بیماری های رایج

مننژیت در کودکان چیست؟

 

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.

مننژیت (meningitis) تورم یا التهاب غشاهای نازکی است که مغز و نخاع را ‌می‌پوشاند. به این غشاها مننژ می‌گویند. مننژیت کودکان عوامل مختلفی دارد. این مقاله بیماری مننژیت کودکان، علائم آن، شایع ترین عامل مننژیت کودکان و انواع درمان‌ها را بررسی می‌کنیم.

مننژیت در کودکان چیست؟

مننژیت کودکان در حقیقت تورم مننژ در مغز و نخاع کودکان است. این التهاب می‌تواند بسته به شدت، با علائم مختلفی همراه باشد و لازم است حتما والدین برای درمان آن به سرعت اقدام کنند، در غیر این صورت ممکن است با عوارض جدی روبرو شوند.

عامل مننژیت کودکان

مننژیت کودکان اغلب در اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد می‌شود که به مایع مغزی نخاعی (CSF) منتقل می‌شود. CSF مایعی است که از مغز و نخاع محافظت می‌کند. قارچ یا انگل نیز ممکن است باعث مننژیت شود، اما این نوع مننژیت فقط در کودکان با افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند شایع است.

مننژیت ناشی از ویروس شایع‌تر و معمولاً با شدت کمتری است. مننژیت باکتریایی کودکان معمولاً شدیدتر است و ممکن است منجر به عوارض طولانی‌مدت یا حتی مرگ شود.

ویروس‌هایی که می‌توانند باعث مننژیت شوند عبارتند از: ویروس فلج اطفال، ویروس اوریون (پارامیکسو ویروس)، ویروس آنفولانزا و ویروس نیل غربی.

باکتری‌هایی که می‌توانند باعث بیماری مننژیت در کودکان شوند عبارتند از استرپتوکوک گروه B، E. coli، هموفیلوس آنفولانزا نوع b (Hib) و یک باکتری استرپتوکوک که باعث ذات الریه می‌شود. همچنین علت مننژیت در کودکان می‌تواند سیفلیس، سل و باکتری‌های بیماری لایم نیز باشد.

باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌هایی که باعث مننژیت مغزی در کودکان می‌شوند معمولاً در دستگاه تنفسی فرد رشد می‌کنند. ممکن است کودک اصلاً علائمی نداشته باشد، اما ارگانیسم را در بینی و گلوی خود حمل کند.

عوامل ایجاد کننده مننژیت کودکان به روش‌های زیر به بدن کودک منتقل می‌شوند:

  • تماس نزدیک با فرد ناقل عفونت
  • دست‌زدن به اشیاء آلوده مانند دستگیره در، سطوح مختلف یا اسباب‌بازی‌ها و سپس دست‌زدن به بینی، دهان یا چشم‌ها
  • قطرات ناشی از عطسه، مکالمه نزدیک، یا بوسیدن

طبق نظر متخصص عفونی، عفونت معمولا از دستگاه تنفسی شروع می‌شود. ممکن است این عفونت ابتدا باعث سرماخوردگی، عفونت سینوسی یا عفونت گوش شود. سپس وارد جریان خون شود و به مغز و نخاع برسد.

علائم مننژیت کودکان

علائم مننژیت در کودکان، وابسته به علت ایجاد عفونت می‌تواند فرق کند. علائم ممکن است چند روز پس از سرماخوردگی و آبریزش بینی یا اسهال و استفراغ آغاز شود. همچنین ممکن است نشانه‌‌ها در هر کودکی متفاوت باشد. علائم مننژیت کودکان ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شوند، یا ممکن است طی چند روز به مرور بیشتر شود.

علائم مننژیت در نوزادان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. تحریک پذیری
  2. تب
  3. خوابیدن بیش از حد معمول
  4. تغذیه کم
  5. گریه‌ای که نمی‌توان آن را آرام کرد
  6. گریه بلند
  7. قوس‌دادن کمر به عقب
  8. نقاط نرم برآمده روی سر (فونتانل)
  9. تغییر خلق و خوی
  10. بثورات لکه دار بنفش قرمز
  11. تشنج
  12. استفراغ
    علائم مننژیت در کودکان ۱ ساله یا بزرگتر، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  13. گردن درد
  14. کمر درد
  15. سردرد
  16. خواب آلودگی
  17. گیجی
  18. تحریک پذیری
  19. تب
  20. امتناع از خوردن
  21. کاهش سطح هوشیاری
  22. تشنج
  23. چشم های حساس به نور (فوتوفوبیا)
  24. تهوع و استفراغ
  25. سفتی گردن
  26. بثورات لکه دار بنفش قرمز

مننژیت کودکان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

دکتر  در مورد علائم و سابقه سلامتی کودک می‌پرسد. همچنین ممکن است در مورد بیماری‌هایی که در خانواده شما وجود دارد بپرسد. او فرزند شما را معاینه فیزیکی می‌کند و احتمالا تعدادی آزمایش برای او می‌نویسد:

برخی از آزمایش‌های تشخیص مننژیت درکودکان شامل:

  1. پونکسیون کمری (تپ ستون فقرات): این تنها آزمایشی است که مننژیت را تشخیص می‌دهد. پزشک یک سوزن در قسمت تحتانی کمر، داخل کانال نخاعی فرو می‌کند. این ناحیه اطراف نخاع است. فشار در کانال نخاعی و مغز اندازه‌گیری می‌شود. مقدار کمی از مایع مغزی نخاعی (CSF) برداشته می‌شود و برای آزمایش فرستاده می‌شود تا ببیند آیا عفونت یا مشکلات دیگری وجود در آن دارد یا خیر.
  2. آزمایشات خون برای مننژیت: آزمایش خون می‌تواند به تشخیص عفونت‌هایی که احتمالا باعث مننژیت شده‌اند کمک کند.
  3. سی تی اسکن یا ام آر آی در تشخیص مننژیت: با استفاده از این روش‌ها، تصاویری از مغز گرفته می‌شود. سی تی اسکن گاهی اوقات برای بررسی سایر بیماری‌هایی که ممکن است علائمی مشابه مننژیت ایجاد کند انجام می‌شود. ام آر آی هم تغییرات التهابی را در مننژ نشان می‌دهد. این تست‌ها اطلاعات خوبی را ارائه می‌دهند، اما مننژیت کودکان را نمی‌توان تنها با استفاده از این آنها تشخیص داد.
  4. سواب بینی، گلو یا رکتوم در تشخیص مننژیت عفونی: این آزمایش‌ها به تشخیص عفونت‌های ویروسی که باعث مننژیت می‌شوند کمک می‌کند.

 

 

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا