آموزش بیماران
راهنمای مادر و پدر هنگام نگهداری از کودک مبتلا به کووید-19
علائم هشداردهنده در کودک مبتلا به بیماری تنفسی حاد (از جمله مشکوک یا مبتلا به کووید-)19
- تنفس تند (تعداد تنفس بیش از 60مرتبه در دقیقه در سن زیر 2ماه، بیشتر از 50مرتبه در دقیقه در سن 2ماه تا یک سال،بیشتر از 40مرتبه در دقیقه برای سن 1تا 4سال، بیشتر از 30مرتبه در دقیقه برای سن بالای 5سال
- تنفس سخت (وجود توکشیدگی زیر قفسه سینه و بین دنده ها، ناله، زنش پره های بینی)،
- کبودی زبان یا لبها یا دور چشمها،
- ناتوانی در خوردن یا آشامیدن،
- عدم برقراری ارتباط در هنگام بیداری، یا بیقراری بیش ازاندازه،
- خشکی مخاط دهان و عدم وجود اشک یا کاهش حجم ادرار،
- تب بیشتر از 40 درجه سانتیگراد یا تب پایدار برای سه تا پنج روز،
- تشنج،
- عود علائم نظیر تب، تشدید سرفه ها و تنفس تند بعد از یک دوره بهبودی نسبی.
توصیه های بهداشتی در منزل هنگام نگهداری از کودک مبتلا به عفونت کرونا () COVID-1
- افراد در تماس نزدیک (با فاصله کمتر از 1متر) با بیمار مبتلا به عفونت تنفسی (مثلا بیمار با علائم عطسه، سرفه و …) درمعرض خطر ابتلا به عفونت هستند.
- بیمار تا زمان برطرف شدن کامل علائم بیماری اکیدا ملاقات ممنوع است و باید در منزل بماند. حداقل دوران جداسازی تنفسی و تماسی بیماران در منزل پس از ترخیص از بیمارستان تا 14روز است.
- بیمار باید در یک اتاق به صورت مجزا به همراه یکی از مادر و پدر قرار بگیرد. اتاق بیمار باید دارای تهویه مناسب باشد (در و پنجرههای اتاق قابل باز شدن باشد) و پنجره ها جهت گردش هوا به دفعات در طول روز باز شوند.
- درصورتیکه اختصاص یک اتاق مجزا به کودک بیمار امکانپذیر نباشد، بقیه اعضای خانواده باید حداقل یک متر ازکودک فاصله داشته باشند. حتما کودک در رختخواب مخصوص خودش و جدا از مادر و پدر خوابانده شود.
- باید جابجایی و حرکت بیمار محدود شود و فضاهای مشترک (آشپزخانه، حمام، توالت و )… حتی الامکان دارای تهویه مناسب بوده و پنجره ها برای گردش هوا به دفعات در طول روز باز شوند.
- تعداد مراقبین بیمار به حداقل رسانده شود (حتی الامکان یک نفر که دارای وضعیت سلامت مطلوب بوده و دارای ضعف سیستم ایمنی و یا بیماری زمینه ای نباشد از کودک مراقبت کند).
- مراقب بیمار از تماس مستقیم با ترشحات تنفسی، دهانی و مدفوع وی خودداری کند و در صورت نیاز از دستکش یکبارمصرف پلاستیکی و یا لاتکس استفاده کند.
- مراقب بیمار و یا افراد خانواده باید بعد از هر بار تماس با بیمار و مکان نگهداری وی، شستشو و بهداشت دست را انجام دهند.
- کلیه اعضای خانواده از جمله خود بیمار بهداشت دست را رعایت کنند. بهداشت دست قبل و بعد از آماده کردن، خوردن غذا و یا هرزمانی که دستها آلوده میشوند باید انجام شود. درصورتیکه آلودگی بر روی دست مشهود نباشد، میتوان از موادضدعفونی کننده بر پایه الکل استفاده کرد ولی در صورت وجود آلودگی قابل مشاهده بر روی دستها باید از شستن با آب و صابون حداقل برای مدت 20ثانیه استفاده شود. زمانی که دستها با آب و صابون شسته میشوند، بهتر است برای خشک کردن آنها از دستمال حوله ای یکبارمصرف و یادستمال کاغذی استفاده شود، در صورت موجود نبودن این دستمال ها، استفاده از حوله معمولی بلامانع است ولی لازم است بعد از خیس شدن حوله، با حوله خشک جایگزین شود.
- برای جلوگیری از انتشار ترشحات تنفسی، بیمار باید حتی الامکان در تمامی اوقات بیداری از ماسک طبی استفاده کند. درصورتیکه پوشیدن ماسک برای کودک امکانپذیر نباشد لازم است، کلیه اعضای خانواده از جمله خود بیمار به صورت جدی بهداشت تنفسی را رعایت کنند. به عنوان مثال در زمان سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی بپوشانند و دستمال پس از استفاده در یک سطل زباله درب دار دور انداخته شود. در صورت استفاده از دستمال پارچهای لازم است به دقت مطابق بندهای بعدی دستمال شسته شود.
- مراقب کودک در زمان حضور در اتاق بیمار و یا مراقبت نزدیک از وی از ماسک طبی که دهان و بینی به صورت کامل پوشانده شده باشد استفاده کند و در طول استفاده از ماسک به آن دست نزند.
- درصورتیکه ماسک خیس شد و یا با ترشحات بیمار کثیف شد، باید بلافاصله با یک ماسک نو و خشک جایگزین شود. برداشتن ماسک از روی صورت باید به روش درست انجام شود؛ از لمس قسمت جلوی ماسک خودداری شود و با آزاد کردن و گرفتن بندهای ماسک از پشت گوش یا سر، ماسک از روی صورت برداشته شود
- ماسکهای طبی یکبارمصرف بوده و پس از برداشتن از روی صورت باید بلافاصله در سطل زباله دربدار دور انداخته شوند.
- بعد از برداشتن ماسک و یا خارج کردن دستکش، دستها حتما با آب و صابون شسته و یا ضدعفونی شوند. از استفاده مجدد ماسک طبی و یا دستکشهای یکبارمصرف خودداری کنید.
- کلیه اعضای خانواده ازجمله خود بیمار در طول زمان شیوع این بیماری به دقت نکات بهداشت فردی شامل جداسازی لوازم بهداشتی شخصی مانند لیوان، ظرف غذا، مسواک و حوله را رعایت کنند.
- استفاده از ظروف اختصاصی برای غذا خوردن بیمار که پس از استفاده از آنها قابل شستشو با آب و صابون باشند، بلامانع است.
- سطوحی که بیمار با آنها در تماس است، مثل سطح میز، تخت، مبلمان و سایر مکانهای اتاق بیمار و یا نزدیک بیمار که به صورت مکرر لمس میشوند باید به صورت روزانه تمیز و ضدعفونی شوند. دستشویی و حمام باید حداقل به صورت روزانه تمیز و ضدعفونی شوند. این مکانها ابتدا با آب و صابون معمولی یا مواد شوینده خانگی شسته و بعد از آبکشی با استفاده از وایتکس رقیق شده با غلظت 0/1درصد هیپوکلریت سدیم شسته شوند ( 2میلیلیتر وایتکس معمولی با 98میلیلیتر آب تمیز رقیق شود)
- لباس، حوله و ملحفه های شخصی بیمار ترجیحا بایستی به صورت روزانه تعویض شوند. ملحفه و لباسهای کثیف باید ابتدا درنایلون محافظ سربسته نگهداری شوند و در زمان مناسب با صابون رختشویی معمولی و یا در ماشین لباسشویی با دمای آب 60 تا 90درجه و پودر لباسشویی معمولی شسته و سپس ترجیحا زیر نور مستقیم خورشید خشک شوند. از تکاندن لباسهای کثیف بیمار باید خودداری شود و فرد مراقب بیمار از تماس لباسهای شسته نشده بیمار با پوست و لباس خود جلوگیری کند.
- در هنگام تمیز کردن سطوح و یا جمعآ وری البسه بیمار، فرد مراقب باید لباسهای محافظ و یا پیشبند محافظ و دستکش یکبارمصرف به منظور جلوگیری از رسیدن ترشحات به بدن بپوشد. لباس و یا پیشبند محافظ تا زمانی که سطح آنها تمیز است قابل استفاده هستند و در صورت کثیف شدن باید همانند لباسهای بیمار تمیز شوند.
- استفاده از دستکش های یکبارمصرف بهتر است و پس از استفاده باید در سطل زباله درب دار دور انداخته شوند. قبل از پوشیدن دستکشهای یکبارمصرف و بعد از خارج کردن آنها از دست، باید دستها شسته یا ضدعفونی شوند. در صورت استفاده از دستکشهای خانگی، باید دستکشها به طور مکرر با آب و صابون شسته شوند و سپس با استفاده از وایتکس (آبژاول) رقیقشده با غلظت نیم درصد هیپوکلریت سدیم ضدعفونی شوند. قبل از درآوردن هر نوع دستکش و بعد از درآوردن دستکشها باید دست شسته شود.
- زباله های مربوط به بیمار، دستکشها و ماسکها باید به عنوان زباله عفونی در نظر گرفته شده و در سطل درب دار در اتاق بیمار نگهداری شوند و به عنوان زباله عفونی دفع شوند.
- از انواع مواجه غیر محافظت شده با لوازم آلوده که در ارتباط مستقیم با بیمار هستند نظیر حوله، روتختی بیمار و ظروف غذای بیمار خودداری شود.
- بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت، مادران مبتلابه بیماری COVID-19میتوانند به شیردهی خود ادامه دهند. برای این کار بایستی در هنگام شیردادن به شیرخوار حتما ماسک طبی استفاده کنند و بهداشت دست را رعایت کنند. این مادران حتما سایر نکات ذکرشده در راهنما را به دقت رعایت کنند
دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی
از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: معاینات دورهای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دورهای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان
خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و مشاوره آنلاین
آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف
شماره تماس:021-66602506