ترفندهای سریع و صحیح از شیر گرفتن کودک
زمانی که به طور کامل، خود و کودکتان را برای از شیر گرفتن آماده کردید، باید سراغ مرحله آخر، یعنی قطع کامل شیر بروید. این کار سختترین مرحله در فرآیند از شیر گرفتن است، چرا که کودک باید قبول کند که دیگر نباید برای شیر سراغ سینه برود.
بیشتر مادران برای اینکه کودک دیگر سراغ سینه نرود، روی سینه را با استفاده از یک ماده خارجی میپوشانند. راههای مختلفی برای ایجاد بی میلی کودک نسبت به سینه مادر وجود دارد، که در ادامه برخی از آنها را بررسی خواهیم کرد.
۱. از شیر گرفتن کودک با صبر زرد
صبر زرد صمغ سیاهرنگ درختی خاص است که معمولا در نواحی گرم هندوستان و شمال آفریقا رشد میکند. از گذشته تا به امروز مادران زیادی از این ماده برای از شیر گرفتن کودک خود استفاده کردهاند و نتایج خوبی را به دست آوردهاند. صبر زرد موجب بدرنگی و بدمزگی سینه میشود، در نتیجه کودک تمایل خود را برای گرفتن سینه از دست میدهد.
مقدار كمی صبر زرد را در مقدار اندكی آب حل كنید و روی سینه بمالید. رنگ سیاه صبر زرد باعث خواهد شد كه كودک، رغبتی به گرفتن سینه نداشته باشد. كودكان سمجتر، معمولا به محض چشیدن طعم تلخ صبر زرد، از شیر خوردن منصرف خواهند شد. باید توجه داشته باشید که صبر زرد مسهل است و در صورت مصرف زیاد ممکن است، شکم کودک را روان کند.
۲. از شیر گرفتن کودک با عصاره زنجبیل
عصاره زنجبیل محلولی است که از خود زنجبیل استخراج میشود. عصاره زنجبیل بو و طعم تندی دارد و کودک را نسبت به گرفتن سینه بیمیل میکند. مالیدن عصاره زنجبیل روی سینه را به مدت چند روز ادامه دهید، تا جایی که کودک متقاعد شود که سینه شما برای همیشه با گذشته تغییر کردهاست.
برخی از مادران فکر میکنند که کودکان با خوردن شیر آرام میشوند. در حالی که این نگرش اشتباه است. گرما، بو و صدای مادر همگی عواملی هستند که به کودک حس امنیت میبخشند. زمانی که کودک را از شیر گرفتید، سعی کنید بیشتر در کنار او باشید. با این کار کودک درک میکند که ازدستدادن شیر به معنای ازدستدادن مادرش نیست.
۳. استفاده از چسب و ماژیک برای از شیر گرفتن کودک
برخی از مادران سعی میکنند با استفاده از چسب یا رنگ آمیزی سینه با ماژِیک، کودک را نسبت به گرفتن سینه بیمیل کنند. در بیشتر اوقات این گزینهها کاملا مؤثر هستند، اما ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشند. اگر از چسب برای مسدودکردن مسیر شیر، استفاده کنید ممکن است سینهتان دچار ورم شود و مدتی شما را آزار دهد.
اگر بعد از رنگ کردن سینه با ماژیک کودک به خوردن شیر ادامه دهد، مواد شیمیایی ماژیک وارد بدن کودک شما خواهد شد و ممکن است او را مریض کند.
از شیر گرفتن کودک در شب
نوزادان زمانی که به دنیا میآیند، در نیمه شب هم نیاز به تغذیه دارند و مادران باید نیمه شب از خواب بیدار شوند تا به نوزاد شیر دهند. از شیر گرفتن کودک در شب به این معنی است که دیگر کودک نیازی به تغذیه در نیمه شب نداشته باشد.
بیشتر نوزادان در ۴ تا ۶ ماهگی به وزن و رشد مناسب میرسند، به طوری که دیگر نیازی به تغذیه شبانه ندارند. با این حال برخی مادران ترجیح میدهند برای از شیر گرفتن کودک به دنبال سرنخهایی از سمت خود کودک باشند. البته نظر قطعی درباره از شیر گرفتن کودک در شب باید توسط پزشک اطفال صادر شود.
بیشتر نوزادان در ۴ تا ۶ ماهگی به وزن و رشد مناسب میرسند، به طوری که دیگر نیازی به تغذیه شبانه ندارند.
روش های خواباندن کودک بعد از شیر گرفتن
بیقراری و ناآرامی کودک بعد از جدا کردن او از شیر، امری کاملا طبیعی است و در برخی مواقع ممکن است خواب کودک دچار اختلال شود. خواباندن کودکان بعد از شیر گرفتن کار سختی است، اما میتوانید با یاد گرفتن تکنیکهای آرامسازی کودک قبل از خواب، این مشکل را حل کنید. برای این منظور دستورالعملهای زیر را دنبال کنید:
- کودک خود را به غذا خوردن و نوشین مایعات عادت دهید. سعی کنید از سرویس غذای مخصوص برای کودک استفاده کنید تا این کار برایشان هیجان انگیز باشد.
- فرآیند از شیر گرفتن را آهسته شروع کنید و به پیش ببرید تا با طوفانی از اعتراض مواجهه نشوید.
- برای کودکتان قبل از خواب کتاب قصه کودکانه، بخوانید.
- هنگامی که کودکتان را در تختخواب قرار دادید، برایش لالایی بخوانید یا اینکه موسیقی بیکلام و آرام پخش کنید.
- دو ساعت قبل از خواب کودک شروع به کم کردن روشنایی کنید. با این کار کودک متوجه میشود که زمان خواب فرا رسیده است. برای کم کردن نور چراغها میتوانید از چراغ خواب کمک بگیرید.
- قبل از اینکه کودک خوابش ببرد او را در تختش قرار دهید تا با فضای خواب خود آشنا شود. با این کار به کودک میآموزید که ورود به تختخواب به معنای فرا رسیدن زمان خواب است.
- از همسرتان برای خواباندن کودک، کمک بگیرید.
- قبل از خواب کودک، به او وعده اضافی دهید تا مطمئن شوید در طول شب به دلیل گرسنگی از خواب بیدار نمیشود.
عوارض از شیر گرفتن کودک برای مادر
از شیر گرفتن کودک میتواند عوارض جانبی برای مادر و نوزاد داشته باشد. همه مادران با قطع شیردهی، کمی ناراحتی همراه با عوارض دیگر را تجربه میکنند. کاهش سطح پرولاکتین و اکسی توسین باعث تغییرات هورمونی میشود که میتواند منجر به درد فیزیکی هم شود. در ادامه چند مورد از عوارض ترک شیردهی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
۱. ماستیت و گرفتگی مجاری
زمانی که شما شیردهی را متوقف میکنید، ممکن است مجاری سینه شما دچار گرفتگی شوند. مجاری بسته موجب حساسیت شدید و درد در قسمت سینه میشوند.
بسته شدن مجاری معمولا موضعی است و در مدت کوتاه رفع میشود. اما در برخی مواقع ممکن است منجر به عفونت سینه شود. عفونت سینه عوارضی همچون درد شدید، تب و قرمزی را به دنبال دارد. گرفتگی مجاری و ماستیت را میتوان با استفاده از پدهای گرمکننده و مقداری آنتیبیوتیک درمان کرد.
۲. احساس پر بودن سینهها
از شیر گرفتن کودک میتواند علت احساس پری سینهها باشد. سینهها به دلیل جمعشدن شیر دردناک و سنگین میشوند. دوشیدن شیر میتواند این احساس سنگینی را کاهش دهد.
۳. بیماری جسمی
برخی از مشکلاتی که پس از قطع شیردهی ظاهر میشوند عبارتاند از:
- سردرد
- حالت تهوع
- نوسانات خلقی.
این موارد میتوانند اثر تغییرات هورمونی باشد که در نتیجه قطع شیردهی ایجاد میشوند. گاهی اوقات این مشکلات شبیه علائم اولیه بارداری هستند. قبل از تصمیمگیری برای از شیر گرفتن با دکتر کودکان خود مشورت کنید.
۴. افزایش باروری
هورمونهای ترشحشده در بدن هنگام شیردهی احتمال تخمکگذاری را کاهش میدهند. زمانی که مادر شیردهی را متوقف میکند، این هورمونها تغییر میکنند. مادر ممکن است ظرف شش هفته پس از قطع شیردهی پریود شود، به این معنی که تخمکگذاری یک بار دیگر آغاز شدهاست و احتمال بارداری وجود دارد.
۵. افسردگی پس از قطع شیر دهی
پرولاکتین هورمونی است که مسئول تولید شیر در بدن مادر است. این هورمون میتواند احساس آرامش و شادی را در مادر ایجاد کند. زمانی که فرآیند از شیر گرفتن کودک آغاز میشود، دیگر هورمون پرولاکتین در بدن ترشح نمیشود. کاهش سطح پرولاکتین ممکن است، احساس غم را در مادر ایجاد کند. زمانی که مادر این حس را با پایان پیوند بین خود و نوزادش مرتبط کند، ممکن است به افسردگی منجر شود. افسردگی بعد از قطع شیردهی در تمام مادران به وجود نمیآید، با این حال اگر احساس افسردگی میکنید باید از یک روانشناس کمک بگیرید.
از شیر گرفتن اثرات زیادی روی مادر هم دارد و با چالشهای فیزیکی و روانی همراه است، پس اگر احساس افسردگی و غم کردید حتما با روانشناس صحبت کنید.
مراقبت از سینهها بعد از گرفتن کودک از شیر
همانطور که میدانید، تولید شیر پس از زایمان شروع میشود. همانگونه که در ابتدای تولد نوزاد تلاش میکنید تا شیر خود را افزایش دهید، در زمان از شیر گرفتن کودک باید عکس این فرآیند را دنبال کنید تا در زمان قطع کامل شیردهی، دچار درد و تورم نشوید. برای جلوگیری از افزایش شیر در زمان قطع شیردهی، باید از خوردن بعضی غذاها همچون سیر و جو، اجتناب کنید. برای اطلاعات بیشتر درباره عواملی که باعث افزایش شیر مادر میشوند، میتوانید مطلب اختصاصی آن را مطالعه کنید.
اگر در زمان از شیر گرفتن کودک احساس سنگینی در سینهتان دارید، سعی کنید با دوشیدن شیر این ناراحتی را کاهش دهید. مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و کمپرس سرد میتوانند کمککننده باشند.
زمانی که از شیر گرفتن کودک را شروع کردید، نباید سینههای خود را ببندید. همچنین نوشیدن مایعات را افزایش دهید. در این مدت سینههای خود را به طور مرتب چک کنید تا مطمین شوید مجاری مسدود نشدهاند. مجاری مسدودشده، به شکل یک ناحیه سفت و حساس (به اندازه یک نخود) حس میشوند. گاهی اوقات میتوانید این مجاری را با مالش یا کمی فشار، باز کنید. اگر این کار برای شما دردناک است باید به پزشک زنان مراجعه کنید. مسدود شدن مجاری معمولا در هنگام از شیر گرفتن ناگهانی رخ میدهد.