان،تحت نظر پزشک کودکان می باشد. بهویژه در مورد شیرخواران و نوزادان که استفاده از هر نوع دارویی بدون نسخه پزشک اصلا توصیه نمیشود.
در صورت وجود تب، میتوان از استامینوفن خوراکی یا در تبهای بالاتر شیاف استامینوفن استفاده کرد. در مورد نوزادانی که بهخاطر گرفتگی بینی قادر به خوردن شیر نیستند توصیه میشود با استفاده از قطرههای بینی یا دستگاه پوار، بینی نوزاد تخلیه شود تا راحتتر تنفس کرده و تغذیه کند.
مهمترین علائم سرماخوردگی در کودکان و نوزادان
آبریزش از بینی
کاهش اشتها
احساس خستگی مفرط
آبریزش از چشمها
عطسه و سرفه
تب (در برخی موارد)
گلودرد
در برخی موارد اسهال و استفراغ
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان
سینوزیت باکتریایی
سینوزیت باکتریایی با به دام افتادن باکتریها در سینوسها ایجاد می شود. وقتی علائم شبیه سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، سرفه هنگام روز یا هر دو، بیش از 10 روز بدون بهبودی ادامه یابد، پزشک به سینوزیت مشکوک میشود. اگر این مشکل به مدت حداقل سه تا چهار روز متوالی با آبریزش بینی غلیظ و زرد و تب همراه شود، ممکن است پزشک آنتیبیوتیک تجویز کند.
سرفه
سرفه معمولا در اثر ویروس ایجاد میشود و معمولا نیازی به استفاده از آنتیبیوتیک نیست. داروهای سرفه برای کودکان چهار ساله و کوچکتر یا برای کودکان چهار تا ۶ سال توصیه نمیشوند، مگر با تجویز پزشک. طبق مطالعات انجام شده، داروهای سرفه در گروه سنی چهار سال به پایین موثر نیست و میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند. داروهای سرفه همراه با آرامبخشها از جمله کدئین نباید برای کودکان استفاده شوند.
سرفه معمولاً در فصلهای سرد سال اتفاق میافتد و بسیاری از این سرفهها به مرور زمان بهبود پیدا میکنند، اما برخی از انواع سرفهها میتواند علامت یک بیماری خطرناک در کودک یا نوزاد باشد. برای شناسایی علت سرفه کودکان، باید به نوع و صدای سرفه کودک یا نوزاد دقت شود.
سرفههای خشک
معمولاً سرفههای خشک به دلیل خشکی هوا، خشکی نای یا عفونتهای بخش بالایی سیستم تنفسی هستند که احتمال دارد گلو را هم زخم کند. این نوع سرفهها، به دلیل ایجاد زخم در گلوی کودک دیرتر بهبود می یابد.
عوامل بسیاری باعث ایجاد سرفههای خشک در کودکان و نوزادان می شوند که خشکی هوا، قرار گرفتن در معرض دود سیگار، سرماخوردگی، حساسیتهای فصلی و آلرژی، گرده افشانی گلها و مواردی از این دست از آن جملهاند. در صورتی که سرفه خشک کودکان پس از گذشت مدت زمان سه هفته بهبود نیابد، حتماً با یک پزشک اطفال در این مورد صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان تهران
سرفههای پارس مانند
سرفههای شبانه که شباهت زیادی هم به صدای پارس کردن دارند، بیشتر نشانه تورم در راهها و مجاری تنفسی کودک است. کودکان کم سنوسال و نوزادان، مجاری تنفسی باریکتری دارند و تورم این مجاری باعث گرفتن حنجره و نای کودک می شود و تنفس را برای او مشکل میکند. بیشترین رده سنی که در معرض ابتلا به این نوع سرفه هستند، کودکان و نوزادان زیر سه سالند.
سرفه ناشی از خروسک
این نوع سرفهها بهصورت ناگهانی و در نیمههای شب اتفاق میافتد و اغلب کودکانی که به خروسک مبتلا شده اند، سرفههای خشن و پر سروصدایی دارند.
سرفههای روزانه
سرد بودن هوا یا انجام فعالیتهای پر جنبوجوش باعث میشود تا کودکان در طول روز به سرفه بیفتند. البته، قرار گرفتن در معرض دود سیگار و حیوانات نیز باعث ایجاد سرفههای روزانه در کودکان و نوزادان می شود که در این صورت، لازم است عامل سرفه از کودک یا نوزاد دور شود.
سرفههای شبانه
بیماریهایی مانند سرماخوردگی و آسم، باعث سرفه کودکان هنگام خواب و شب میشود. وجود خلط در گلو و بینی به دلیل سرماخوردگی، باعث میشود که کودک یا نوزاد هنگام خواب نتواند به درستی نفس بکشد و سرفه کند. در ابتلا به آسم نیز به علت این که راههای تنفسی در هنگام شب حساستر و خشکتر هستند، سرفههای شبانه ایجاد می شود.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص اطفال
سرفه همراه با استفراغ
کودکانی که در کنار سرفه، حالت تهوع یا استفراغ دارند، شاید دچار رفلاکس معده هستند. البته، کودکانی که دچار سرماخوردگی یا آسم هستند نیز به این دلیل مقادیر زیادی مخاط و خلط وارد معدهشان شده، دچار سرفههای همراه با استفراغ یا حالت تهوع میشوند. در هر صورت، میتوان با درمانهای ساده، سرفه و استفراغ کودک را درمان کرد.
در کنار مواردی که ذکر شد، از روی رنگ خلط سرفه میتوان تاحدودی به علت سرفهها پی برد:
1.زمانی که رنگ خلط سرفه شفاف یا سفید است، نشانه بیماریهای ریوی، عفونتهای ویروسی یا آلرژی است.
2.در کودکانی که خلط قهوهای دارند، به احتمال زیاد دود سیگار باعث سرفه شده است.
3.خلطهای سبز یا زرد پررنگ نیز نشانه ابتلا به سرماخوردگی، ذاتالریه یا دیگر عفونتهای باکتریایی و ویروسی است.
سرفه همراه با تب
کودکان یا نوزادانی که همراه سرفه تب و آبریزش بینی دارند، به احتمال زیاد دچار سرماخوردگی شدهاند. البته، بالا بود این تب اگر بالاتر از 39 درجه سانتیگراد باشد، میتواند نشانه ذاتالریه نیز باشد. دراین صورت، لازم است برای ویزیت کودک یا نوزاد خود را هرچه زودتر نزد یک پزشک اطفال ببرید.