بهترین متخصص اطفال تهران برای درمان بیماریهای میکروبی | 02166602506
شایع ترین بیماری های میکروبی در نوزادن
لیست بهترین متخصص اطفال تهران
ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)
ویروس سنسیشیال تنفسی (Respiratory Syncytial Virus) که به اختصار RSV نامیده میشود، باعث بروز عفونت و درگیر کردن ریهها و مسیر تنفسی کودکان و نوزادان می شود. این بیماری، در کودکان و نوزادان و مخصوصاً در نوزادان زیر دو سال بسیار شایع است.
علائم این بیماری در افراد بالغ، کودکان بزرگسال و یا کودکانی که سیستم ایمنی قوی دارند؛ خفیف است، ولی در کودکان دارای بیماری زمینهای یا نوزادان زیر دو سال علائم شدیدی خواهد داشت. شایعترین علائم ویروس سنسیشیال تنفسی که شباهت زیادی به علائم سرماخوردگی در کودکان و نوزادان دارد عبارتند از:
تب خفیف
احتقان یا آبریزش بینی
گلو درد
سردرد خفیف
سرفههای خشک
بیشتر بخوانید: فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان
در موارد شدیدتر بیماری، امکان مشاهد علائمی نظیر خسخس سینه، تب شدید، تنفس سریع یا کبودی چهره به دلیل کمبود اکسیژن وجود دارد. به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی نوزادان نسبت به بزرگترها، علائم جانبی دیگری نظیر بیحالی و خستگی مفرط، بیاشتهایی و تحریکپذیری را نیز می توان مشاهده کرد.
قبل از هر چیز لازم است یک متخصص کودکان، کودک یا نوزاد را ویزیت کند. برای تمیز کردن بینی نوزاد، میتوانید از قطرهها استفاده کنید یا مخاط را با استفاده از پوار خارج کنید.
در شرایطی که بیماری وخیمتر باشد، ممکن است نیاز باشد کودک یا نوزاد در بیمارستان بستری شود و اقدامات درمانی نظیر استفاده از اکسیژن، تجویز داروهای ضد ویروس، تزریق وریدی مایعاتو استفاده از دستگاه تنفس انجام شود.
گاستروانتریت در کودکان و نوزادان
گاستروانتریت یا التهاب معده و روده، یکی دیگر از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است که دلایل آن ویروسها، باکتریها یا انگلهای رودهای هستند. بر اساس شیوع این بیماری، گاستروانتریت را به سه نوع تقسیمبندی می شود:
گاستروانتریت ویروسی
گاستروانتریت ویروسی را ویروسهایی از قبیل روتاویروسها، آدنوویروسها، انتروویروسها، آستروویروسها و نورو ویروسها در کودکان ایجاد می کنند، اصلیترین دلیل انتقال این بیماری، آلوده شدن کودک به نحوی با مدفوع فرد آلوده به این ویروسها است.
ممکن است کودک ناخواسته به پوشک کثیف دست بزند، با فرد آلوده که دستهایش کثیف بوده دست بدهد، به مدفوع خود دست زده و نتواند دستهای خود را به خوبی تمیز کند، ناخنهای خود را بجود و مواردی از این دست که همه این موارد باعث بلعیدن ویروس و ابتلای کودک به این بیماری خواهد شد.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال
گاستروانتریت باکتریایی
باکتریها یا توکسینهایی که موجب بروز این نوع گاستروانتریت در کودکان میشوند، معمولاً از طریق غذا به کودک منتقل می شود. این باکتریها، که انواع خاصی از آنها مانند کامپیلوباکتر، سالمونلا یا ای کلای، باعث بروز اشکال شدیدتری از مسمویت غذایی یا گاستروانتریت در کودکان میشوند، علائمی مانند تب، اسهال و استفراغ شدید یا کم آبی بدن را بروز می دهند.
گاستروانتریت انگلهای رودهای
دستهای آلوده یا سطوح آلوده به مدفوع مثل اسباببازیهای کثیف، وسایل بازی شهربازیها یا مواردی از این قبیل، اصلیترین علت انتقال این بیماری به کودکان هستند. شایعترین علت انگلی گاستروانتریت در کودکان، انگل ژیاردیا لامبلیا است که معمولاً در مهدکودکها وجود دارد.
شایعترین علائم گاستروانتریت عبارتند از:
کرامپ شکمی
اسهال
استفراغ
بیقراری
درد در ناحیه شکم
بیاشتهایی
این بیماری، اغلب بهصورت خود به خود بهبود می یابد، اما لازم است برای جلوگیری از کم آبی بدن به کودک مایعات فراوان داده شود. همچنین برای درمان اسهال یا استفراغ کودک خودسرانه از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید. استراحت کافی برای کامل شدن دوره درمان ضروری می باشد.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال تهران
یبوست در کودکان و نوزادان
اگرچه یبوست، خطری برای کودک یا نوزاد ندارد، اما میتواند نشانه یکی از بیماریهای شایع در کودکان و نوزادان بوده یا زنگ خطری برای اختلالات جدی باشد. این عارضه، باعث احیای درد و آزار در کودک و نوزاد می شود و نیاز به درمان فوری دارد. نوزادان، کمتر از کودکان به یبوست دچار میشوند چون ساختار شیر مادر یا شیر خشک یبوست در نوزادان ایجاد نمیکند.
علامتهای یبوست در کودکان و نوزادان
گريه و زور زدن هنگام دفع
مدفوع نکردن برای يک هفته برای نوزادانی که شير مادر میخورند
مدفوع سفت و خشک يا تکهتکه
بیاشتهایی
مدفوع نکردن برای ۲ تا ۳ روز در نوزادانی که شير خشک میخورند
خونريزی از مقعد
مهمترین علل ابتلا به یبوست
کمکاری تیروئید
مصرف غذاهای دیرهضم یا سنگین
ديابت
نقصهای مادرزادی در روده و مقعد
سيستيک فيبروزيس
مصرف اندک مایعات مخصوصاً آب
اختلالات متابولیکی
مصرف غذاهای کمفیبر
مصرف داروهایی مثل ايبوپروفن، آنتيبيوتيکها یا استامينوفن
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص کودکان
مصرف مکملهای آهن
تغییر مارک شیر خشک در نوزادان
آلرژیهای غذایی
درمان یبوست در کودکان و نوزادان
مصرف منابع غنی از فیبر (مثل میوهها و سبزیجات)
ماساژ دادن شکم کودک یا نوزاد پس از غذا خوردن
افزایش فعالیت بدنی
مصرف فراوان مایعات مخصوصاً آب
در صورت بی تاثیر بودن موارد ذکر شده، تحت نظر پزشک از ملینها و شیافهای گلیسیرین استفاده کنید.
عفونت ريه؛ پنوموني، ذاتالريه یا نومونيا
بیماری ذاتالریه نیز یکی از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است. ذات الریه نوعی عفونت ریه است که میتواند عوارض خطرناکی را برای کودکان یا نوزادان به دنبال داشته باشد. ذاتالریه یا همان پنومونی، نوعی عفونت ریوی است که باعث التهاب کیسههای هوای موجود در ریههای کودکان و نوزادان میشود.
شایعترین نشانههای ذاتالریه یا پنومونی در کودکان و نوزادان
تب بالا
تنفس بسیار سریع
تنفس سخت
سرفه
خسخس سینه
لرز
استفراغ
درد در ناحیه شکم
گرفتگی بینی
کبودی لبها یا ناخنها
درد در قفسه سینه
بیاشتهایی
بیشتر بخوانید: لیست بهترین پزشکان متخصص اطفال
علت بروز این بیماری؛ انواع میکروبها، ویروسها، باکتریها، قارچها و انگلهاست و میتواند از طریق بزاق دهان یا مخاط بینی یا از طریق عطسه و سرفه منتشر شود. علائم اولیه بیماری شباهت زیادی به سرماخوردگی و آنفولانزا دارد، اما پس از مدتی بهجای بهبودی، ریههای کودک یا نوزاد را درگیر میکند.
اولین و اصلیترین درمان در مورد ذاتالریه، مصرف آنتی بیوتیکها زیر نظر و کنترل مستقیم پزشک متخصص اطفال است. به دلیل درگیر شدن ریهها، ممکن است کودک یا نوزاد، به اکسیژن اضافی یا حمایت با مجرای تنفسی و ماشین تنفس نیاز پیدا کند. ممکن است بسیاری از نوزادان، برای درمان حدود یک هفته در بیمارستان بستری شوند.