نوبت بهترین متخصص کودکان مهرآباد
آسم و آلرژی
امکان این که هر کودکی دچار حساسیت شود وجود دارد، اما خانوادههایی که سابقه آلرژی دارند به احتمال بیشتری کودکشان به این بیماری دچار خواهد شد. گاهی اوقات، کودکان پتانسیل حساسیت را از والدین خود به ارث می برند، اما فقط بعضی از آنها به یک بیماری آلرژیک فعال مبتلا میشوند.
آلرژی کودکان میتواند به روشهای مختلفی خود را نشان دهد از جمله: بثورات پوستی (درماتیت آتوپیک یا اگزما) و آسم– رینیت آلرژیک که به عنوان تب یونجه هم شناخته میشود.
آسم آلرژیک، یکی از بیماریهای شایع در کودکان و بزرگسالان است. علت اصلی بروز آسم آلرژیک، مواد حساسیتزا و واکنش سیستم ایمنی بدن به این قبیل مواد است.
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص کودکان تهران
زمانی که فرد در معرض عوامل آلرژیزا مانند گردوغبار، گرده گیاهان، خاک، حشرات یا برخی مواد غذایی قرار میگیرد، سیستم ایمنی بدن او موادی را تولید میکند که موجب تولید مخاط غلیظ شده و ایجاد تورم در مجاری تنفسی تورم می شود.
مهمترین علل ابتلا به آسم در کودکان و نوزادان، این موارد هستند:
آلرژی یا حساسیتهای غذایی
آلرژی یا حساسیتهای پوستی
سابقه خانوادگی ابتلا به آسم یا آلرژی
چاقی مفرط
قرار گرفتن در معرض دود سیگار، قبل از تولد و دوران نوزادی
آلودگی هوا
علائم آسم آلرژیک در کودکان
خسخس سینه
تنگی نفس
خستگی مفرط
سرفه (بهویژه شبها)
احساس سنگینی یا فشار روی قفسه سینه
مشکل هنگام خواب بهدلیل تنگی نفس
تشدید علائم سرماخوردگی
با اینکه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما پزشک متخصص کودکان تهران می تواند عوارض این بیماری را تا حدود زیادی کنترل کند. استفاده از اسپریهای تنفسی مبه بهبود وضعیت کودکان مبتلا به آسم کمک می کند.
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص اطفال
البته، زمانیکه آسم با آلرژی همراه باشد، در کنار کنترل آسم، لازم است برای درمان و کنترل آلرژی نیز کارهایی را انجام شود. استفاده از آنتی هیستامین و اسپریهای بینی این آلرژی را در کودکان کنترل می کند. البته، در کودکانی که دچار حملات شدید آسم هستند، ممکن است پزشک معالج دستگاه تنفسی را پیشنهاد دهد.
آسم در کودکان، علت اصلی مراجعه به اورژانس و بستری شدن در بیمارستان است. آسم در دوران کودکی قابل درمان نیست و علائم آن ممکن است تا بزرگسالی ادامه داشته باشد، اما با درمان صحیح، می توان علائم را تحت کنترل نموده و از آسیب دیدن ریههای در حال رشد جلوگیری نمود.
چاقی کودکان
براساس تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC)، در ۳۰ سال گذشته چاقی کودکان بیش از 2 برابر و چاقی نوجوانان بیش از 3 برابر افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۰، بیش از یک سوم کودکان و نوجوانان دچار اضافه وزن یا چاقی هستند.
اضافه وزن، داشتن وزن اضافی برای قدی خاص تعریف شده که این وزن میتواند چربی، عضله، استخوان، آب یا ترکیبی از این عوامل باشد. چاقی به معنی داشتن چربی اضافی در بدن می باشد.
اضافه وزن و چاقی نتیجه عدم تعادل کالری است، یعنی سوزاندن کالری خیلی کم در ازای کالری دریافتی زیاد که عوامل مختلف ژنتیکی، رفتاری و محیطی در بوجود آمدن این بیماری تاثیر گذار است. در طولانی مدت، کودکان و نوجوانان چاق تبدیل به بزرگسالان چاق می شوند و در معرض مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2، سکته، انواع مختلف سرطان و استئوآرتریت (آرتروز) خواهند بود.
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص اطفال تهران
مهمترین علتهای چاقی در کودکان و نوزادان
رژیم غذایی نادرست خانواده
استفاده از میانوعدههای ناسالم
مصرف نوشیدنیهای قندی
بیتحرکی و کمتحرکی
مصرف بیش از اندازه فست فودها
سابقه ژنتیکی چاقی
و برخی عوامل روانشناختی…
کودکانی و نوزادانی که به چاقی مفرط مبتلا هستند، بیشتر از دیگر هم سنوسالان خود در معرض ابتلا به عوارض و بیماریهای بعضی بیماری ها قرار می گیرند. این بیماری ها عبارتند از:
دیابت تیپ دو
افسردگی و مشکلات روحی
فشارخون بالا
اختلال خواب
کلسترول بالا
آسم
فقدان اعتماد به نفس
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان
برای اینکه کودکان و نوزادن از محدوده وزنی طبیعی خود خارج نشوند، توجه به چند نکته ضروری است که از آن جمله تنظیم رژیم غذایی کودک به نحوی است که مواد معدنی، مکملها، ویتامینها و هر آنچه که بدن نیاز دارد را بدون دریافت چربی بیش از اندازه جذب کند.
نحوه غذا خوردن کودکان نیز باید کنترل شود، غذا خوردن جلوی تلویزیون کاری اشتباه است. اگر در حال حاضر کودک وزن بالایی دارد، باید از خوردن تنقلات و چیپس و پفک جلوگیری شود و میوه را جایگزین این میانوعدهها نمایید. خوردن غذاهای فست فودی و غذاهایی که کالری بالایی دارند و نیز نوشابه باید محدود شود.
فعالیت، تحرک بدنی و بازی تا حد زیادی به کاهش وزن کودک کمک می کند. توصیه می شود والدین نیز با کودک ورزش کنند، در پارک پیادهروی کنند یا بدوند و با دوستان خود بیشتر جنبوجوش داشته باشند.
برخی درمانهای دارویی نیز میتوانند کمک کننده باشند. داروهای درمان کننده چاقی در کودکان، معمولاً به سه دسته تقسیم میشوند:
محدود کنندههای لیپاز گوارشی و سیبوترامین
عاملهای هیپو گلاسیمیک و متفورمین
و محدود کنندههای جذب سروتونین و نورآدرنالین
دیابت کودکان
کودکان اغلب به دیابت نوع 1 مبتلا میشوند، نوعی از این بیماری که در آن سیستم ایمنی سلولهای تولیدکننده انسولین تخریب می شود و بدن دیگر انسولین تولید نمیکند. بنابراین، تزریق انسولین برای ادامه حیات ضروری است. اگرچه دیابت نوع 2 بیشتر در بزرگسالان رایج دارد، اما گاهی اوقات کودکان نیز به آن مبتلا میشوند.
نوع دوم دیابت معمولا به دلیل افزایش وزن به دلیل بیتحرکی و افزایش مصرف انرژی ایجاد می شود و با قرص یا انسولین به همراه رژیم و ورزش قابل درمان می باشد. کودکان معمولا پس از 10 سالگی به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند و بیشتر آنها سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان تهران
علائم دیابت در کودکان
علائم دیابت نوع 1 و نوع 2 در کودکان تشنگی بیش از حد، تکرر ادرار، کاهش وزن، خستگی و کم آبی بدن است. در دیابت نوع 2 ممکن است درد شکمی و استفراغ وجود داشته باشد که نشاندهنده شرایط بحرانی و تهدیدکننده زندگی کودک به نام کتواسیدوز دیابتی است.
قند خون بالا در کودکان یا دیابت کودکان، زمانی ایجاد می شود که سطح گلوکز خون کودک بیش از حد افزایش یابد. گلوکز قندی است که بدن، برای تامین انرژی به آن نیاز دارد. دیابت کودکان در حالت کلی به دو نوع تقسیمبندی میشود دیابت تیپ یک و دیابت تیپ دو.
دیابت تیپ یک به دلیل اختلالات ژنتیکی بوجود می آید و در کودکان شیوع بیشتری دارد. در این بیماری، لوزالمعده، به دلیل اختلالات ژنتیکی کودک، قادر به تولید انسولین نیست و در نتیجه، سطح گلوکز خون کودک افزایش می یابد و کودک به دیابت مبتلا میشود.
دیابت تیپ دو، بیشتر به دلیل رژیم غذایی اشتباه، کمتحرکی و بیتحرکی رخ میدهد و در میان بزرگسالان شیوع بیشتری دارد، اما کودکان و نوجوانان نیز به آن مبتلا می شوند. میزان ابتلا به دیابت تیپ دوم بسیار بیشتر از تیپ یک است و طی سالهای اخیر کودکان بیشتری نیز به آن مبتلا میشوند.
هنوز هیچ درمان قطعی برای دیابت کودکان و نوزادان وجود ندارد، اما با استفاده از برخی دستورالعملها و توصیهها، می توان این بیماری را به راحتی کنترل کرد. از جمله این موارد می توان به توجه به رژیم غذایی کودک، تزریق بهموقع انسولین کودک و رعایت آرامش روحی کودک اشاره نمود.
مهمترین نشانههای دیابت کودکان
کاهش وزن شدید و غیرعادی
شب ادراری
وجود ترشحات چسبناک (در نوزادان و کودکان زیر 3 سال)
احساس تشنگی بیش از حد و غیرعادی