بیماری های رایج

انواع عفونت گوش میانی و راههای درمان آن

از آنجا که بیشتر عفونت های گوش به مرور زمان از بین می روند، می توان با تحمل درد و مراقبت مرتب آن را درمان کرد. در موارد شدیدتر از انواع آنتی بیوتیک برای پاک کردن عفونت استفاده می شود. البته باید توجه کنید که بعضی از افراد مستعد ابتلا به عفونت های متعدد گوش هستند. این نوع عفونت های مزمن می تواند باعث بروز مشکلات شنوایی و سایر عوارض جدی شود.

 

انواع عفونت گوش (گوش میانی)

  • اوتیت مدیای حاد. «عفونت گوش» به طور کلی به معنای اوتیت مدیای حاد است. در صورت وجود مایع در گوش میانی، علائم عفونت و شروع نسبتاً ناگهانی آن، پزشک از این روش تشخیص استفاده می کند.
  • اوتیت مدیا به همراه افیوژن. اگر تشخیص دکتر اوتیت مدیا با افیوژن باشد، پزشک  شواهدی از مایعات در گوش میانی پیدا کرده است، اما در حال حاضر هیچ علائمی از عفونت وجود ندارد.
  • اوتیت مدیا خلط آور مزمن. اگر تشخیص پزشک اوتیت مدیا مزمن خلط آور باشد، یعنی عفونت طولانی مدت می تواند منجر به پارگی پرده گوش بشود. این عفونت معمولاً با سرازیر شدن چرک از گوش همراه است.

درمان عفونت گوش (گوش میانی)

بعضی از عفونت های گوش بدون درمان آنتی بیوتیکی برطرف می شوند. درمان مناسب برای فرزند شما به عوامل زیادی از جمله سن و شدت علائم بستگی دارد.

مرحله عدم اطمینان

علائم عفونت گوش معمولاً طی دو روز اول بهبود می یابد و بیشتر عفونت ها طی یک تا دو هفته به خودی خود و بدون نیاز به هیچ گونه روش درمانی از بین می روند. توصیه آکادمی اطفال آمریکا (AAP) و آکادمی پزشکان خانواده آمریکا (AAFP) در موارد زیر، ماندن در خانه و انتظار برای روشن شدن نشانه های بیماری است:

  • درد خفیف گوش میانی در یک گوش به مدت کمتر از ۴۸ ساعت و دمای بدن کمتر از ۳۹ درجه سانتیگراد در کودکان ۶ تا ۲۳ ماه
  • درد خفیف گوش میانی در یک یا هر دو گوش برای کمتر از ۴۸ ساعت و دمای کمتر از ۳۹ درجه سانتیگراد در کودکان ۲۴ ماه یا بیشتر

برخی شواهد نشان می دهد که درمان با آنتی بیوتیک برای برخی از کودکان مبتلا به عفونت گوش مفید است. از طرف دیگر استفاده زیاد از آنتی بیوتیک ها اغلب می تواند باعث مقاومت باکتری ها به دارو شود. در این حالت با پزشک خود در مورد مزایا و خطرات احتمالی استفاده از آنتی بیوتیک ها صحبت کنید.

تحمل درد

برای درمان یا کاهش درد ناشی از عفونت گوش، پزشک توصیه هایی را به شما می کند:

  • استفاده از داروی ضددرد. پزشک ممکن است برای تسکین درد از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و غیره) یا ایبوپروفن (ادویل، مورتین و غیره) استفاده کند. از داروها مطابق دستور پزشک استفاده کنید. هنگام دادن آسپرین به کودکان یا نوجوانان به شدت احتیاط کنید. کودکان و نوجوانانی که از بیماری آبله مرغان یا علائم شبه آنفلوانزا بهبود می یابند هرگز نباید آسپرین مصرف کنند، زیرا آسپرین با ابتلا به سندرم ری ارتباط مستقیم دارد. در صورت بروز مشکل با پزشک خود مشورت کنید.
  • قطره های بی حسی. در صورت عدم وجود زخم یا پارگی در پرده گوش، می توان از این داروها برای تسکین درد استفاده کرد.

درمان با آنتی بیوتیکی

بعد از یک دوره معاینه اولیه، پزشک گوش، حلق و بینی شما ممکن است در شرایط زیر درمان با آنتی بیوتیکی را تجویز کند:

  • درد گوش متوسط تا شدید در یک یا هر دو گوش برای حداقل ۴۸ ساعت یا دمای بدن ۳۹ درجه سانتیگراد یا بالاتر در کودکان ۶ ماه یا بیشتر
  • درد خفیف گوش میانی در یک یا هر دو گوش برای کمتر از ۴۸ ساعت و دمای بدن کمتر از ۳۹ درجه سانتیگراد در کودکان ۶ تا ۲۳ ماه
  • درد خفیف گوش میانی در یک یا هر دو گوش برای کمتر از ۴۸ ساعت و دمای بدن کمتر از ۳۹ درجه سانتیگراد در کودکان ۲۴ ماه و بیشتر

کودکان کمتر از ۶ ماه مبتلا به اوتیت حاد تایید شده، بدون نیاز به گذراندن زمان انتظار و معاینه اولیه با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند.

حتی پس از بهبود علائم حتماً آنتی بیوتیک را طبق دستورالعمل استفاده کنید. عدم مصرف کامل دارو می تواند منجر به عود مجدد عفونت و مقاومت باکتری ها در برابر داروهای آنتی بیوتیکی شود. اگر به طور اتفاقی اطلاعات میزان دوز مصرفی را گم کردید حتما با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

تخلیه کانال های گوش

در شرایط خاص پزشک فرزند شما می تواند روشی را برای تخلیه مایعات از گوش میانی توصیه کند. اگر فرزند شما بعد از پاکسازی عفونت (عفونت اوتیت همراه با افیوژن) هم دچار عفونت های مکرر و طولانی مدت (اوتیت مدیای مزمن) یا تجمع مزمن مایع باشد، پزشک این روش را احتمالا پیشنهاد می کند.

در طی یک عمل جراحی سرپایی به نام میرینگوتومی، جراح سوراخ کوچکی در پرده گوش ایجاد می کند که به او امکان بیرون کشیدن مایعات از گوش میانی را می دهد. برای کمک به تهویه گوش میانی و جلوگیری از تجمع مجدد مایعات، یک لوله ریز (لوله تمپانوستومی) در دهانه کانال گوش قرار می گیرد. برخی از این لوله ها شش ماه تا یک سال در محل خود باقی می مانند و سپس مانند بخیه از سطح جدا می شوند. انواع دیگر این لوله ها برای ماندگاری بیشتر نیز طراحی شده اند که برای برداشتن به جراحی نیاز دارند.

پرده گوش معمولاً پس از خارج شدن لوله مجدداً بسته می شود.

درمان اوتیت مزمن خلط آور

درمان عفونت مزمن، به نام اوتیت مزمن خلط آور، که منجر به ایجاد سوراخ یا پارگی در پرده گوش می شود بسیار دشوار بوده و غالبا با استفاده از آنتی بیوتیک هایی که به صورت قطره تجویز می شوند درمان می شود. پزشک شما ممکن است قبل از تجویز قطره دستورالعمل هایی درباره نحوه مکش مایعات از کانال گوش به شما بدهد.

مراقبت

کودکانی که به عفونت های مکرر مبتلا می شوند یا به صورت مداوم در گوش میانی خود مایعات دارند باید از نزدیک مورد مراقبت پزشکی قرار بگیرند. در مورد تعداد و فرآیند این قرارها می توانید با پزشک خود صحبت کنید. در برخی موارد دکتر گوش، حلق و بینی تست های شنوایی و زبانی را به طور منظم تجویز می کند.

 

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − دو =

دکمه بازگشت به بالا