لیست پزشکان متخصص کودکان تهران 02166602506
لیست پزشکان متخصص کودکان تهران
بیماری های شایع در کودکان و نوزادان
کولیک در نوزادان
کولیک در نوزادان زمانی بروز کرده که نوزاد بیش از اندازه گریه میکند و معمولاً خواب شبانه مناسبی ندارد. کولیک در نوزادان معمولاً در همان چند هفته نخست بعد از تولد ایجاد میشود و اغلب تا سه، چهار ماهگی نوزاد ادامه دارد.
در برخی از موارد، کولیک نوزاد خفیف است و میتوان با استفاده از برخی درمانهای ساده خانگی آن را برطرف کرد، اما شدت کولیک در بعضی از نوزادان، بسیار زیاد است و حتماً باید به متخصص کودکان مراجعه شود.
علائم کولیک نوزادان
سرخ شدن رنگ پوست
مشت کردن و دست و باز کردن دستها بهصورت مداوم
کشیدن پاها به سمت شکم
کش و قوس مداوم بدن
غرغر کردن
امتناع از خوردن غذا و شیر مادر
پرتاب کردن سر به عقب
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص اطفال
علتهایی بروز کولیک در نوزادان
اختلالات گوارشی
آلرژیهای غذایی
عدم تحمل لاکتوز موجود در شیر
حساسیت
تغذیه بیش از حد
استرس
درمان خانگی کولیک
از تغذیه بیش از حد نوزاد پرهیز کنید
در زمان شیردهی به نوزاد استراحت بدهید
مطمئن شوید کودک در معرض صدای زیاد قرار نمیگیرد
نوزاد را پس از شیر خوردن به حالت ایستاده یا عمودی نگه دارید
برای درمان دارویی حتماً با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید.
بیماری کم خونی داسی شکل
بیماری کم خونی داسی شکل که به آن آنمی سلول داسی یا فقط سلول داسی گفته میشود، یک بیماری ارثی است که هموگلوبین درون سلولهای قرمز خون را تحت تاثیر قرار میدهد. وجود هموگلوبین داسی (HbS) باعث تشکیل گلبولهای قرمز هلالی شکل، سفت و چسبناک میشود که منجر به گرفتگی یا بسته شدن عروق خونی کوچک میشود.
بسته به اینکه کدام عضو بدن کودک درگیر باشد، این گرفتگی باعث ایجاد حملات دردناک، مرگ بافتی و عوارض جدی خواهد شد.
بیماری کم خونی داسی شکل، بیشتر در جمعیت آمریکایی-آفریقایی دیده می شود. این بیماری در مردم با قومیتهای دیگر خاورمیانه، هند مرکزی و کشورهای حاشیه دریای مدیترانه و مخصوصا یونان دیده میشود.
بیشتر بخوانید: لیست پزشکان متخصص اطفال تهران
بیماری کمخونی در کودکان
کمخونی، یکی دیگر از بیماریهای شایع کودکان و نوزادان است و بسیاری از کودکان و نوزادان جهان به آن مبتلا هستند. این بیماری دارای انواع مختلفی است که کمخونی فقر آهن، شایعترین نوع کمخونی یا آنمی در کودکان و نوزادان می باشد.
انواع کمخونی یا آنمی در کودکان و نوزادان
کمخونی مگالوبلاستیک در کودکان
کمخونی فقر آهن در کودکان
تالاسمی
کمخونی همولیتیک در کودکان
کمخونی داسی شکل
علائم ابتلا به کمخونی
رشد کم و بدن نحیف
خستگی مفرط
سردی غیرطبیعی دست و پاها
بیاشتهایی
رنگ پریدگی پوست
تنفس سریع و غیرطبیعی
عفونتهای مکرر
مشکلات رفتاری
البته، بعضی نوزادان نیز به کمخونی دچار می شوند. نوزادان نارس، معمولاً بیشتر از دیگر نوزادان در معرض خطر ابتلا به کمخونی یا آنمی قرار دارند. کم بودن حجم گلبولهای خون باعث کمخونی میشود.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان
علائم کمخونی در نوزادان
تورم شدید بدن
رنگ پریده بودن پوست
تنفس شدید و سریع
زود خسته شدن هنگام خوردن شیر
عدم میل به خوردن شیر
عدم وزنگیری نوزاد طبق منحنی رشد
بیماری کمخونی در کودکان و نوزادان علل زیادی دارد، مهمترین آنها از قبیل پایین بودن حجم هموگلوبین خون، کم بودن حجم گلبولهای قرمز در خون، خونریزی یا از دست دادن خون یا عدم تولید گلبول قرمز در خون به میزان کافی است.
درمان کمخونی در نوزادان، که معمولاً با استفاده از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه میشوند تامین میشود و در صورت عدم تامین این نیاز، از طریق قطره آهن صورت می گیرد.
در کودکان نیز با استفاده از رژیم غذایی سرشار از آهن و مواد معدنی مغذی، کمخونی در کودک را تا حد زیادی جبران می شود. در هر صورت، در نوزادان و کودکان بزرگسال، اگر کمخونی با تغذیه درمان نشود، لازم است برای درمان دارویی از پزشک متخصص کمک بگیرید.
روشهای درمان کمخونی در کودکان و نوزادان
قطع یا تغییر مصرف دارویی که منجر به کمخونی شده است
مصرف قرص یا قطره ویتامین یا املاح
اصلاح رژیم غذایی کودک
پیوند سلولهای بنیادی
جراحی برای برداشتن طحال
مصرف داروهای خونساز
تعویض خون کودک یا نوزاد
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص کودکان تهران
درمان کم خونی داسی شکل
روشهای موثری برای کمک به تسکین علائم کم خونی داسی شکل وجود دارد، اما در بیشتر موارد درمانی وجود ندارد. كودكان مبتلا به اين بيماري، به مراقبتهای منظم پزشكی نیاز خواهند داشت.
گاهی اوقات، عفونتهای خفیف ویروسی یا باکتریایی؛ به عفونتهای جدیتر تبدیل می شوند. اگر به نظر میرسد بیماری کودک تغییر کرده است و پس از گذشت چند روز بهبود نیافته یا نگران علائم جدید ایجاد شده هستید، در اولین فرصت با پزشک معالج او تماس بگیرید. اگر بیماری کودک بدتر شده یا عارضه ایجاد کرده باشد، پزشک متخصص کودکان یک روش درمانی جدید توصیه خواهد کرد.
زردی در نوزادان
احتمالاً با بیماری زردی نوزادان آشنا هستید. عارضهای که از طریق زرد شدن رنگ پوست و چشمان نوزادان به راحتی قابل تشخیص است و بسیاری از نوزادان تازه متولد شده نیز آن را تجربه میکنند. این عارضه، زمانی رخ میدهد که سطح بیلی روبین در خون نوزاد بیشتر از حد طبیعی است.
بیلی روبین، نوعی رنگدانه زرد رنگ است که هنگام تجزیه طبیعی سلولهای قرمز خون ایجاد میشود و کبد وظیفه دارد آن را تجزیه کرده و از طریق دستگاه گوارشی از بدن خارج کند. با توجه به اینکه کبد در نوزادان هنوز بهصورت کامل تکامل نیافته و در حال رشد است، گاهی آنطور که باید نمیتواند این وظیفه را به خوبی انجام دهد و بیلی روبین، از بدن دفع نشده و سبب بروز زردی در نوزاد میشود.
نکته مثبت در مورد این بیماری آن است که در اغلب موارد، با رشد نوزاد و تکمیل شدن کبد او، بیلی روبین موجود در خون نوزاد به مرور زمان از بدن دفع شده و زردی نوزاد خود به خود بهبود پیدا میکند. زردی نوزادان، در بیشتر موارد بین دو الی سه هفته بهبود مییابد اما در مواردی که پس از سه هفته بهبودی حاصل نشود، میتواند نشانه وجود بیماری زمینهای در نوزاد باشد.
از طرفی، شدت بیماری نیز باید کنترل شود چرا که بالا بودن سطح بیلی روبین در خون، اگر بیش از اندازه باشد، میتواند عوارض خطرناکی همچون ناشنوایی، فلج مغزی یا سایر آسیبهای مغزی را در پی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص اطفال
مهمترین علتهایی که باعث بروز زردی در نوزادان میشوند عبارتند از:
نوزادان نارس
نوزادانی که به اندازه کافی شیر مادر یا شیرخشک دریافت نمیکنند
نوزادانی که گروه خونی آنها با گروه خونی مادر سازگار نیست
مشکلات کبدی
عفونتها
کمبود آنزیم
ناهنجاریهای گلبولهای قرمز
زردی نوزادان در اغلب موارد طبیعی است و مقدار خفیف آن ممکن است در هر نوزاد تازه متولد شدهای وجود داشته باشد. بهترین کار برای بهبود زردی در این نوزادان، تغذیه مداوم کودک با شیر مادر یا شیرخشک است. بااینحال، اگر موارد زیر را مشاهده کردید لازم است فوراً نوزاد را نزد دکتر کودکان ببرید:
شدیدتر شدن میزان زردی
عمیقتر شدن زردی روی پوست
طولانیتر شدن زردی و عدم بهبودی
افزایش تب نوزاد به بالای 38 درجه سانتیگراد
و گریه نوزاد با صدای بلند به همراه عدم خوردن شیر
بیشتر بخوانید: پزشکان متخصص اطفال تهران
در صورتی که زردی با تغذیه شیر و به مرور زمان بهبود پیدا نکند، احتمالاً پزشک کودکان استفاده از روش متداول فتوتراپی را توصیه میکند. البته، در موارد حادتر ممکن است انتقال خون نیز نیاز باشد که با اینکار، سلولهای آسیبدیده کودک با سلولهای سالم جایگزین میشود.