بهترین ماماهای تهران
ماما یک متخصص بهداشت حرفهای است که به زنان در دوره بارداری، زایمان، دوران پس از زایمان و... کمک میکند.
در قدیم، زایمان زنان باردار به کمک مامایا قابله انجام میشد، اما امروز، ماماها در دانشگاه تحصیل میکنند و به صورت حرفهای آموزش میبینند. ماما یک متخصص بهداشت حرفهای است که به زنان در دوره بارداری، زایمان، دوران پس از زایمان و… کمک میکند. ماما وظایف متنوعی دارد که برخی از آنها حمایت از زنان و خانواده، آموزش نحوه حفظ حاملگی سالم و انجام معاینات بالینی است.
کسانی که دارای مدرک تحصیلی رشته مامایی هستند و نام آنها در شورای پرستاری و مامایی ثبت شده است، بهعنوان یک ماما شناخته میشوند. در ایران، فقط بانوان میتوانند وارد رشته مامایی شوند و در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد مامایی و مشاوره مامایی تحصیل کنند. فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ارشد نیز میتوانند در رشته بهداشت باروری در سطح دکتری ادامه تحصیل دهند.
خدمات ماما پیش از دوران بارداری
به جز از مسائل مربوط به زنان باردار، ماما وظایف دیگری دارد که شامل مشاورههای پیش از ازدواج، بهداشت نسل، بهداشت زنان، انجام معاینات و تشخیص بیماریهای زنان و راهنمایی در امر تنظیم خانواده می باشد. ماماها مشاوران خوبی برای زنان در امر سبک زندگی و تغذیه مناسب در دوران پیش از بارداری هستند.
امروزه، ماما در تمام دوران زندگی یک زن همراه اوست و خدمات مامایی باید برای همه دختران و زنان در دسترس باشد. وظایف یک ماما شامل مشاورههای پیش از ازدواج در زمینه سلامت جنسی و روانی، مراقبت پیش از بارداری (ارزیابی خطرات موجود برای باردار شدن)، تامین سلامت مادر پیش از بارداری، بهداشت زنان، راهنمایی در زمینه تنظیم خانواده، انجام معاینات و تشخیص بیماری های زنان و بهترین راهنمایی برای زنان در مورد تغذیه مناسب پیش از بارداری می باشد.
بیشتر بخوانید:بهترین پزشک ختنه
خدمات ماما به مادران باردار
وظیفه ماما قبل از تولد نوزاد، توصیه لازم به مادران باردار برای داشتن تغذیهای سالم، دادن توضیحات لازم درمورد نحوه زایمان، برگزاری کلاسهای آموزشی برای مادران و بررسی سلامت مادر و جنین در طول بارداری است. درهنگام زایمان وظیفه ماما تسکین وکنترل درد مادر، انجام عمل زایمان (طبیعی) و درنهایت ارتباط با دکتر متخصص زنان زایمان در هنگام روبرو شدن با مشکل غیرطبیعی است.
پس از به دنیا آمدن نوزاد، ماما وظیفه دارد در مورد مراقبت از کودک مانند تغذیه یا حمام کردن او توصیههای لازم را به خانواده ارائه دهد. ماما مشاوری معتمد و آگاه در مسائل مربوط به زنان و مراقبتهای بارداری است.
از جمله این مشاوره ها می توان مراقبتهای جسمی، عاطفی، روانی و آموزشهای دوران پیش از بارداری، در طول بارداری و پس از زایمان را نام برد. مادران باردار برای معاینات اولیه و مشاورههای دوران بارداری میتوانند با پرداخت هزینه کمتر و صرف زمان بیشتر، پاسخ همه سوالات خود را در مورد بارداری و بایدها و نبایدهای این دوران دریافت کنند.
در هنگام زایمان طبیعی تسکین و کنترل درد مادر و انجام عمل زایمان طبیعی کم خطر از وظایف ماما است. از آنجایی که ماما نمیتواند عمل جراحی انجام دهد، در هنگام روبه رو شدن با مشکل غیرطبیعی در هنگام زایمان باید از متخصص زنان و زایمان کمک بگیرد.
ماما پس از تولد نوزاد، در زمینه مراقبت از نوزاد مانند تغذیه، حمام کردن و … توصیههای لازم را به خانواده خواهد داشت. اما ماما نمیتواند عمل ختنه را انجام دهد.
خدمات متخصص زنان و زایمان پیش از دوران بارداری
مراجعه به پزشک زنان برای اطمینان از سلامت و بهداشت زنان، ضروری است. زمانی که زنان با علائم بیماریهای شایع زنان مواجه می شوند، باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایند و تحت معاینه قرار گیرند. زنان قبل از بارداری نیز باید برای مشاوره و معاینات لازم به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند. قبل از بارداری با مراجعه به متخصص زنان و زایمان میتوانند از این علائم مطلع شوندو از بارداری پرخطر جلوگیری نمایند.
پزشک زنان و زایمان تمامی بیماریهایی که به ارگانهای تولید مثلی مربوط است، مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک، سرطان دهانه رحم، عفونتهای واژن و عفونتهای ادراری و … را تشخیص داده و درمان می کند.
خدمان متخصص زنان و زایمان به مادران باردار
تشخیص و درمان بیماریهای سخت و موارد غیرطبیعی که در دوران بارداری برای مادر و جنین رخ می دهد، از جمله موارد حوزهی تخصصی دکتر زنان و زایمان است. مادران باردار در دوران بارداری میتوانند با مراجعه به متخصص زنان و زایمان از سلامت خود و جنین اطمینان یابند. دیگر وظیفهی متخصص زنان و زایمان انجام عمل سزارین است.
بخش های مختلف شغل مامایی
انجام کلیه مراقبتهای دوران بارداری
آموزش بهداشت، ارائه خدمات بهداشتی و مامایی به جامعه زنان در سنین باروری
مشاوره و راهنمایی خانواده در رابطه با بهداشت ازدواج و بهداشت خانواده
از زایمان تا مراقبتهای بعد از زایمان و مراقبت از نوزاد در بیمارستان، خانه و هر مراکز زایمانی دیگر
مسائل دوران بارداری و بعد از زایمان
تشخیص بیماریهای دوران بارداری و تشخیص موارد غیرطبیعی در مادر، جنین، نوزاد و شیرخوار
تشخیص بیماری زنان و ارجاع به پزشک متخصص در صورت لزوم، پیشگیری از امراض زنان و تنظیم خانواده
کمک گرفتن از پزشک در موارد ضروری انجام فوریتهای مامایی در صورت عدم دسترسی به پزشک در مواقع اورژانس
بیشتر بخوانید:ویزیت پزشک متخصص کودکان
دیگر وظایف ماما
برقراری ارتباط مناسب با سایر همکاران و همکاری با دیگر اعضای تیم بهداشتی ارائه خدمات
مامائی در منازل حمایت روحی، عاطفی و روانی زن، کودک و خانواده در تمام ابعاد خدمتی
رعایت کلیه اخلاقیات، مقررات و قوانین حرفهای مامائی
برنامهریزی مدیریت و نظارت بر بخشهای مراقبتهای مادر و کودک
انجام پژوهش و شرکت در طرحهای ملی–تحقیقاتی
برنامهریزی، نظارت و آموزش سایر پرسنل تیم بهداشتی در صورت نیاز
معاینات و آزمایشات
یک ماما معاینات و آزمایشات لازم زیر را انجام میدهد:
درخواست آزمایشات غربالگری بارداری
گرفتن شرح حال و انجام معاینات فیزیکی کامل زنان باردار
درخواست آزمایشات بارداری
بررسی و ارزیابی سلامت جنین
درخواست روشهای پاراکلینیکی مثل سونوگرافی و رادیوگرافی
مشاوره و آموزش در مورد مشکلات و بیماریهای دوران بارداری
تکمیل پروندهٔ مادر و نوزاد و صدور گواهی ولادت
آموزش به مادر در مورد مراقبتهای بهداشتی مادر و نوزاد پس از زایمان
انجام معاینات دورهای پستان و غربالگری بیماریهای مربوطه و ارجاع به پزشک در صورت لزوم
تجویز داروهای مجاز در حاملگی طبق فهرست ارائهشده از سوی وزارت بهداشت
انجام معاینات دستگاه تناسلی و غربالگری بیماریها و ارجاع به پزشک در صورت لزوم
انجام دورهای تست پاپ اسمیر
اجازهٔ ترخیص در مورد مادران با زایمان طبیعی پس از انجام معاینات لازم
درخواست آزمایشات لازم قبل از تجویز روشهای پیشگیری از بارداری و آزمایش کشت ترشحات واژن در صورت لزوم
درخواست سونوگرافی در صورت لزوم پیش از گذاردن IUD یا جهت بررسی وضعیت آن
معاینات نوزاد، شیرخوار و کودک شامل معاینات دهان و دندان، وضعیت رشد و تکامل کودک، بررسی بهداشت فردی کودک، مراقبت و بهداشت بند ناف و بسیاری موارد مراقبتی دیگر در مورد کودک