ADHD (بیش فعالی) چیست؟

لطفا سلب مسئولیت در انتهای این صفحه را بخوانید.
بیش فعالی وضعیتی است که میتواند ثابت نشستن، توجه کردن یا تصمیمگیری خوب را سخت کند. ADHD اغلب در دوران کودکی شروع می شود. ADHD می تواند باعث شود کودک در مدرسه، خانه یا با دوستانش دچار مشکل شود. ADHD در مردان شایع تر از زنان است. ADHD مخفف “اختلال نقص توجه و بیش فعالی” است. برخی افراد آن را فقط ADD (اختلال کمبود توجه) می نامند.
هیچ درمانی برای ADHD وجود ندارد، اما درمان های مختلف می تواند به بهبود علائم و رفتار کودک کمک کند.
فهرست موضوعات
علائم ADHD چیست؟
کودکان مبتلا به ADHD دارای ۱ یا بیشتر از علائم زیر هستند:
●افزایش فعالیت که «بیش فعالی» نیز نامیده می شود – ممکن است کودک در ساکت نشستن یا بازی کردن با مشکل مواجه شود.
●تصمیم گیری ضعیف – ممکن است کودک حرف دیگران را قطع کند یا بدون فکر کردن به آنها کارها را انجام دهد.
●مشکل در توجه – کودک ممکن است فراموشکار باشد، چیزهایی را از دست بدهد یا در به پایان رساندن یک پروژه مشکل داشته باشد.
علائم اغلب از زمانی که کودک 4 ساله است شروع می شود و می تواند در طول زمان تغییر کند. کودکان اغلب در دوران نوجوانی یا بزرگسالی علائم خود را ادامه می دهند.
آیا آزمایشی برای ADHD وجود دارد؟
نه. آزمایشی وجود ندارد. اگر مشکوک هستید که فرزندتان ADHD دارد، با پزشک یا پرستار فرزندتان صحبت کنید. آنها در مورد علائم و رفتار فرزند شما در خانه و مدرسه سوال خواهند کرد. برای اطلاع از رفتار فرزندتان در مدرسه، باید از معلم او بپرسید.
پزشک تنها در صورتی می تواند ADHD را تشخیص دهد که علائم کودک:
●در بیش از 1 مکان به عنوان مثال هم در خانه و هم در مدرسه دیده می شوند
●حداقل 6 ماه طول بکشد
●قبل از 12 سالگی شروع کنید
●روی دوستی یا کار مدرسه آنها تاثیر بگذارد
سایر شرایط می توانند علائمی مشابه ADHD ایجاد کنند. به عنوان مثال، کودکانی که در یادگیری خواندن مشکل دارند نیز می توانند دوران سختی را در مدرسه داشته باشند. پزشک یا پرستار کودک شما سعی می کند بفهمد چه چیزی باعث علائم کودک شما می شود. اما این ممکن است شامل چند بازدید از پزشک باشد.
آیا ADHD وضعیتی است که باید درمان شود؟
بیشتر پزشکان توصیه می کنند که ADHD درمان شود. کودکان مبتلا به ADHD درمان نشده بیشتر از کودکانی که ADHD تحت درمان قرار می گیرند، در مدرسه دچار مشکل می شوند، افسرده می شوند یا تصادف می کنند.
ADHD چگونه درمان می شود؟
ADHD را می توان به روش های مختلفی درمان کرد. درمان می تواند علائم را بهبود بخشد و به کودکان کمک کند در مدرسه، خانه و با دوستان بهتر عمل کنند. کودکان مبتلا به ADHD ممکن است 1 یا بیشتر از درمان های زیر را داشته باشند:
●داروها – پزشکان می توانند داروهای مختلفی را برای کمک به توجه و تمرکز بهتر کودکان تجویز کنند. داروهای ADHD اغلب در بهبود وضعیت بسیار موثر هستند، اما می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. اگر فرزندتان در حین مصرف داروی ADHD مشکلی داشت به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از کودکان باید بیش از 1 دارو را امتحان کنند تا بفهمند کدام دارو برای آنها مناسب است.
●درمان رفتار – ممکن است متوجه شوید که می توانید با ایجاد تغییراتی در خانه، رفتار فرزندتان را بهبود ببخشید. به عنوان مثال، می توانید یک چک لیست برای کودک خود تهیه کنید تا هر روز صبح از آن استفاده کند تا آنها به یاد داشته باشند که چه کاری باید انجام دهند. یا می توانید از فرزندتان بخواهید تکالیف را در همان مکان نگه دارد تا آن را گم نکند.
●تغییرات در مدرسه – معلمان می توانند تغییراتی را در کلاس درس ایجاد کنند تا به کودکان مبتلا به ADHD کمک کنند تا در مدرسه بهتر عمل کنند. برای مثال، معلم ممکن است هر روز تکالیفش را بنویسد تا کودک فراموش نکند. یا یک معلم ممکن است به کودک اجازه دهد تا زمان بیشتری برای اتمام کار مدرسه داشته باشد. شما باید با معلم و مدرسه کار کنید تا یک “طرح مدرسه” درست برای فرزندتان ایجاد کنید. به خاطر داشته باشید که با بزرگتر شدن کودک یا تغییر علائم، برنامه مدرسه ممکن است در طول زمان تغییر کند.
برخی از کودکان مبتلا به ADHD مشکلات دیگری نیز دارند. اینها می تواند شامل مشکلات یادگیری، اضطراب یا مشکلات خواب باشد. همکاری با پزشک کودک برای درمان این مشکلات در صورت نیاز بسیار مهم است. گاهی اوقات، این حتی می تواند به بهبود علائم ADHD کمک کند.
ممکن است درباره درمانهای ADHD که شامل مواردی مانند ویتامینها یا رژیمهای غذایی خاص است، بشنوید یا بخوانید. متخصصان نمی دانند که آیا اینها به بهبود علائم کمک می کند یا خیر. قبل از امتحان هر یک از این درمان ها با پزشک مشورت کنید.
آیا بزرگسالان را می توان ADHD تشخیص داد؟
– آره. ADHD می تواند در خانواده ها ایجاد شود. برخی از بزرگسالان تنها پس از تشخیص فرزندشان متوجه می شوند که ADHD دارند. ADHD همچنین می تواند باعث شود بزرگسالان در محل کار یا روابط خود دچار مشکل شوند.
اگر بالغ هستید و مشکوک به ADHD هستید، با پزشک یا پرستار خود در مورد درمان صحبت کنید. برخی افراد نیز صحبت با یک مشاور یا رفتن به یک گروه خودیاری را برای یادگیری راههای مدیریت علائم مفید میدانند.
پی نوشت:
این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.
دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی
از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: معاینات دورهای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دورهای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان
خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و مشاوره آنلاین
آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف
شماره تماس:021-66602506