بهترین پزشک متخصص اطفال تهران برای بیماری های مجاری ادرار | 02166602506
بیماری های مجاری ادراری در کودکان و راه های درمانش
بهترین پزشکان متخصص اطفال تهران
عفونتهای مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری کودکان یک بیماری شایع است. باکتری هایی که وارد مجرای ادرار می شوند معمولا دفع این باکتری ها از طریق ادرار انجام می شود. هنگامی که باکتری ها از مجرای ادرار دفع نشوند، در داخل مجاری ادراری رشد می کنند و باعث بروز عفونت مجاری ادراری کودکان می شود.
مجاری ادراری از بخش هایی تشکیل شده که در تولید ادرار نقش دارند، از جمله دو کلیه که خون و آب اضافی را برای تولید ادرار تصفیه می کنند، دو حالب یا لوله که ادرار را از کلیه ها به مثانه حمل می کنند، مثانه که ادرار را تا زمان دفع در خود ذخیره می کند و مجرای ادرار که خروج ادرار را از مثانه به خارج از بدن انجام می دهد.
عفونت های مثانه و کلیه دو نوع عفونت مجاری ادراری کودکان هستند. زمانی که عفونت، مثانه را تحت تاثیر قرار دهد، سیستیت گفته می شود. اگر عفونت از مثانه به کلیه ها منتقل شود، پیلونفریت نام می گیرد. هر دوی این عفونت ها با آنتی بیوتیک ها درمان می شود، اما عفونت کلیه در صورت عدم درمان؛عواقب خطرناکی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین متخصص کودکان
علائم UTI
درد یا سوزش در هنگام دفع ادرار
نیاز فوری به ادرار کردن یا نیاز به ادرار کردن به طور مکرر
خیس کردن رختخواب توسط کودکی که میتواند به دستشویی برود
درد شکمی یا درد پشت یا پهلو
پزشک برای تشخیص عفونت مجاری ادراری، قبل از مشخص کردن نوع درمان، پس از انجام آزمایش ادرار، به نوع باکتری موجود در ادرار کودک، روش درمانی را مشخص می کند. عفونت مجاری ادراری، حدود 3 الی 5 درصد از دختران و 1 درصد از پسران را درگیرمی کند. دو بیماری ناشی از عفونت مجاری ادراری در کودکان و نوزادان عبارتند از عفونت مثانه یا سیستیت و عفونت کلیه یا پرونفریت
میکروبهایی که کودکان و نوزادان را به عفونت مجاری ادراری مبتلا می کنند، میکروبهای دستگاه گوارشی هستند. به همین دلیل مخصوصا در مورد نوزادان، باید پوشک آنها را زود به زود تعویض کرد تا مجاری ادراری نوزاد زیاد در تماس با مدفوع نباشد.
عوامل ابتلا به عفونت ادراری در کودکان و نوزادان
تماس زیاد مجاری ادراری کودک با مدفوع، بهویژه در کودکان زیر 4 سال
عوامل ژنتیکی
برگشت ادرار
ختنه نشدن پسران
یبوست
نگه داشتن زیاد ادرار
بیشتر بخوانید: لیست بهترین متخصص اطفال تهران
نشانههای این بیماری در نوزادان بیشتر شامل زردی، کم شدن حجم ادرار، اسهال، بیحالی و بیاشتهایی می باشد. اما در کودکان بالای یک سال، شب ادراری، بیاختیاری ادرار، بوی بد ادرار، اسهال، درد پهلوها، درد ناحیه شکم و بیقراری حین ادرار یا قطع و وصل شدن ادرار نیز نشانه عفونت مجاری ادراری می باشد. عفونت ادراری با استفاده از آزمایش و کشت ادرار قابل تشخیص است و در موارد حاد، پزشک به بستری شدن کودک توصیه خواهد کرد.
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت مجاری ادراری نکات زیر را رعایت کنید:
مصرف آب زیاد به منظور تخلیه مداوم مثانه
درمان یبوست کودکان
درمان برگشت ادراری و مثانه عصبی
درمان کرمک درصورت وجود
شستوشوی صحیح (از جلو به عقب) دستگاه تناسلی
استفاده از لباس زیرهای نخی و گشاد
تعویض زود به زود پوشک نوزادان
ختنه در پسران
تشخیص عفونت مجاری ادراری کودکان
اگر کودک علائم عفونت مجاری ادراری در کودک دیده شود باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص دقیق، پزشک به گرفتن نمونه ادرار از کودک توصیه می کند:
آنالیز ادرار
ادرار با نوارهای آزمایشگاهی مخصوصی مورد آزمایش قرار می گیرد تا نشانه های عفونت مانند وجود خون و گلبول های سفید و وجود باکتری بررسی شود.
بیشتر بخوانید: فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان
کشت ادرار
این تست آزمایشگاهی معمولا به 24 تا 48 ساعت زمان می برد. نمونه برای تشخیص نوع باکتری های عامل عفونت مجاری ادراری کودکان، مقدار آنها و درمان آنتی بیوتیکی مناسب آنالیز می شود.
جمع آوری نمونه ادرار شفاف از کودکانی که رفتن به توالت را نیاموخته اند، دشوار است. به همین دلیل، متخصص اطفال این روش ها را توصیه می کند:
کیسه جمع آوری ادرار که یک کیسه پلاستیکی است، برای جمع آوری ادرار به ناحیه تناسلی کودک متصل می شود. جمع آوری ادرار به کمک کاتتر که در آن یک کاتتر به نوک آلت تناسلی کودک پسر یا داخل مجرای ادرار کودک دختر وارد و از آن طریق به مثانه می رسد تا نمونه ادرار گرفته شود.
ممکن است متخصص اطفال تست های تشخیصی دیگری را برای تعیین علت عفونت، مجاری ادراری غیر طبیعی است یا خیر و نیز بررسی آسیب کلیوی انجام دهند. سونوگرافی مثانه و کلیه، سیستواورتروگرافی تخلیه ای، اسکن کلیه با داروی رادیواکتیو، سی تی اسکن یا ام آر آی از کلیه ها و مثانه از جمله روش های تصویربرداری هستند.
زمانی که مثانه کودک پر است، با روش سیستواورتروگرافی تخلیه ای به کمک اشعه ایکس، تصاویری تهیه می شود. متخصص اطفال یک ماده حاجب را به داخل مثانه تزریق می کند و کودک از طریق یک کاتتر ادرار می کند تا وجود برگشت ادرار بررسی شود. این روش در شناسایی هر گونه ناهنجاری ساختاری که موجب عفونت مجاری ادراری کودکان می شود بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: لیست بهترین دکتر اطفال
در اسکن کلیه با داروی رادیواکتیو، بعد از تزریق وریدی یک ایزوتوپ رادیواکتیو عکس هایی از کلیه ها گرفته می شود. این تست ها بسته به نظر متخصص اطفال بعد از درمان اولیه انجام می شود تا وجود آسیب ناشی از عفونت بررسی شود.
درمان
معمولا عفونت های ادراری اطفال با داروهایی در عفونت های قسمت تحتانی (سیستیت) و نسج کلیه (پیلونفریت) انجام می شود. گاهی اوقات که عفونت های کلیوی اطفال نسبت به داروها مقاوم شده است و یا عودهای مکرر وجود دارد، از درمان همزمان دو دارو استفاده می شود و گاهی از دادن دارو به طور پیشگیرانه استفاده می شود.