بیماری های رایج

راه‌های پیشگیری از بروز گوش درد در نوزادان

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.

 

نوزادان نسبت به کودکان خردسال بیشتر به گوش درد مبتلا می‌شوند؛ زیرا سیستم ایمنی آن‌ها هنوز در حال رشد است و این امر مبارزه با عفونت را برای آن‌ها دشوارتر می‌کند. در ادامه چندین راه برای پیشگیری از گوش درد ناشی از عفونت در کودکان توضیح خواهیم داد.

 

  • واکسینه کردن نوزاد، عاملی بازدارنده

واکسیناسیون کودک شما باید در زمان‌های معین انجام شود. بر اساس تحقیقات به دست آمده واکسینه شدن نوزاد تا حدودی از عفونت گوش جلوگیری می‌کند؛ در نتیجه گوش درد در نوزادان رخ نمی‌دهد.

 

  • تغییر سبک زندگی و دست یافتن به عادت‌‌های غلط

منظور از تغییر سبک زندگی برای جلوگیری از درد گرفتن گوش نوزادان، در نظر گرفتن چندین عادت مناسب در زندگی‌تان است. این عادت‌ها عبارتند از:

 

 شست‌وشوی مرتب دست‌ها، مهمتری راه پیشگیری بزرگسالانی که دست‌های خود را هنگام تهیه غذای نوزاد، قبل از شیر یا غذا دادن به او و پس از سرفه، عطسه یا دمیدن بینی خود، با صابون و آب تمیز می‌شویند، می‌توانند از انتقال میکروب‌هایی که باعث سرماخوردگی و عفونت گوش در نوزادان می‌شوند، جلوگیری کنند.

 

 کاهش استفاده از پستانک برای نوزاد و کاهش ابتلا به عفونت گوش

مکیدن پستانک، عملکرد مناسب شیپور استاش را مهار می‌کند. در نتیجه باعث افزایش عفونت و درد در گوش نوزادان می‌شود.

 

 به صورت خوابیده به نوزادتان شیر ندهید

شیرخوردن نوزاد به‌صورت خوابیده، باعث تجمع شیر در گلوی او و ورود به شیپور استاش می‌شود. در نتیجه محیطی برای رشد باکتری و بروز عفونت و گوش درد در نوزاد ایجاد می‌کند.

 جایگزینی شیر مادر با شیر خشک

شیر مادر منبعی از آنتی‌بادی‌ است که از کودک در برابر بیماری‌های مختلف از جمله عفونت گوش محافظت می­کند؛ بنابراین تمامی پزشکان، تغذیه نوزاد با شیر مادر را به‌خصوص برای شش ماه اول توصیه می‌کنند. همچنین شیر مادر به‌عنوان راهی برای تسکین گوش درد در نوزادان ۵ ماهه است.

 

 ترک سیگار و جلوگیری از التهاب لوله های استاش سیگار کشیدن در بروز التهاب لوله‌های استاش ناشی از دود و کاهش اثربخشی مکانیسم پاکسازی مخاط داخلی گوش تأثیر زیادی دارد. در نتیجه نوزادانی که در معرض دود هستند دچار عفونت و گوش درد می‌شوند

 

 تشخیص علایم گوش درد در نوزادان

تشخیص علایم گوش درد نوزادان کمی سخت است. او برای هر دردی فقط گریه می­کند و نمی‌تواند به شما بگوید که گوشش درد می‌کند؛ بنابراین از کجا بفهمیم نوزاد گوش درد دارد؟ تشخیص ندادن به‌موقع گوش درد در نوزادان، هم به نوزاد آسیب می‌زند و هم به مادر. شاید برایتان عجیب به نظر برسد که چرا مادر؟

نوزادی که به گوش درد مبتلا می‌شود، دائما گریه می‌کند وسبب اختلال شدید  خواب و استراحت والدین به خصوص مادر می­شود. همین موضوع مادر را به برخی بیماری‌های روانی مانند استرس، اضطراب و ضعف اعصاب دچار می­کند. اضطراب نیز باعث ایجاد افکار مسابقه‌ای یا تکراری و نگرانی‌هایی می­شود که فرد را بیدار نگه می­دارد. همچنین ممکن است در زمانی که فرد سعی می‌کند بخوابد دچار حملات پانیک شود. برای درمان بی‌خوابی کافی است که سبک زندگی خود را تغییر دهیم و عامل ایجادکننده بی‌خوابی را رفع کنیم. در مواقع نادری پزشکان برای درمان بی خوابی از قرص‌های خواب‌آور استفاده می‌کنند. پس باید تشخیص به موقع را جدی گرفت.

 

 آموزش تشخیص اولیه در منزل توسط والدین

 

شما عزیزان به‌عنوان پدر و مادر با دقت به رفتارهای نوزادتان می‌توانید گوش درد او را به‌راحتی تشخیص دهید. برخی رفتارها عبارتند از:

  • گریه و بی‌قراری نوزاد به‌خصوص در شب
  • نوزاد گوش‌های خود را می‌کشد و سرش را به اطراف می‌چرخاند
  • سبز شدن رنگ مدفوع
  • اختلال در خواب
  • بی‌اشتهایی
  • داشتن تب
  • عدم تمایل به صاف خوابیدن
  • خروج چرک یا ترشح از گوش نوزاد

 

 

 آغاز معاینات پزشکی، نخستین گام درمان

معمولا گوش درد در نوزادان به‌طور طبیعی و پس از گذشت سه الی چهار روز برطرف می‌شود، اما در صورت مشاهده علایمی چون خارج شدن ترشح خونی، تب شدید، استفراغ، تورم و قرمزی اطراف گوش یا درد متوالی باید نوزاد خود را برای معیانه نزد پزشک ببرید.

 

 روش های گوناگون آزمایش گوش درد نوزادان

پزشک برای معاینه گوش نوزاد از روش اتوسکوپ یا تمپانومتری استفاده می‌کند. اتوسکوپ ابزاری است که پزشک با آن لایه‌های درونی گوش کودک شما را با دقت نگاه می­کند. تمپانومتری یک روش آزمایشی برای اندازه‌گیری میزان حرکت پرده گوش کودک شما است و به پزشک کمک می­کند تا تشخیص دهد آیا درد گوش طبیعی است یا خیر. معمولاً این آزمایش درد ندارد و فقط چند دقیقه طول می‌کشد. تست شنوایی ABR که از زمان تولد تا سه ماهگی نوزاد برای شنوایی سنجی یا تشخیص وجود عفونت در گوش استفاده می‌شود

درمان گوش درد در نوزادان

 

اغلب گوش دردها در نوزادان معمولا در عرض چند روز برطرف می‌شوند. با این حال، گاهی علائم عفونت گوش تا یک هفته ادامه دارد. برای درمان گوش درد کودکان چندین راه پیش روی شماست:

 

درمان خانگی گوش درد نوزادان

 

برخی روش‌های خانگی موثر برای تسکین گوش درد کودکان و درمان سریع گوش درد نوزاد عبارتند از:

کمپرس گرم، موثر در آرام سازی درد گوش

درمان درد گوش نوزاد با کمپرس گرم باعث کاهش درد گوش نوزاد می‌شود. برای انجام این‌کار می‌توانید یک پد یا یک تکه پارچه کتان را گرم کنید و به مدت ۵ دقیقه برروی گوش نوزاد قرار دهید.

 کمپرس سرد و بی‌حسی در عصب های دردناک

سرما باعث بی‌حس شدن عصب‌های گوش می‌شود. در نتیجه در کاهش گوش درد نوزاد مؤثر است. برای این‌کار می‌توانید یک پارچه یا پد خنک را به مدت ۲۰ دقیقه برروی گوش نوزاد قرار دهید.

 مکیدن سینه مادر و اثرات شیر مادر  دررفع عونت

مکیدن سینه مادر توسط نوزاد در تسکین گوش درد مؤثر است. تحقیقات نشان می‌دهد اگر عفونت در گوش بیرونی تشکیل شده باشد می‌توان به درمان گوش درد نوزاد با شیر مادر امیدوار بود.

 استفاده از سیر برای گوش درد نوزاد

سیر خاصیت ضد باکتری دارد و برای کاهش درد مؤثر است، اما برای نوزادان توصیه نمی‌شود. از سیر می‌توان برای درمان گوش درد کودکان خردسال استفاده کنید. بدین صورت که یک سیر خورد شده را با روغن کنجد مخلوط کنید و سپس روغن به دست آمده را داخل کانال گوش کودک بمالید.

استفاده از ویکس برای گوش درد نوزادان بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی از ویکس در کودکان زیر ۲ سال و نوزادان نباید استفاده کرد. همچنین باید گفت که ویکس نمی‌تواند عفونت گوش را درمان کند. پس نباید برای این منظور آن را مستقیم در گوش کودک ریخت. البته چندین مطالعه نشان داده است که اثر ضد التهابی و تسکین دهندگی بالای آن توانسته در کاهش درد گوش در کودکان موثر باشد. البته باز هم توصیه نمی‌شود ویکس را مستقیماً در گوش ریخت و بهتر است که یک پارچه یا پنبه تمیز برداشته و آن را به مقداری ویکس آغشته نموده و سپس درون گوش کودک قرار داد.

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا