بیماری های رایج

درمان سریع یبوست در کودکان

برای درمان یبوست کودکان روش‌های بسیاری از جمله تغییر رژیم غذایی، نوشیدن مایعات، ورزش و مصرف دارو وجود دارد. در ادامه این مقاله به بررسی بهترین روش‌های درمان این عارضه می‌پردازیم.

درمان خانگی یبوست کودکان

برای درمان این عارضه توصیه می‌کنیم به یک متخصص اطفال مراجعه کنید. با این حال، چندین درمان خانگی وجود دارد که می‌توانید برای مدیریت یبوست در کودک استفاده کنید. این روش‌ها عبارت‌اند از:

۱. تغییر رژیم غذایی

مصرف غذاهای فیبردار مانند سبزیجات، غلات کامل و حبوبات می‌تواند به درمان یبوست کمک کند. همچنین، بهتر است برای رفع یبوست، غذاهای فرآوری‌شده، قندهای تصفیه‌شده و لبنیات را به‌طور موقت از رژیم غذایی کودک حذف کنید.

۲. درمان یبوست کودکان با میوه

میوه‌ها به‌دلیل داشتن فیبر و آب زیاد می‌توانند به کاهش یبوست کودک کمک کنند. برای رفع یبوست پیشنهاد می‌کنیم میوه‌های زیر را به رژیم غذایی فرزند خود اضافه کنید:

  • آلو
  • گلابی
  • سیب
  • انواع توت (توت فرنگی، شاتوت، تمشک و…
  • کیوی
  • هندوانه
  • پرتقال
  • موز

هنگام اضافه کردن میوه به رژیم غذایی کودک دقت داشته باشید که میوه برای سن کودک مناسب باشد.

۳. مصرف مایعات

مصرف آب و سایر مایعات طبیعی مانند آبمیوه می‌تواند به مدیریت عارضه یبوست کمک کند.

۴. درمان یبوست کودکان با گیاهان دارویی

برخی از داروهای گیاهی می‌توانند به رفع یبوست کمک کنند؛ اما به‌خاطر داشته باشید که ممکن است کودکان نسبت به برخی از گیاهان دارویی حساسیت نشان دهند. داروهای گیاهی‌ای که برای درمان یبوست مفید هستند، عبارت‌اند از:

  • رازیانه (Fennel)
  • زنجبیل (Ginger)
  • بابونه (Chamomile)
  • سنا (Senna)

۵. درمان یبوست کودکان با خاکشیر

یکی از روش‌های درمان یبوست کودکان در طب سنتی، استفاده از داروی گیاهی خاکشیر است. برای رفع یبوست، ۲ قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک لیوان آب گرم ریخته و بهم بزنید. بعد از حل شدن کامل دانه‌های خاکشیر در آب، شربت را به کودک بدهید. بهتر است این شربت ۲ بار در روز (صبح و شب) مصرف شود.

۶. تنظیم زمان خوردن غذا و میان وعده

یکی از راه‌های رفع یبوست کودک، داشتن یک برنامه‌ غذایی منظم است. غذا خوردن در یک ساعت مشخص می‌تواند به تنظیم حرکات روده کمک کند.

۷. فعالیت بدنی و ورزش کردن

فعالیت‌های هوازی مانند پیاده‌روی سریع، آهسته دویدن، شنا و دوچرخه‌سواری با کاهش استرس، افزایش جریان خون، تنظیم حرکات روده و بازجذب مجدد مایعات به درمان قطعی یبوست کودکان کمک می‌کنند.

۸. ماساژ شکم

یکی از درمان خانگی یبوست کودکان ۲ ساله، ماساژ دادن آرام شکم در جهت عقربه‌های ساعت است. ماساژ شکم می‌تواند باعث تسکین دل‌درد کودکان نوپا نیز شود.

۹. درمان فوری یبوست کودکان با صابون

درمان یبوست با صابون، یکی از روش‌های درمان فوری یبوست کودکان است، به‌ویژه زمانی که سایر روش‌ها باعث رفع یبوست نمی‌شوند. در روش تنقیه، باید مقداری صابون استفاده‌نشده را با آب مقطر مخلوط کرده و کف آن را به‌آرامی وارد مقعد کودک کنید.

آب صابون، روده را تحریک کرده و به دفع مدفوع کمک می‌کند. دقت داشته باشید که نباید از روش تنقیه صابون بدون توصیه پزشک استفاده کنید.

درمان پزشکی یبوست کودکان

بهترین درمان یبوست کودکان مراجعه به پزشک متخصص اطفال است. فوق تخصص اطفال رویکردی جامع برای مدیریت یبوست کودک اتخاذ کرده و برنامه درمانی را با توجه به سن، وضعیت سلامت عمومی و علت اصلی یبوست تنظیم می‌کند. اقداماتی که این متخصص برای درمان یبوست کودک انجام می‌دهد، عبارت‌اند از:

۱. ارزیابی عادات توالت رفتن

پس از معاینه فیزیکی، پزشک عادت توالت رفتن کودک را بررسی می‌کند. روال توالت رفتن کودک از جمله رفتار خودداری کودک برای رفتن به توالت می‌تواند یکی از علت‌های اصلی یبوست باشد. نگه داشتن اجابت مزاج، می‌تواند منجر به خشک و سفت شدن مدفوع و در نهایت یبوست شود.

در این صورت پزشک به شما توصیه می‌کند که یک برنامه منظم برای دفع مدفوع کودک در نظر گرفته و او را تشویق به توالت رفتن کنید. این روش برای درمان یبوست در کودکان 7 ساله و پایین‌تر کاربرد دارد.

۲. تجویز دارو

در برخی موارد، پزشک اطفال ممکن است به‌منظور رفع یبوست برای کودک دارو تجویز کند. برخی از این داروها عبارت‌اند از:

  • درمان یبوست کودکان با پودر پیدرولاکس (Pidrolax): پیدرولاکس یک داروی ملین با اثرات بسیار قوی است که برای درمان یبوست‌های مزمن استفاده می‌شود.
  • لوبیپروستون (Lubiprostone): این دارو برای درمان یبوست‌های مزمن که علت مشخصی ندارند، تجویز می‌شود.
  • پوسته پسیلیوم (Psyllium Husk): این دارو حجم مدفوع را افزایش داده که باعث می‌شود مدفوع در طول روده حرکت کند و راحت‌تر دفع شود.
  • شیاف گلیسیرین (Glycerin Suppositories): این شیاف از جمله داروهای مسهلی است که باعث باز شدن بنداره مقعد و تحریک احساس دفع مدفوع می‌شود.
  • لاکتولوز (Lactulose): این دارو یکی از داروهای گروه ملین‌ها بوده و به‌دلیل عوارض کمی که ایجاد می‌کند، اغلب پزشکان آن را برای کودکان نیز تجویز می‌کنند.
  • سدیم دوکوزات (Docusate Sodium): این دارو با اضافه کردن آب و چربی به بافت مدفوع از خشک شدن آن جلوگیری کرده و دفع مدفوع را آسان می‌کند.

پی نوشت:

این اطلاعات عمومی خلاصه محدودی از اطلاعات تشخیص، درمان و/یا دارو است. این به معنای جامع نیست و باید به عنوان ابزاری برای کمک به کاربر در درک و/یا ارزیابی گزینه های تشخیصی و درمانی بالقوه استفاده شود. این شامل تمام اطلاعات در مورد شرایط، درمان ها، داروها، عوارض جانبی، یا خطراتی که ممکن است برای یک بیمار خاص اعمال شود، نمی شود. آنچه مد نظر و مطلوب است،آن است که توصیه پزشکی یا جایگزینی برای توصیه های پزشکی، تشخیص یا درمان باید بر اساس معاینه پزشک و ارزیابی شرایط خاص و منحصر به فرد بیمار باشد. بیماران باید برای اطلاعات کامل در مورد سلامتی، سؤالات پزشکی و گزینه های درمانی، از جمله خطرات یا مزایای استفاده از داروها، با پزشک صحبت کنند. این اطلاعات هیچ درمان یا دارویی را به عنوان ایمن، موثر یا تایید شده برای درمان یک بیمار خاص تایید نمی کند. اینجانب دکتر مهدی افشاری هرگونه ضمانت یا مسئولیت مربوط به این اطلاعات یا استفاده از آن را از خود سلب می کنم.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 19 =

دکمه بازگشت به بالا