علت های سوزش ادرار در کودکان و نوزادان چیست؟

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.
مجرای ادرار باعث انتقال جریان ادرار از مثانه می شود. دهانه مجاری ادرار در کودکان دختر در قسمت بالایی واژن قرار دارد و در کودکان پسر نیز دهانه این مجرا در نوک آلت تناسلی قرار گرفته است. توجه داشته باشید که به هر گونه احساس سوزش یا دردی که در قسمت مجاری ادرار ایجاد شود سوزش ادرار یا دیزوری گفته می شود.
بهتر است در صورتی که کودک شما احساس درد یا سوزش در ناحیه مجاری ادراری خود دارد در اولین فرصت به چه زمانی درد متخصص مراجعه کنید.
فهرست موضوعات
سوزش ادرار در کودکان و درمان آن
به وجود آمدن سوزش ادرار در کودکان بر اثر عوامل زیادی اتفاق می افتد و می توان گفت سوزش ادرار در بچه ها می تواند بر اثر عواملی که مجرای ادرار آن ها را ملتهب یا تحریک می کند بوجود آید. در ادامه این مطلب روش های شناسایی و درمان سوزش ادرار در خردسالان و نوزادان و شیوه درمان آن توسط دکتر متخصص کودکان را مطالعه خواهید کرد
علت های سوزش ادرار در کودکان و نوزادان چیست؟
علت سوزش در مجاری ادراری به صورت کامل قابل شناسایی نیست ولی شایع ترین علت سوزش ادرار در بچه ها تحریکات شیمیایی در ادرار آنها می باشد. برای شناسایی سوزش ادرار (دیزوری) در کودکان باید شرح حال کامل و دقیقی را به پزشک کودک ارائه دهید و علاوه بر این کودک شما باید تحت معاینه بدنی دقیق و سریالی قرار بگیرد. برخی اوقات پزشکان برای شناسایی این بیماری در صورت لزوم آزمایش ادرار را تجویز می کنند. اصلی ترین عواملی ک باعث ایجاد سوزش ادرار در بچه ها می شود عبارتند از :
- تنگی مجاری ادراری
- عدم رعایت اصول بهداشتی
- عفونت مثانه که یکی از مهمترین عوامل سوزش ادرار در کودکان است
- صابون ها یا لوسیون های مخصوص پوست اگر به داخل مجرای ادرار نفوذ کنند باعث ایجاد بیماری سوزش ادراری می شوند.
- اگر پوشک نوزادان به صورت مرتب عوض نشود ادرار و مدفوع موجود در پوشک باعث ایجاد عفونت و سوزش در مجاری ادراری می شود.
- یبوست یکی دیگر از عوامل سوزش کودکان و نوزادان می باشد. شایان ذکر است زمانی که کودک یا نوزاد شما به یبوست دچار می شود به مثانه او فشار زیادی وارد می گردد و در نتیجه در زمان تخلیه ادرار دچار مشکل می شود.
- اگر کودک یا نوزاد به یبوست مبتلا باشد ادرار به صورت کامل از مثانه خارج نمی شود و باقی مانده ادرار در مثانه باعث ایجاد عفونت ادراری و در نتیجه مبتلا شدن کودک یا نوزاد به سوزش ادرار می شود.
سوزش ادرار در کودکان نشانه چیست؟
سوزش ادرار در کودکان یک نشانه است که می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. کودکی که به این بیماری مبتلا شده است در زمان دفع ادرار احساس سوزش، درد شدید و ناراحتی دارد. کودکان دختر بیشتر از کودکان پسر به این مریضی سوزش ادرار مبتلا می شوند.
دلیل این بیماری ممکن است بیماری های مثانه ، بیماری های مجاری ادراری و … باشد. سوزش ادرار می تواند نشان دهنده طیف وسیعی از بیماری ها نیز باشد.
علت سوزش ادرار در کودکان دختر چیست؟
از مهم ترین علل سوزش ادرار در کودکان دختر می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- در موارد نادر علت سوزش ادرار در کودکان سوء استفاده جنسی از کودکان است.
- اگر کودک، خود کاوشگری کند این عمل وی می تواند منجر به بیماری سوزش ادرار شود.
- چسبندگی قسمت داخلی دستگاه تناسلی دختران (چسبندگی لابیا) نیز باعث می شود تا بدن آن ها نسبت به عفونت و سوزش ادراری مستعدتر شود.
- کودکان دختری که مبتلا به التهاب در ناحیه خارجی واژن هستند ممکن است به بیماری سوزش ادرار نیز مبتلا شوند. در اینگونه موارد با مصرف دارو یا پماد های خاص فرزند شما بهبود پیدا می کند.
- چسبندگی لب های واژن یکی از رایج ترین دلایل سوزش ادرار (دیزوری یا دیسوری) در کودکان دختر به شمار می رود. یک پزشک خوب برای درمان این مورد کرم استروژن را تجویز می کند که این کرم چسبندگی لب های واژن را هم درمان می کند.
- عفونت واژن باعث سوزش ادرار در کودکان دختر می شود. یک دکتر و جراح خوب برای تایید بیماری سوزش ادرار کشت ترشحات واژن را تجویز می کند. اگر آزمایش ادرار مثبت باشد پزشک برای درمان این بیماری آنتی بیوتیک را تجویز می کند.
- مجرای میزراه در دختران کوتاه و باریک است به همین دلیل میکروب ها می توانند به راحتی به قسمت های داخلی بدن و مثانه نفوذ کنند. در نتیجه کودکان دختر نسبت به کودکان پسر به راحتی به بیماری سوزش و عفونت ادراری دچار می شوند.
علائم سوزش ادرار در کودکان و نوزادان
از مهم ترین علائم سوزش ادرار در کودکان و نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ادرار بدبو
- شب ادراری
- ادرار تیره رنگ
- فوریت دفع ادرار
- بی اختیاری ادرار
- خونریزی از آلت یا واژن
- احساس خارش در ناحیه تناسلی
- دفع ادرار همراه با درد ، سوزش و ناراحتی
- اگر بعد از انجام ختنه اندام تناسلی فرزند شما عفونت کند یا ملتهب شود ممکن است بروز هر یک از این نشانه ها به همراه سوزش ادرار باشد.
چه افرادی در معرض ابتلا به سوزش ادراری هستند؟
همه کودکان به صورت یکسان در معرض سوزش ادرار نیستند. عوامل زیر می توانند کودک را بیشتر مستعد ابتلا به این مریضی کنند:
- التهاب مثانه
- مبتلا بودن کودک به دیابت
- عدم رعایت بهداشت
- داشتن سوند ادراری
- عفونت ادراری
- بیماری های مربوط به مثانه
- کودکان دختر (جنسیت کودک)
- سنگ کلیه
راه های تشخیص سوزش ادرار در کودکان و نوزادان
برای تشخیص سوزش ادرار در کودکان و نوزادان پزشکان متخصص از روش های زیر استفاده می کنند:
- گرفتن شرح حال از بیمار و معاینه بیمار
- بررسی یبوست و شب ادراری کودک
- تست تشخیصی که از مهم ترین این تست ها می توان به آزمایش ادرار و کشت ادرار اشاره کرد.
- سونوگرافی از سیستم ادراری
راه های درمان سوزش ادرار در کودکان دختر و پسر
برای درمان سوزش ادرار در کودکان نمی توان از یک درمان واحد و مشخص استفاده کرد. قبل از تجویز دارو برای سوزش ادرار ابتدا پزشک متخصص باید علت این بیماری را تشخیص دهد سپس اقدام به تجویز دارو نماید. اغلب پزشکان داروهای زیر را تجویز می کنند:
- کرم و پماد های مخصوص
- شربت و قرص مخصوص درمان سوزش ادرار
- درمان یک دوره آنتی بیوتیک برای سوزش ادرار در کودکان
چه زمانی برای درمان سوزش ادرار باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز هر یک از علائم زیر در فرزندتان بهتر است به بهترین پزشک برای درمان سوزش ادرار مراجعه کنید :
- دیدن خون در ادرار
- ادرار چرکی یا کدر
- سوزش ادرار شدید
- خونریزی از آلت یا واژن
- درد در قسمت پهلوها و پشت
- افزایش قرمزی در آلت تناسلی
- افزایش بثورات در ناحیه تناسلی
- تب بالاتر از 38 درجه سانتی گراد
- عدم توانایی در زمان دفع ادرار به دلیل درد
- علائم سوزش ادرار بعد از گذشت 3 روز برطرف نمی گردند
شایان ذکر است که هر چقدر سن کودک کمتر باشد شکایت وی از سوزش ادرار یا ادرار دردناک کمتر است. شکایت از سوزش ادرار در یک کودک پنج ساله بیشتر از شکایت کودکان دو ساله از این بیماری است.
پی نوشت:
این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.
دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی
از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: معاینات دورهای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دورهای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان
خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و مشاوره آنلاین
آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف
شماره تماس:021-66602506