رشد و تغذیه

اهمیت صبحانه کودکان در دوران مدرسه

تغذیه کودکان در مدرسه از این نظر که شامل بخش مهمی از برنامه غذایی روزانه آن‌ها به حساب می‌آید دارای اهمیتی ویژه است. کودکان مدرسه‌ای به دلیل سرعت زیاد رشد و فعالیت به دریافت انرژی و پروتئین در تغذیه نیازمند هستند. بنابراین تنظیم یک رژیم غذایی سالم، متعادل و متنوع که بتواند بسیاری از نیازهای آن‌ها را برطرف کند ضروری است.

لازم به یادآوری است که داشتن رژیم غذایی سالم و مقوی اولین قدم در تنظیم یک برنامه صحیح برای حفظ سلامت جسمی و روحی افراد است و باید از کودکی به آن توجه شود. از آنجایی که آموزش در سنین پایین نقش بسیار مهمی دارد، آموختن اصول تغذیه‌ای سالم به کودکان می‌تواند در انتخاب میان‌وعده‌های مناسب توسط آن‌ها موثر باشد.

یکی از بهترین روش‌های آموزشی در مورد کودکان، الگوسازی توسط والدین است؛ بنابراین سعی کنید در ابتدا خودتان سالم و با برنامه غذا بخورید و همچنین خانه را از مواد غذایی ناسالم خالی نگه دارید. همچنین بسیار مهم است که برای پرورش سلیقه غذایی مناسب و عادات سالم در کودکان به فرزندان خود قدرت انتخاب دهید. بچه‌ها از اینکه در مورد مسائل مختلف با آن‌ها مشورت کنید احساس خوبی خواهند داشت.

می‌توانید آن‌ها را همراه خود به خرید برده و در مورد غذاهای سالم و ناسالم و چرایی انتخاب هر ماده غذایی با آن‌ها صحبت کنید. انتخاب تغذیه سالم برای کودکان در مدرسه می‌تواند روی خواب آن‌ها نیز که از فاکتورهای مهم در سلامتی محسوب می‌شود تاثیر بگذارد. در واقع تغذیه ناسالم می‌تواند باعث پایین آمدن کیفیت خواب در کودکان و در نتیجه پایین آمدن سطح سلامت کلی آن‌ها شود.

تغذیه کودکان در مدرسه چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟

تغذیه کودکان در مدرسه چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟ جهش رشد کودکان ۱۰ یا ۱۱ ساله در کنار فعالیت بالای آن‌ها نیاز به دریافت مواد مغذی و انرژی در این سنین را بیشتر کرده و اهمیت تنوع ایده برای تغذیه مدرسه را نیز برای ما نمایان می‌کند. در حقیقت وعده‌های تشکیل‌دهنده تغذیه کودکان در مدرسه باید شامل انواع متنوعی از خوردنی‌های مفید باشد تا نیازهای تغذیه‌ای این دوران مهم را تامین کند. با این حال اولین قدم برای تشویق و آموزش عادات غذایی سالم این است که آشپزخانه را با انواع غذاهای مغذی و سالم پر کنید و از فواید هر ماده خوراکی آگاه باشید.

به طور کلی می‌توان گفت همان‌طور که برای وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها برنامه‌ریزی می‌کنید، به یاد داشته باشید: از هرم راهنمای غذایی به عنوان مبنا استفاده کنید برای تعیین تعداد وعده‌های غذایی فرزندتان از پزشک یا متخصص تغذیه کمک بگیرید. به طور کلی کودکان کوچک‌تر نسبت به کودکان بزرگ‌تر به وعده‌های کمتری نیاز دارند انواع غلات به خصوص غلات کامل استفاده کنید انواع میوه‌ها و سبزیجات را در چند نوبت مصرف کنید مراقب میزان مصرف چربی، به ویژه چربی‌های اشباع شده برای همه افراد بالای دو سال در خانواده خود باشید مصرف شیرینی‌ها و نوشابه‌ها را محدود کنید

 همچنین تغذیه سالم برای کودکان در مدرسه شامل موارد زیر است:

  • انواع غذاهای غنی از مواد مغذی
  • سبزیجات، حبوبات و میوه‌های متنوع در رنگ‌های مختلف
  • کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای (مانند نان، برنج، ماکارونی، رشته‌فرنگی و…) که ترجیحا از غلات کامل و سبوس‌دار تهیه شده باشند
  • گوشت کم‌چرب، ماهی، مرغ یا جایگزین‌هایی مانند آجیل و حبوبات
  • شیر، ماست و پنیر یا جایگزین‌های آن‌ها
  • انتخاب آب به عنوان نوشیدنی اصلی

از طرف دیگر، تغذیه مناسب برای کودکان در مدرسه باید شامل پرهیزهایی باشد که عبارت‌اند از:

  • چربی‌های اشباع‌شده (مانند چیپس، غذاهای آماده و…)
  • نمک زیاد (خیارشور، سیب‌زمینی سرخ‌کرده، پفک و…)
  • قند اضافه

توجه: کودکان 7 تا 10 ساله نباید بیش از 24 گرم قند آزاد (Free sugar) در روز -معادل شش حبه قند- دریافت کنند. قندهای آزاد در نوشابه‌های گازدار، آب‌میوه‌ها، بیسکوییت، شیرینی، شکلات و غلات صبحانه به وفور وجود دارد. مقدار قند موجود در آن‌ها را چک کرده و میزان مصرف این خوراکی‌ها را محدود کنید.

 

اهمیت صبحانه در تغذیه کودک مدرسه‌ای

با اینکه صبح‌ها می‌توانند بسیار آشفته باشند و مدیریت کردن زمان کافی برای آن همه کار را دشوار کنند، اما نباید از صبحانه به عنوان مهم‌ترین قسمت از تغذیه کودک مدرسه‌ای غافل شد.

اولین وعده غذایی روز برای دانش‌آموزان بسیار مهم است و به آن‌ها کمک می‌کند تا تمرکز بیشتری در کلاس درس داشته باشند. طبق مطالعات انجام شده بر تاثیر تغذیه کودکان در مدرسه مشخص شد آن دسته از دانش‌آموزانی که صبحانه می‌خورند به دلیل دریافت ویتامین، مواد معدنی و فیبر، عملکرد بهتری در کلاس از خود نشان می‌دهند.

بخش اصلی وعده صبحانه را برای دریافت انرژی بالا به کربوهیدرات‌ها اختصاص دهید، بهترین منابع تامین این ماده حیاتی عبارت‌اند از:

  • نان غلات
  • غلات سبوس‌دار
  • فرنی
  • آجیل

این کربوهیدرات‌ها را برای متعادل نگه داشتن سطح قند خون با مواد غنی از پروتئین ترکیب کنید. مانند:

  • کره بادام‌زمینی
  • تخم‌مرغ
  • پنیر
  • ماست

بچه‌ها در این سنین می‌توانند مانند بزرگسالان انواع کربوهیدرات‌ها را هضم کنند. به جای غلات مملو از شکر می‌توانید غلات ساده، شیرین نشده و سبوس‌دار را انتخاب کرده و با اضافه کردن میوه‌های خورد شده، آن‌ها را طعم‌دار کنید.

 

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − دوازده =

دکمه بازگشت به بالا