دسته‌بندی نشده

گل‌مژه در کودکان

گل‌مژه چشم جوش‌ قرمزی که روی لبه‌ٔ پلک کودک نمایان می‌شود  که اصطلاح پزشکی آن هوردلوم است. در این مطلب می‌توانید با گل‌مژه در کودکان، جلوگیری از بیشتر شدن عفونت گل‌مژه، درمان و پیشگیری از بروز گل‌مژه آشنا شوید.

گل‌مژه چشم کودک

هرچند گل‌مژه خطرناک نیست، اما می‌تواند آزاردهنده باشد و باید درمان شود تا از تبدیل آن به یک عفونت جدی و دردناک‌تر جلوگیری شود.

گل‌مژه زمانی به وجود می‌آید می‌گیرد که باکتری‌هایی از قبیل استافیلوکوک اورئوس، یکی از غدد ریز چربی در پایهٔ یک مژه را عفونی می‌کنند. این عفونت یک برآمدگی یا جوش حساس به لمس، قرمزرنگ و پر از چرک ایجاد می‌کند. همچنین ممكن است مادهٔ زرد یا سفیدرنگی از جوش ترشح کند و پلک نیز کمی شوره بزند.

درمان گل‌مژه در کودک

بیشتر گل‌مژه‌ها طی چند روز خودبه‌خود باز و تخلیه می‌شوند، اما شما ممکن است بتوانید با استفاده از یک درمان خانگی، به بهبود سریع‌تر گل‌مژه‌ٔ کودکتان کمک کنید. برخی از این راهکارها شامل موارد زیر است:

کمپرس گرم انجام دهید: حرارت، چرک را به قسمت جلوی گل‌مژه می‌آورد و باعث می‌شود که گل‌مژه سریع‌تر از حالت طبیعی، باز و تخلیه شود. پس یک لیف، حوله یا پارچهٔ تمیز خیلی نازک را با آب گرم و نه داغ مرطوب کنید و آن را به چشم عفونی کودک بگذارید. اگرچه او احتمالاً تکان می‌خورد و مقاومت می‌کند، اما سعی کنید با آرامش و دلگرمی دادن به او، کمپرس را در هر بار برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن را روی چشمش نگه دارید و این کار را سه یا چهار بار در روز تکرار کنید. این کار راحت‌تر انجام می‌شود اگر کمپرس را در حینی که فرزندتان خوابیده است یا با پرت کردن حواسش به چیز دیگری مثلاً وقتی با هم به یک کتاب صوتی گوش می‌کنید، روی چشمش اعمال کنید.

گل‌مژه را فشار ندهید: هرگز گل‌مژه را فشار ندهید یا سعی نکنید آن را بترکانید. این کار علاوه بر ایجاد درد، می‌تواند عفونت را بدتر کند. همچنین اگر فرزندتان به اندازهٔ کافی بزرگ شده است، به او یاد بدهید که چشمش را نمالد و به آن دست نزند.

محل را تمیز نگه دارید: هنگامی که گل‌مژه تخلیه شد، پلک کودک را با یک پارچهٔ تمیز یا یک توپ پنبه‌‌ و مقداری آب گرم بشویید تا از پخش شدن چرک عفونی آن جلوگیری کنید. هر گونه ورم نیز طی یک هفته ناپدید خواهد شد.

پیشگیری از گسترش عفونت گل‌مژه

اگر کودک شما تنها در یک چشمش عفونت داشته باشد، برای تمیز کردن هر دو چشم، از یک لیف یا پارچه استفاده نکنید، زیرا باکتری می‌تواند از یک چشم به دیگر گسترش یابد. این کار همچنین می‌تواند باکتری‌ها را به چشم افراد دیگر انتقال دهد، بنابراین از لیف یا حولهٔ مشترک با کودکتان استفاده نکنید و پس از لمس چشم‌های کودک هم دست‌های خود و کودکتان را به طور کامل بشویید.

لازم نیست که به خاطر گل‌مژه از رفتن فرزندتان به مهد یا مدرسه جلوگیری کنید. فقط سعی کنید درمان‌ها را قبل از اینکه کودک به مدرسه می‌رود و بعد از اینکه به خانه برگشت انجام دهید. از کارکنان مهدکودک بخواهید در طول روز مرتب دست‌های کودکتان را شست‌وشو دهند و مراقب باشند که لیف یا حولهٔ او را برای کودک دیگری استفاده نکنند. اگر فرزندتان به مدرسه می‌رود، وقتی از در خانه بیرون می‌رود نیز به او یادآوری کنید که در طول روز دست‌های خود را بشوید.

پیشگیری از بروز مجدد گل‌مژه در کودک

متأسفانه کار زیادی نیست که بتوانید برای جلوگیری از بروز یک گل‌مژهٔ دیگر در چشم کودکتان انجام دهید. بچه‌ها بیشتر از بزرگسالان گل‌مژه می‌زنند و به نظر می‌رسد که بعضی از آنها نسبت به بچه‌های دیگر به آن مستعد‌تر هستند.

اگر کودکتان زیاد گل‌مژه می‌زند، می‌توانید تلاش کنید با تمیز کردن هر روزهٔ پلک‌های کودک با شامپو بچهٔ رقیق‌شده یا یک صابون سایندهٔ چشم بدون نسخه می‌توانید موارد بروز آن را به حداقل برسانید.

مراجعه به پزشک برای گل‌مژهٔ کودک

در هر صورت بعد از دیدن هر مشکل، دانه یا جوشی در نواحی چشم کودک بهتر است که به پزشک کودک اطلاع دهید تا خیالتان راحت شود. اما برخی از مواردی که نیاز بیشتر به پزشک دارد به شکل زیر است:

  • در صورتی که فرزند شما سه ماهه یا کوچک‌تر باشد،لازم است از پزشکش بخواهید تا نگاهی به چشم و گل‌مژهٔ کودک بیندازد و بعد در صورت اطمینان درمان را آغاز کنید.
  • اگر کودکتان حداقل چهار ماهه است، درصورتی‌که قرمزی و ورم به تمام طول پلک یا به پلک مقابل، پلک بالا یا پایین آن چشم گسترش یافت، با پزشک کودک تماس بگیرید. اینها ممکن است نشانهٔ آن باشد که کودکتان در حال ابتلا به سلولیت پری‌اوربیتال است، چون گل‌مژه یکی از شایع‌ترین علل بروز این عفونت جدی‌تر است.
  • اگر گل‌مژهٔ کودک یک هفته پس از استفاده از کمپرس گرم تخلیه نشد، اگر او به طور همزمان بیش از یک گل‌مژه دارد، یا اگر به محض ناپدید شدن یک گل‌مژه، گل‌مژهٔ دیگری بیرون آمد، به پزشک کودکتان اطلاع دهید.
  • پزشک فرزندتان احتمالاً اعمال کمپرس‌های گرم را پیشنهاد می‌دهد و در بیشتر موارد این تنها درمان مورد نیاز است. اما پماد آنتی‌بیوتیک نیز ممکن است برای خشک کردن عفونت تجویز شود و در برخی موارد، آنتی‌بیوتیک خوراکی نیز تجویز می‌شود.
  • در صورت عفونت شدید که نادر است، پزشک کودکتان ممکن است شما را به چشم‌پزشک متخصص اطفال ارجاع دهد، که می‌تواند گل‌مژه را باز کند و تخلیه کند.

دکتر مهدی افشاری متخصص اطفال، کودکان و نوجوانان_ دارای بورد تخصصی

از جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب  عبارتند از:  معاینات دوره‌ای کودکان، پایش دوره ای رشد فیزیکی و تکامل کودکان، درمان انواع بیماری های عفونی،گوارشی و تنفسی در کودکان و نوجوانان_ مشاوره تغذیه، آموزش و مراقبت های دوره ای نوزادان نارس، پایش و درمان کلیه مشکلات دوره ای نوزادی، ارزیابی دوره‌ای توانایی های ذهنی و جسمی کودکان

خدمات ویژه ارائه شده توسط دکتر مهدی افشاری: انجام ختنه تخصصی در مطب، ویزیت در منزل و  مشاوره آنلاین

آدرس مطب: تهران، مهرآباد جنوبی، دانشگاه هوایی جنوبی، تفرش شرقی، پلاک 193_ واحد همکف

شماره تماس:021-66602506

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + 19 =

دکمه بازگشت به بالا