آب دادن به نوزاد از چند ماهگی شروع کنیم؟
نوزاد شما تا ۶ ماهگی فقط به شیر مادر نیاز دارد. شیر مادر بهطور کامل میتواند مواد مغذی و آب را برای بدن کودک فراهم کند. بنابراین اگر کودک به درستی با شیر مادر تغذیه شود، دچار کمآبی نخواهد شد.
از سن ۶ ماهگی به بعد پزشکان متخصص اطفال توصیه میکنند در کنار شیر مادر غذاهای کمکی مانند پوره و همچنین آب، کمکم به رژیم غذایی نوزادان اضافه شود. البته در این سنین نیز شیر مادر همچنان به عنوان غذای کودک بهشمار میرود و میتواند میزان آب مورد نیاز بدن نوزاد را تامین کند؛ بنابراین در نوشاندن آب در این سنین به کودک زیادهروی نکنید.
آب دادن به نوزاد شیر خشکی نیز از سن ۶ ماهگی به بعد مورد توجه قرار میگیرد. برای آماده کردن این شیرها جهت تغذیه نوزادان، به مقدار مشخصی آب نیاز دارید که این مقدار در دستورالعمل تهیه شیر خشک ذکر شده است. اگر به راهنمای تغذیه شیر خشک برای نوزادان توجه کنید، کودک دچار کمآبی نخواهند شد.
مضرات آب دادن به نوزاد چیست؟
نوشاندن آب بیش از حد به نوزادان، بهویژه در سنین ۶ تا ۱۲ ماهگی، میتواند با خطرات زیر همراه باشد:
مسمومیت با آب
مسمومیت آب در نوزادان (Water intoxication) یعنی اینکه در مدت زمان کوتاهی حجم زیادی از آب را به نوزاد بدهید. این رفتار باعث رقیق شدن شیر مادر و مواد مغذی آن میشود. به همین دلیل بدن نوزادد مواد مغذی و ویتامینهای لازم را دریافت نمیکند، این موضوع رشد و سلامت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
آسیب به کلیهها
در این سنین کلیه نوزادان بهطور کامل رشد نکرده است و نمیتواند آب اضافی را بهطور موثر از بدن خارج کند. این موضوع نیز تهدیدی جدی برای سلامتی آنها بهشمار میرود.
عدم تعادل الکترولیتی بدن نوزادان
اگر به نوازدتان بیش از حد آب بنوشانید، تعادل الکترولیتهای بدن او مانند سدیم به هم میخورد. این موضوع نیز ریسک بروز مشکلاتی مانند تشنج، کما و حتی مرگ را افزایش میدهد.
تداخل در شیردهی
شیر مادر منبع کاملی برای تغذیه نوزاد است که هم او را هیدراته نگه میدارد و هم مواد مغذی ضروری بدن کودک را تامین میکند. از سوی دیگر، نوزادان معده کوچک و نیاز غذایی بالایی دارند. حالا اگر در نوشاندن آب به نوزاد زیادهروی کنید، اشتهای او برای نوشیدن شیر مادر یا شیر خشک کم میشود. به این ترتیب ویتامین و مواد مغذی در اختیار سیستمهای مختلف بدن نوزاد قرار نمیگیرد. به یاد داشته باشید تا زمانی که فرزندتان را به طور مرتب با شیر مادر یا شیر خشک تغذیه میکنید، به نیازهای تغذیهای او پاسخ خواهید داد و هیچ جای نگرانی برای کمآبی بدن او در شرایط طبیعی وجود ندارد.
احتمال بروز عفونت
اگر آبی که به نوزاد میدهید به درستی استریل نشده باشد، احتمال بروز عفونتهای گوارشی وجود دارد. کوچکترین آلودگی در آب نوشیدنی میتواند وضعیت سلامتی فرزندتان را به خطر بیندازد.
احتمال بروز مشکلات گوارشی
سیستم گوارشی نوزادان در ماه و سالهای ابتدایی زندگی آنها هنوز بهطور کامل شکل نگرفته است. به همین دلیل مصرف آب در آنها میتواند ریسک بروز ناراحتیهای گوارشی مانند اسهال و دردهای شکمی را افزایش دهد.
چه نوع آبی را به نوزاد بدهیم؟
برای نوزادان بالای ۶ ماه میتوانید از آب لولهکشی و تصفیهشده استفاده کنید اما توصیه میشود آب را قبل از مصرف بجوشانید و اجازه دهید تا سرد شود. با جوشاندن آب به نابودی ویروس، باکتری و آلودگیهای احتمالی ناشی از فرسودگی سیستم آبرسانی کمک میکنید. این بهترین نوع آبی است که در این سنین میتوانید از آن برای فرزندتان استفاده کنید.
بسیاری از والدین فکر میکنند که آب معدنی برای نوزاد سالمتر و ایمنتر از آب لولهکشی است. واقعیت این است که برای مصرف این نوع آبها نیز باید قبل از مصرف آنها را بجوشانید؛ زیرا در ترکیبات آب معدنی موادی مانند کلسیم و سدیم وجود دارد که میتوانند کلیه نوزادان را تحت فشار قرار دهند. جهت خرید آب معدنی برای نوزادان به سراغ محصولاتی بروید که اصطلاحا سبک هستند. برای بررسی این موضوع کافی است برچسب اطلاعات بطری آب معدنی را مطالعه کنید.
پی نوشت:
این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.
دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی
از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: معاینات دورهای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دورهای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان
خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و مشاوره آنلاین
آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف
شماره تماس:021-66602506