اکثر کودکان در حدود سه سالگی قادر به شناسایی و نامیدن رنگ های اصلی هستند .اگر کودکتان در تشخیص و درک رنگ ها، دچار مشکل است و یا اگر کودکتان قادر به تطابق یا نامیدن رنگ های اصلی در طی مراحل رشد نیست، احتمال کور رنگی در وی وجود دارد
آیا کودک من کور رنگی دارد
چه کاری باید انجام دهید تا وقتی کودک شما نمیتواند رنگ هایی را که میبیند و در مورد آنها صحبت میکنید را تشخیص دهد.
انواع کوررنگی کودکان
طبق گفته دکتر وو؛اکثر کور رنگی ها طبیعت ارثی دارند این یک نقص در ژن حاوی دستور العمل برای ایجاد رنگ دانه هایی است که برای دیدن یک تصویر به کار میروند .
بیشترین مدل متداول کور رنگی در کودکان (قرمز-سبز) میباشد
به علت از دست دادن یا عملکرد غیر طبیعی رنگدانه های قرمز مخروط یا رنگ دانه های سبز رنگ در چشم است اگر رنگ دانه های بزرگ مخروطی قرمز غیر طبیعی باشد،قرمز ،نارنجی،زرد،سبزتر و روشن تر ظاهر میشوند اگر رنگدانه های قرمز عکس وجود نداشته باشد ،قرمز ،سیاه میشود به همین ترتیب اگر رنگدانه های مخروطی رنگ سبز غیر طبیعی باشند،ممکن است تشخیص آبی از بنفش که رایج ترین است،مشکل باشد.این وضیعت بسیار ملایم است و با زندگی روزانه تداخلی ندارد.
کور رنگی رنگ آبی-زرد کمتر است
رنگدانه های آبی از دست رفته یا دارای قابلیت های محدود است.آبی ممکن است سبز یا زرد به نظر برسد.
کور رنگی کامل
که در آن کودک هیج رنگی را نمیبیند که بسیارنادر و کم است.اما با آسیب دیدگی های شدیدی همراه است.
یک شخص به نام Daniell،که حتی توانایی تشخیص سایه های آبی-بنفش و سبز-صورتی-زرد را ندارد.
آیا فرزند من کور رنگ است و علائم کوررنگی کودکان چیست
علائم دشوار تشخیص اشتباهات در هنگام شناسایی رنگ ها عبارتند از:
– رنگ های اشتباه برای یک شی.
از جمله برگ های بنفش درختان (آسمان های بنفش) چهره های زرد -سبز-خاکستری،چمن قهوه ای، بیشتر از رنگ های تیره نا مناسب استفاده میشود.
– هنگام انجام رنگ آمیزی در کتاب ها توجه کمتری نسبت به مابقی بچه ها دارند
– انکار کردن اینکه مسائل رنگی دارند.
– دارای مشکلات تشخیص مداد رنگی قرمز یا سبز یا هر مداد رنگی شامل قرمز یا سبز در ترکیب آن است.(به عنوان مثال،بنفش،قهوه ای،)
– مشکل شناسایی رنگ در نور کم.
-بوییدن غذا قبل از خوردن آن.
– قدرت چشایی خوبی دارند.
– دارای دید عالی در شب هستند.
– به چراغ های روشن حساس هستند.
– با خواندن صفحات رنگی یا تولید شده با رنگ مشکل دارد.
-زمانی که آنها به رنگ قرمز یا سبز روی یک پس زمینه نگاه کنند،ممکن است شکایت کنند که چشم و سرشان آسیب دیده است.
-ممکن است بازی هایی که نیاز به شناسایی رنگ ها دارند را دوست نداشته باشند.
تاثیر کور رنگی بر رفتار کودکان
کودکان پیش دبستانی ممکن است که رفتار نا خوشایند و پرخاشجو یانه از خود نشان دهندو در یک محیط یادگیری علنی از رنگ ،واکنش نشان دهند و نتوانند بی توجهی کنند.آنها مشکلشان را درک نمیکنند و پرخاشگری میکنند و با صدای بلند و از علائم می ترسند.این نه تنها اعتماد آنها را تضعیف میکند،بلکه بر یاد گیری بنیادین آنها نیز تاثیر میگذاردزیرا این کودکان باید تلاش بیشتری برای یادآوری و یادگیری داشته باشند.
دکتر وو درباره این مسائل توضیح میدهدکه :
اگر فکر میکنید که کودک شما ممکن است کور رنگی داشته باشد،آنها را به یک متخصص اپتومسیت ببرید تا بلافاصله بررسی شودیا به یک پزشک چشم پزشکی مراجعه کنید تا کامل بررسی شوندکه نه تنها علت را شناسایی میکند،بلکه یک تحلیل دقیق در مورد نوع خاصی از کوررنگی را نیز ارائه میدهد.
راه های برای کمک به کودکان مبتلا به کور رنگی
بسیاری از خانواده ها مهم ترین هدفشان شاد بودن و سلامت کودکشان است.(کودکان که مبتلا به کور رنگی هستند) که Chuah، درباره اعتماد به نفس این بچه ها اظهار نگرانی کرد.
شما یک روش ویژه ای برای دیدن رنگ ها دارید و اینکه میتوانی متفاوت باشی ما به او اطمینان دادیم که بیشتر زندگی روزمره او را تحت تاثیر قرار نمیدهد.در حقیقت:اگر دائما به یک کودک بگویید که رنگ غلط استفاده کرده است،یا لباس با رنگ اشتباه انتخاب کرده است یا قطعات بازی را با رنگ اشتباه شناسایی کرده است،ممکن است که به طور کل اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و دچار ترس و وحشت شود.
والدین برای کمک به فرزندانشان در مقابله با کور رنگی ،باید به آنها عشق،حمایت، و ایجاد آگاهی در میان اعضای خانواده ،مدرسه و همسالان خود بدهید. و همچنین به خواهران و برادرانش یاد بدهید که هرگز به آنها نخندند.به همه افرادی که با فرزندتان (از جمله در مدرسه شان) کار میکنند و رابطه دارند،مطلع کنید که او نمیتواند تفاوت بین رنگ های خاص را بیان کند
از معلم او بخواهید تا از رنگ های قرمز و سبز روی صفحه کامپیوتر برای آموزش ها استفاده نکندو همچنین از او (معلم) بخواهید که یک همکلاسی را برای کمک به فرزندتان در هنگام استفاده از نمودارها یا تصاویر رنگی اختصاص دهد و از معلم او بخواهید تا در زمینه درسهای نموداری و .. یکی از همکلاسیهاش را انتخاب کند تا به او کمک کند.
نور پردازی بسیار مهم است.نور درون منزل را با نور طبیعی درست کنید که باعث میشود آسان تر رنگ ها را تشخیص دهند.و از تابش های خیره کننده اجتناب کنند.
در هنگام دادن دستور العمل به فرزند خود،از توصیف های مبتنی بر رنگ استفاده نکنید.مثلا به جای اینکه بگویید:(من با ماشین آبی منتظرت هستم) بگویید:(ماشین من در کنار بیمارستان پارک شده است ) و من منتظرت هستم.
مداد رنگی را به کودک خود بدهید و از رنگ درست آن استفاده کنید.
اطمینان حاصل کنید که مسائل مربوط به عزت نفس و قلدری بلافاصله مورد رسیدگی قرار میگیرند و مراقب خواهران و برادران و دیگر فرزندان باشید تا به دلیل کوررنگی و استفاده نادرست از رنگ ها اذیتشان نکنند.
دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی
از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: معاینات دورهای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دورهای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان
خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و مشاوره آنلاین
آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف
شماره تماس:021-66602506