علائم سرخک در کودکان و نوزادان
بیشتر کودکان در سال های اول زندگیشان سرخک را تجربه میکنند. یک بیماری که با لکههای پوستی قرمز و تب و التهاب خودش را نشان میدهد. سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که از طریق آب دهان، بینی و به طور کلی مایعات مخاطی بدن و تنفس منتقل می شود. اما آیا سرخک خطرناک است؟ چطور باید از بچههایی که سرخک میگیرند مراقبت کنیم؟ در این مطلب بیشتر درباره این بیماری می خوانیم.
ریشه سرخک کودکان چیست؟
سرخک یا سرخجه، یک بیماری ویروسی کودکان است. این بیماری را یک ویروس آر.ان. آ از خانواده پارامیکسوویریده ایجاد میکند. سرخک به شدت واگیردار است، تا جایی که حتی از طریق تنفس منتقل میشود. سرخک واکسن دارد اما هنوز در بسیاری از نقاط دنیا قربانی می گیرد.
وقتی کودکی که مبتلا به سرخک است در فضایی سرفه یا عطسه کند (یا حتی حرف بزند) ویروس این بیماری به هوا منتقل میشود. ویروس سرخک حتی میتواند روی میز، صندلی یا پتو بنشیند و با لمس به بدن بقیه افراد منتقل شود و نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان را درگیر کند.
سرخک در کودکان و نوزادان چه علائمی دارد؟
سرخک یک مرحله نهفته دارد و بعد از آن علائمش را به شدت نشان میدهد. علائم اولیه بیماری، حدود ده روز تا دو هفته بعد از ورود ویروس به بدن شروع میشوند. این علائم معمولا تب، آبریزش بینی، قرمزی چشمها و وجود لکههای ریز سفید در داخل دهان هستند. چند روز بعد از اینها، روی پوست آرام آرام از لکههای قرمز پر میشود. این لکه ها ابتدا روی صورت و گردن کودک به وجود میآید و کم کم کل بدن را میپوشانند. مرحله دوم تب و گلودرد و علائم خفیف شبیه به سرماخوردگی است و مرحله سوم برونریزی شدید پوستی، در مرحله چهارم یعنی انتقال، کودک دیگر نشانه بالینی ندارد اما هنوز میتواند بیماری را منتقل کند.
آیا سرخک درمان میشود؟
سرخک هنوز درمان مشخصی ندارد چون علائمش حتما برای رفع شدن، باید دوره کامل خود را طی کنند (دو تا سه هفته). علاوه بر این، بهترین درمان برای سرخک جلوگیری است. پس حتما واکسن سرخک نوزادتان را بزنید و محیطهای شلوغی که به آن جا رفت و آمد دارید را کنترل کنید. مثلا مهمانیها، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی یا در کودکان بزرگتر، مهدکودک. اگر یکی از بچهها در مهدکودک فرزند شما سرخک گرفته، بهتر است تا پایان بیماریش فرزندتان را در خانه نگه دارید. همچنین کودکانی که کمبود ویتامین آ دارند، علائم سرخک را شدیدتر و دردناکتر تجربه میکنند. هویج، لبنیات و زرده تخممرغ را در برنامه غذایی خانوادهتان بگنجانید.
سرخک میتواند خطرناک باشد؟
اگر کودک یا نوزاد واکسن سرخک را دریافت کرده باشد، این بیماری علامتی بیشتر از چند روز سرخی و گلودرد ندارد. ممکن است در اثر این علائم نوزاد کمی بیقرار شود، در این صورت پزشک برای پایین آوردن تب از داروهایی مثل استامینوفن یا ایپوبروفن استفاده میکند. همچنین عفونت گوش در سرخک رایج است که برای آن هم با مشورت دکتر پوست میتوانید به فرزندتان آنتی بیوتیک بدهید. علاوه بر این در دوران ابتلا به سرخک به دلیل تب و عرق، آب بدن از دست میرود. پس بهتر است کودک را تشویق کنید که استراحت کند و در طول روز با آب، آبمیوه و انواع دمنوشها آب بدنش را به میزان عادی برگردانید. کودکانی که سرخک میگیرند معمولا به دلیل حساسیت چشمی به نور زیاد یا تلویزیون حساس میشوند پس حتی اگر دوست دارند که تلویزیون ببینند، در ساعات تماشای تلویزیون یا بازی با موبایل محدودیت قائل شوید.
یک دیدگاه