بیماری های رایج

آلودگی هوا چه بر سر کودکان می آورد؟

آلودگی هوا برای کودکان عوارضی چون گوارشی مثل تهوع، دل درد، استفراغ و اسهال را به همراه دارد.

چیز تازه‌ای نیست، داستان همیشگی آلودگی هواست؛ با این تفاوت که سال‌های پیش شاید تنها بودیم و امسال کودکی را حمل می‌کنیم که مسئول زندگی و سلامتش هستیم. بارها شنیده‌ایم که آلودگی هوا تاثیرات مخربی بر بدن انسان دارد، اما با این وضع آب و هوایی، چه بر سر کودکان‌مان خواهد آمد؟

محققان معتقدند که آلودگی هوا ضریب هوشی کودکان را کم می‌کند. به همین خاطر است که بنا به تحقیقات، ضریب هوشی تهرانی‌ها ۵ تا ۱۰ درصد از سایر کودکان کمتر کرده است. اگر چه کم‌خونی و کمبود ویتامین D از دیگر تبعات آلودگی هواست. اما شاید از خودمان بپرسیم وقتی هوا آلوده است، یعنی چگونه است؟

آلودگی هوا یعنی وجود فلزاتی مانند سرب و آلاینده‌هایی مثل ازن که بیش از مقدار مجاز در هوا موجود است. اما وارونگی هوا، فلزات سنگینی مانند سرب را در سطح پایین‌تری قرار می‌دهد و کودکان به دلیل داشتن قد کوتاه بیشترین قربانیان سرب هستند

سرب چگونه در ما رسوخ می‌کند؟

آلودگی هوا برای اکثر ما یعنی سرب. سرب بی‌رنگ و سنگین که از طریق خون به قسمت‌های مختلف بدن وارد می‌شود و در مغز و مغز استخوان رسوب می‌کند و خارج کردن آن بسیار سخت است. شاید باید تسلیم شد و قبول کرد که که عملاً راهی برای خارج‌سازی آن وجود ندارد و این مواد ۱۰ تا ۱۵ سال در بدن باقی می‌مانند. حال تصور کنید وقتی این مواد در مغز کودک وارد می‌شوند، ضریب هوشی او را کاهش می‌دهد.

پس می‌توان گفت آلودگی هوا برای کودکان تهرانی ضریب هوشی را ۵ تا ۱۰ درصد کمتر از سایر کودکان کرده است. پس از آن هم می‌توان به موارد دیگری چون اختلالات تنفسی و بروز زمینه‌های آلرژی نام برد. البته کم‌خونی هم یکی دیگر از بیماری‌هایی است که به واسطه آلودگی هوا برای شخص به وجود می‌آید؛ همچنین کمبود ویتامین D در کودک به علت آلودگی هوا و تابش کمتر اشعه آفتاب است.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده، بیشتر بزرگسالان ۸۵ تا ۹۵ درصد از زمان خود را در محیط‌های دربسته سپری می‌کنند، حال آنکه کودکان بیش از ۸ درصد وقت خود را در خارج از خانه می‌گذرانند. از طرفی کودکان به علت خاصیت فیزیکی خود در هنگام بازی یا فعالیت ورزشی بیشتر جنب و جوش دارند.

بچه‌ها همیشه به خاطر جنب و جوش زیاد بیشتر از بزرگسالان تنفس می‌کنند. وقتی کودکی مشغول بازی است، بیش از مواقع دیگر نفس می‌کشد از طرفی کودکان آن طور که بزرگسالان نسبت به آلاینده‌های محیطی واکنش نشان می‌دهند، واکنشی ندارند. در حالی که بزرگسالانی که در معرض آلودگی هوا قرار می‌گیرند ممکن است سرفه کنند، ریه‌شان خشک شود، گلو درد و سر درد بگیرند. برخی کودکان حتی بی‌آنکه سرفه یا احساس ناراحتی کنند، دچار نارسایی ریه می‌شوند.

 

بیشتر بخوانید:درمان کهیر پوستی در کودکان و نوزادان

چه باید بکنیم؟

بررسی های جدید محققان نشان داده است که قرار گرفتن بچه‌ها در معرض آلودگی‌های هوا در اولین سال زندگی‌شان می‌تواند ریسک بروز آلرژی و حساسیت به غذا، گرده گیاهان و حیوانات را در آنها بالا ببرد. آلودگی هوا همچنین در کودکان باعث عوارض گوارشی مثل تهوع، دل درد، استفراغ و اسهال می‌شود. از سویی توان جسمی کودکان را کاهش داده و آنها را پرخاشگر می‌کند. ذرات آلوده‌ای هم که کمتر از ۲٫۵ میکرون باشد در کودکانی که به آسم مبتلا هستند حملات تنفسی را تشدید کرده و تنگی نفس را افزایش می‌دهند و آن وقت است که بچه‌ها گاهی کارشان به اورژانس کشیده می‌شود.

این نکته را از یاد برد که آلودگی هوا اگرچه ممکن است علائمی ظاهری که بلافاصله بروز می‌کند را به دنبال نداشته باشد، اما در یک پروسه نه چندان طولانی آثار زیانبار خود را هویدا خواهد کرد. اما کاری که ما می‌توانیم بکنیم این است که در برنامه غذایی کودک علاوه بر مواد پروتئینی، سبزیجات و میوه‌های تازه را نیز قرار دهیم؛ همچنین خوردن سیب به دلیل جذب ترکیبات سرب و دفع از راه ادرار فراموش نشود!

مافی درباره خوردن خوراکی‌هایی نیز تذکر داده و می‌گوید: در روزهایی که هوا آلوده است اگر سیبی (ترجیحا قرمز) و دو لیوان شیر بخورید، سربی که از هوای آلوده به بدن شما رسیده دفع می‌شود. فراموش نکنید که حتما ۴۰۰ گرم میوه وسبزیجات رنگی (لبو، هویج، انار) بخورید تا ذرات معلقی که در ریه شما وجود دارد از بین برود.

وقتی با آلودگی هوا بیرون از منزل دست و پنجه نرم می‌کنیم، باید در خانه بیشتر مراقب خود باشیم. این است که اولین گام تغییراتی در وعده‌های غذایی است. مثلا در این روزها تا جایی که ممکن است باید از خوردن گوشت گاو، عدس، بادمجان، گوشت‌های صنعتی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی و غذاهای چرب و سنگین مانند کله‌پاچه دوری کنیم؛ چون باعث غلظت خون می‌شود.

اما برای این‌که هوای آلوده خانه را پاک کنید باید کاسه‌ای آب روی گاز بگذارید و یک استکان سرکه در ان بریزید تا یک ساعت بجوشد. این‌طوری برای بیست و چهار ساعت هوای منزل پاک خواهد بود.

 

 

مطب ایده آل دکتر مهدی افشاری، متخصص کودکان چگونه مطبی است؟

برای دیدن توضیحات بیشتر بر روی عکس زیر کلیک کنید تا به صفحه مطب ایده آل منتقل شوید.

 

 

 

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 1 =

دکمه بازگشت به بالا